Szabad-e cukorbetegen szoptatni?

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő anyukák számára gyakran kérdés, hogy szabad-e a kisbabájukat szoptatni anélkül, hogy a vércukorszintjük drasztikusan leesne, különösen éjjel. Sokan nem merik megtenni, mert tartanak a hipoglikémiától.

Hipoglikémia: az alacsony vércukorszintet nevezik így. Az alacsony vércukorszint azt jelzi, hogy a szövetek gyorsabb ütemben veszik fel a vérben keringő cukrot, mint ahogy a szervezet képes lenne azt a keringésbe juttatni. A vércukorszint meghatározásához referenciának a vénás vérből kapott értéket tekintik.

Sok 1-es típusú és terhességi cukorbetegségben szenvedő anyuka emiatt a félelem miatt dönt úgy, hogy inkább lemond az éjszakai szoptatásról, mások pedig beiktatnak egy evést, amivel plusz szénhidrátot juttatnak a szervezetükbe. Úgy vélik, ezzel elkerülhetik, hogy a vércukorszintjük drasztikusan lecsökkenjen.

A rövid válasz a kérdésre: igen, szabad cukorbetegen szoptatni. Mind a terhességi cukorbeteg, mind az 1-es típusú diabéteszben szenvedő anyukák számára is határozottan javasolt a szoptatás.

A hosszabb választ pedig egy dániai vizsgálat eredménye adja meg. Dán kutatók bebizonyították, hogy az éjszakai szoptatással kapcsolatos alacsony vércukoszint (hipoglikémia) veszélyére vonatkozó félelemek alaptalanok.


A kutatásukban 32 egészséges, nem cukorbeteg anya, és 26, 1-es diabéteszben szenvedő anyukának vizsgálták rendszeresen a vércukorszintjét. Ezekből az adatokból azt derítették ki, hogy nem emelkedik az alacsony vércukorszint kockázata akkor sem a cukros anyukáknál, ha nem iktatnak be plusz étkezést, vagyis nem vesznek magukhoz extra adag szénhidrátot.

Így ők is bátran szoptathatják a kicsiket éjjel is anélkül, hogy tartaniuk kellene az alacsony vércukorszint gyakoribb előfordulásától. Mellettük azoknak az anyukáknak is javasolt a szoptatás, akiknél korábban várandósságuk alatt gesztációs diabéteszt (terhességi cukorbetegséget) állapítottak meg.

Szabad-e cukorbetegen szoptatni?

A gesztációs diabétesz egy előjele lehet annak, hogy később cukoranyagcsere-zavar alakuljon ki. Azoknál a kismamáknál, akiknél a várandósság alatt terhességi cukorbetegséget diagnosztizáltak, 7-szer nagyobb a kockázata annak, hogy a szülés után 2-es típusú cukorbetegséget állapítanak majd meg náluk.

A legújabb kutatási eredmények szerint viszont ez az emelkedett kockázat hosszabb távon is jelentősen csökkenthető szoptatással.

Ha egy anyuka legalább 3 hónapon át szoptatni tudja a kisbabáját, ez a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát 15 éves távlatban 42 százalékra csökkenti szemben a babájukat nem szoptató anyukákkal, akiknél ez a kockázat 72 százalékos. Ehhez hozzátartozik az is, hogy minél hosszabb ideig sikerül szoptatni a kicsit, annál nagyobb mértékben csökken a későbbi cukorbetegség kockázata.

Összefoglalva a lényeg: ha egy anyuka az inzulin szükségletét megfelelően kielégíti, a szénhidrátbevitelét sikerül a rendszeresen ellenőrzött vércukorszinthez igazítani, akkor az ő számára a válasz egyértelműen igen, szabad szoptatni cukorbetegen is.

Forrás: DiabetologiaSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!