Fájdalomcsillapítás terhesség alatt

A fájdalomcsillapítás terhesség alatt különleges feladat, hiszen egy másik, egészséges embert (a babát) is be kell vonni a kezelésbe. Prof. Dr. Martin Smollich elmagyarázta, miért is helytelen általánosságban lebeszélni a kismamákat a fájdalom vagy láz csillapításáról. Vannak biztonságosan alkalmazható fájdalomcsillapítók szerencsére terhesség alatt is.

A kismamák nagyjából 70 százaléka szendved a harmadik trimeszterben valamilyen fájdalomtól. Közülük csak kb. minden negyedik részesül bármilyen terápiában, mondta Smollich. Ez nem csak a várandós nőre, de a születendő gyermekre is veszélyes lehet: a fájdalom ugyanis nem csak rontja a terhes nők életminőségét, hanem rosszabbul is alszanak. A depressziósok aránya emelkedik.

Ezenkívül a fájdalommal (vagy lázzal) nem kezelt nőknél gyakrabban jelentkezik magas vérnyomás, és a szülést követően gyakoriak a különféle fájdalmak. A magas vérnyomás és a depresszió közvetett és közvetlen hatást is gyakorol a magzatra.

Azt tanácsolni a kismamáknak, hogy bírják csak ki a fájdalmat ahelyett, hogy bevennének egy fájdalomcsillapítót, alapvetően helyetelen, mondta Smollich. Szerinte a fájdalomcsillapítás terhesség alatt (is) három lépésből áll, amelyek akár kombinálhatóak egymással.

Fájdalomcsillapítás terhesség alatt 3 lépésben

1.) A kiváltó ok

Amikor csak lehetséges, meg kell találni a kiváltó okot és azt kell kezelni.


2.) Nem gyógyszeres segítség keresése

Ide tartoznak fejfájás esetén például a borsmentaolaj, akupunktúra, hideg vizes borogatás, friss levegő, elegendő folyadék fogyasztása. A harmadik trimeszterben gyakran fellépő hátfájdalmak estére Smollich a fizioterápiát, akupunktúrát, hastartó pánt bevetését említette.

3.) Megfelelő gyógyszeres kezelés

Smollich vezérelve szerint a hatékonyság éppen annyira fontos, mint a biztonság. Ezért a kockázatok és előnyök mérlegelésekor nem csak a kismama és baba biztonságát kell figyelembe venni, hanem azt is, mennyire hatékony a kezelés. Többféle gyógyszer alkalmazható terhesség alatt is.
Fájdalomcsillapítás terhesség alatt 3 lépésben

Fájdalomcsillapítás terhesség és szoptatás ideje alatt

Jelenleg vitathatlanul a paracetamol az első választás. Több évtizednyi tapasztattal rendelkeznek a gyógyszerészek és az orvosok a hatóanyaggal, ez pedig fontos a biztonságosság megítélésének szempontjából.

A paracetamol csökkenti a lázat, ami várandósság alatt kívánatos is, hiszen az első trimeszterben jelentkező magas láz összefügghet bizonyos születési rendellenességekkel, mint amilyen az idegcső-záródási rendellenesség. Ezenkívül nem irritlja a gyomor nyálkahártyáját, nem okoz gyomorégést, ami a várandósság alatt nagyon jól jön, hiszen sok kismama szenved a terhessége második felétől (vagy akár már hamarabb) gyomorégéssel, refluxszal.

Másrészt vannak hátrányai is, hiszen nem gyulladásgátló, és a fájdalomcsillapító hatása viszonylag alacsony. Smollich szerint nagyszámú tanulmány mutatta már ki, hogy hátfájás esetén a paracetamol hatástalan, vagy csak kevéssé hatásos. Viszont migrén esetén valós segítséget jelenthet.

Néhány tanulmány okozott már némi izgalmat, amelyek eredményei arra utalnak, hogy összefüggés lehet a magzati korban szervezetbe jutott paracetamol és a későbbi viselkedési zavarok között. Leginkább az általános iskolás korúaknál jelentkező ADHD-ról van szó.

A kapcsolat Smollich szerint az adagtól függ, minél több paracetamolt kapott a magzat, annál több a tünet. Ez is ok-okozati összefüggésre utal, ahogy az a tény is, hogy a különféle népcsoportoknál (ázsiaiaknál, európaiaknál, feketéknél és fehéreknél is) hasonló hatások mutatkoztak.

Gyakrabban fordul elő rejtettheréjűság (le nem szállt herék) azoknál a fiúknál, akiknek az anyukája a terhessége alatt paracetamolt szedett. Egy az Interational Journal of Epidemilogy c. folyóiratban megjelent tanulmány alapján pedig, hogy ha a kismama terhessége alatt paracetamolt szed, akkor jelentősen megnő annak a kockázata, hogy a gyermek 3, illetve 7 éves korára asztmás lesz.

Hogy a paracetamolt fájdalomcsillapításra, lázcsillapításra vegy egyéb céllal alkalmazták, az ebből a szempontból lényegtelennek tűnik. Viszont ha a leendő anyuka nem kapott paracetamolt a fájdalmaira vagy a lázára, akkor is növekedett a születendő gyereknél az asztma kockázata.

Az összefüggés a terhesség alatt szedett paracetamol és a gyerek későbbi asztmája között továbbra is kutatás tárgyát képezi, de egyelőre nem kérdőjelezik meg a paracetamolt, mint a várandósság alatt elsőként választandó fájdalomcsillapítót. Napi maximum 4 mg szedése jelenleg biztonságosnak minősül.

A feltett kérdésre, hogy mit tanácsolna, ha a kismamának fogorvoshoz kell mennie, és helyi érzéstelenítést kívánnak alkalmazni, Smollich azt válaszolta, hogy a helyi érzéstelenítők biztonságosan alkamazhatók terhesség alatt. Még azok is, amelyekben adrenalin van.

Forrás: PZ


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!