Hajfestés terhesség alatt – szabad vagy tilos?

Természetesen minden kismama a legjobbat szeretné a babájának, de nem mindenki éli meg egyformán a terhességgel járó lemondásokat. A hajfestés kérdése jogos. Festékanyag, vegyszerek, gőzök és gázok, csupa olyasmi, amitől egyébként eltiltják a felelősen gondolkodó leendő anyukákat. De akkor most legyen a terhesség végéig lenőtt és ápolatlannak tűnő hajad? Nem, csak a jelszavad legyen ez: ésszel.

Eddig még nem sikerült közvetlen kapcsolatot bizonyítani a hajfestés és a baba egészségkárosodása között, de azért nem árt tudni, hogy volt egy 2006-os patkányokkal végzett kutatás, amelynek során azt tapasztalták, hogy azoknak a nőstény patkányoknak az utódainál, akik bőre alá a terhesség alatt hajfestéket fecskendeztek, fokozott volt a szürkehályog, illetve egyéb, látást befolyásoló betegségek kockázata.

Túl sok bizonyíték tehát egyelőre nincs a témában, és azok is inkább amellett szólnak, hogy a hajfestés tulajdonképpen lehet biztonságos, ha nem a teljes festés mellett döntesz, hanem az enyhébb színezés, melírozás mellett, ahol a vegyi anyagok egyáltalán nem érik a fejbőrödet. A káros anyagok ugyanis ahogy feljebb is olvasható, nem a hajszálakon keresztül, hanem a fejbőrön át jutnak a szervezetbe, bár  valójában csak minimális mennyiségben.

A hajfestés veszélyeiről

1.) felszívódik

A hajfestéssel kapcsolatban tehát a legelső veszélyforrásnak azt tartják, hogy a festékanyag a fejbőrön át felszívódik a szervezetbe és bejut a véráramba, onnan meg a babába. Hogy ez mekkora mennyiség és mekkora valós veszélyt hordoz, az kérdés, érdemes megvárni a 12. hetet.


Előtte senki sem tudja biztosan, hogyan hat és mennyire árt, ezért aki a biztonságra törekszik, az várja meg ezt az időpontot. Ez az első három hónap a leglényegesebb a baba fejlődésének szempontjából, a későbbi hónapokban a vegyi anyagok jelentette veszély jelentősen csökken.

2.) gőzök és gázok

A másik gond, amit emlegetnek, és ez ez is lehet jogos aggodalom, hogy a szépészkedés ideje alatt egy csomó vegyszernek a gázát belélegzed. Azt is, amit a te hajadon használnak, és azt is, amit a másén. Tehát te hiába üldögélsz ott békésen hajvágásra várva, ha más szépülésének a gőzét kénytelen vagy belélegezni, az sem tesz jót. Megoldás lehet az ablak mellé ülni, vagy folyamatosan jól szellőztetett fodrászatot választani, de bizonyítékok itt sincsenek.

3.) az allergia veszélye

A hajfestékek gyakran allergizálnak, és épp olyan gyakran észre sem veszik az emberek. De a terhesség szó szerint más állapot, amikor minden megváltozik, és a tested mindenre másképp is reagál. Lehet, hogy most akkor is lesz allergiás reakciód, ha eddig nem volt, miközben az is előfordulhat, hogy a festék a hormonváltozások miatt nem is úgy hat, nem fog be mindenhol, vagy a színe lesz eltérő a megszokottól.

Én csíkokat tetettem a hajamba, ahogy előtte már jó párszor, a fodrász ismert, tudta mennyi idő, milyen szín. Az eredmény pedig fura lett. Nem úgy fogott, nem annyi idő alatt, és a végén meg kellett szoknom egy új frizurát 🙂

Ki kell bírni hajfestés nélkül?

Ha neked nem létkérdés a hajfestés, akkor célszerű. Akkor neked nem okoz gondot lemondani róla a nagyobb biztonságérzet kedvéért. De ez egyáltalán nem kötelező! Ha úgy érzed, szükséged van rá, hogy kicsit megújulj, esetleg ettől nőiesebbnek, vonzóbbnak érzed magad, akkor hajrá, menj, csak tudd, hová mész.

Hajfestés terhesség alatt - szabad vagy tilos?

Ha otthon magadnak fested, válassz olyan helyiséget, ahol tökéletesen tudsz szellőztetni, vegyél kesztyűt, ha pedig szalonba mész, keress olyat, ahol szintén van lehetőség a szellőztetésre, és folyamatosan élnek is vele.

Megoldás lehet a mesterséges színezékek helyett a természetes, növényi színezékek használata is. Ha erre hajlasz, mindig nézd át a, hogy mit is tartalmaz pontosan, mert sok természetes termékben találni szintetikus kémiai vegyületeket is.

Lehet még jó gondolat a henna használata, ezt biztonságosnak tekintik (a tiszta, nem pacsmagoltat), de hátránya is van: macerás, sokáig tart, és a színe sem biztos, hogy pont olyan lesz, amilyet elképzeltél. A színes henna, vagy a gyors hatású nem teljesen tiszta, és tartalmazhat vegyi anyagokat.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!