Szabad-e cukorbetegen szoptatni?

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő anyukák számára gyakran kérdés, hogy szabad-e a kisbabájukat szoptatni anélkül, hogy a vércukorszintjük drasztikusan leesne, különösen éjjel. Sokan nem merik megtenni, mert tartanak a hipoglikémiától.

Hipoglikémia: az alacsony vércukorszintet nevezik így. Az alacsony vércukorszint azt jelzi, hogy a szövetek gyorsabb ütemben veszik fel a vérben keringő cukrot, mint ahogy a szervezet képes lenne azt a keringésbe juttatni. A vércukorszint meghatározásához referenciának a vénás vérből kapott értéket tekintik.

Sok 1-es típusú és terhességi cukorbetegségben szenvedő anyuka emiatt a félelem miatt dönt úgy, hogy inkább lemond az éjszakai szoptatásról, mások pedig beiktatnak egy evést, amivel plusz szénhidrátot juttatnak a szervezetükbe. Úgy vélik, ezzel elkerülhetik, hogy a vércukorszintjük drasztikusan lecsökkenjen.

A rövid válasz a kérdésre: igen, szabad cukorbetegen szoptatni. Mind a terhességi cukorbeteg, mind az 1-es típusú diabéteszben szenvedő anyukák számára is határozottan javasolt a szoptatás.

A hosszabb választ pedig egy dániai vizsgálat eredménye adja meg. Dán kutatók bebizonyították, hogy az éjszakai szoptatással kapcsolatos alacsony vércukoszint (hipoglikémia) veszélyére vonatkozó félelemek alaptalanok.A kutatásukban 32 egészséges, nem cukorbeteg anya, és 26, 1-es diabéteszben szenvedő anyukának vizsgálták rendszeresen a vércukorszintjét. Ezekből az adatokból azt derítették ki, hogy nem emelkedik az alacsony vércukorszint kockázata akkor sem a cukros anyukáknál, ha nem iktatnak be plusz étkezést, vagyis nem vesznek magukhoz extra adag szénhidrátot.

Így ők is bátran szoptathatják a kicsiket éjjel is anélkül, hogy tartaniuk kellene az alacsony vércukorszint gyakoribb előfordulásától. Mellettük azoknak az anyukáknak is javasolt a szoptatás, akiknél korábban várandósságuk alatt gesztációs diabéteszt (terhességi cukorbetegséget) állapítottak meg.

Szabad-e cukorbetegen szoptatni?

A gesztációs diabétesz egy előjele lehet annak, hogy később cukoranyagcsere-zavar alakuljon ki. Azoknál a kismamáknál, akiknél a várandósság alatt terhességi cukorbetegséget diagnosztizáltak, 7-szer nagyobb a kockázata annak, hogy a szülés után 2-es típusú cukorbetegséget állapítanak majd meg náluk.

A legújabb kutatási eredmények szerint viszont ez az emelkedett kockázat hosszabb távon is jelentősen csökkenthető szoptatással.

Ha egy anyuka legalább 3 hónapon át szoptatni tudja a kisbabáját, ez a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázatát 15 éves távlatban 42 százalékra csökkenti szemben a babájukat nem szoptató anyukákkal, akiknél ez a kockázat 72 százalékos. Ehhez hozzátartozik az is, hogy minél hosszabb ideig sikerül szoptatni a kicsit, annál nagyobb mértékben csökken a későbbi cukorbetegség kockázata.

Összefoglalva a lényeg: ha egy anyuka az inzulin szükségletét megfelelően kielégíti, a szénhidrátbevitelét sikerül a rendszeresen ellenőrzött vércukorszinthez igazítani, akkor az ő számára a válasz egyértelműen igen, szabad szoptatni cukorbetegen is.

Forrás: DiabetologiaSzólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!