A dohányzás köztudottan káros a terhesség alatt, enyhén szólva nem ajánlott. A cigarettafüst 4000-nél is több vegyi anyagot tartalmaz, köztük néhány igazán brutálisat. Egy csomó mérgező anyag bejut a kismama véráramába, ami a születendő gyermek egyetlen oxigén- és tápanyagforrása.

A 4000 különféle vegyi anyag rengeteg, de kettő különösen ártalmas is van köztük: a nikotin és a szén-monoxid. Ezek ketten együtt elérik, hogy a baba kevesebb oxigénhez jusson, mint ami az egészséges fejlődéséhez szükséges.

Hogy hat a cigaretta a babára?

Az oxigénhiánynak pusztító hatása lehet a baba növekedésére és fejlődésére nézve. A terhesség alatti dohányzás átlagosan nagyjából a duplájára növeli a koraszülés kockázatát, és sokkal valószínűbb, hogy a baba kis súllyal fog megszületni. Minden egyes elszívott szál csak növeli a terhességi kockázatokat.

A napi néhány szál természetesen sokkal jobb, mint egy egész doboz, de az egészségestől messze van. A terhesség alatti dohányzók gyermekeinél valószínűbbek a későbbi tanulási zavarok, viselkedési problémák, és valamivel alacsonyabb IQ mérhető náluk.

A terhesség alatti dohányzás hatásai a magzatra


A baba súlya

Napi egy doboz cigaretta elszívása nagyjából negyed kiló súlykülönbséget jelenthet a baba születési súlyából, két doboznyi egy fél kilót, vagy annál is többet akár. Ez nem csak annyi, hogy kisebb, könnyebb megszülni, majd megnő, és hasonlók, nem szabad könnyedén venni. Ez visszamaradás, ami az egész életére kihatással lehet.

A tüdeje, szervezete

A méretben elmaradott babáknak többnyire a szervezetük sem funkcionál tökéletesen. A tüdeje még nem áll készen, ami azt jelenti, hogy életének első napjait, vagy heteit is lélegeztető gépen töltheti.

Miután már tud egyedül lélegezni, vagy ha az első perctől kezdve tudott is, lehetnek később is légzési problémái a késleltetett tüdőfejődés és a nikotin káros hatásai miatt. Különösen hajlamos lesz az asztmára, és kétszeresére nő a hirtelen csecsemőhalál kockázata is. Dohányzó kismamák babái gyakrabban születnek valamilyen szívproblémával, és előfordulhat halláskárosodás is.

Másrészt, aki a terhessége előtt rendszeresen, sokat dohányzott, a terhessége alatti teljes cigiletétellel egyes orvosok szerint többet árt, mint a napi 1 szál cigaretta elszívásával.1 hozzászólás

  1. marginean annamaria

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!