A legtöbb vetélés a terhesség első trimeszterében történik. Nagyon gyakori, a terhességek nagyjából 70 százaléka végződik így még az előtt, hogy megtudnád, babát vársz.

A nőgyógyász által megállapított terhességeknél ez az arány nagyjából 20-25%. A vetéléseknek több oka is lehet, némelyik kivédhető, némelyiket csak utólag tudjuk meg, vagy sosem tudjuk meg az okát.

Melyek a vetélés lehetséges okai?

A vetélésnek, mint írtam, sajnos számos oka lehet, közülük most a kromoszóma-rendellenességekről és a fertőzésekről lesz szó. Ezeken kívül más is előidézheti, pl. immunológiai problémák, a méh rendellenességei, hormonális gondok.

  • Kromoszóma-rendellenességek

Az első trimeszterben bekövetkező vetélések 50-60%-ának, és a másodikban bekövetkezőek 20%-ának oka a kromoszóma-rendellenesség. Ezt okozhatja a sperma vagy a petesejt tökéletlensége, a hibás sejtosztódás, és anyai vagy apai kromoszómák rendellenessége is.

A “kromoszómailag” hibás sperma vagy petesejt következménye egy genetikailag rendellenes magzat. Ezért azt mondják, hogy a női szervezet elutasítja a magzatot, és ez vetéléshez vezet. Ezeknek a vetéléseknek a nagy többsége a terhesség elején történik, amikor sokan még nem is tudnak a terhességükről.


Az anyai vagy apai kromoszómai rendellenességek speciális genetikai tesztelést igényelnek, és genetikai tanácsadóhoz kell fordulni. Ő értékeli a 23 kromoszómát anyai és apai részről is, és felméri az ismétlődő vetélés kockázatát. Több vetélés után célszerű ezt a vizsgálatot elvégeztetni.

Vetélés

  • Terhesség alatti fertőzések

A méhen belüli fertőzéseket ultrahanggal, áramlásvizsgálattal gyakorlott orvos felismeri a jelek alapján. Enyhébb esetben megfigyelés, máskor gyógyszeres kezelés jelenti a megoldást. A legtöbb fertőzés kimutatására vannak tesztek, diagnosztizálják és kezelik is  őket. De azért néhány szót érdemes szólni róluk.

Chlamydia: a chlamydia az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő, chlamydia trachomatis által okozott betegség. A baj vele az, hogy gyakran tünetmentes, nem is tudsz róla, és mégis fertőzöl. Terhesség tervezésekor a szűrést célszerű elvégeztetni. A szűrés egyáltalán nem fáj, de nagyon kellemetlen. Beutaló kell hozzá vagy a nőgyógyásztól vagy a háziorvostól. Kezelés nélkül átterjed a test többi részére is.

Következményeként előfordulhat méhen kívüli terhesség, vetélés, meddőség, koraszülés is. Ha terhesség alatt derül ki, még akkor is gyógyítható. Kezelés nélkül a kisbabánál tüdőgyulladást és kötőhártya-gyulladást okozhat.

CMV: a cytomegalovírus szintén gyakori, anyai részről általában tünetmentes fertőzés. A terhesség elején elkapott fertőzés az esetek 5-10%-ában vetélést okoz. Később a magzatra átterjedhet a méhlepényen keresztül, szülés közben a szülőcsatornán való áthaladáskor, és szülés után sajnos anyatejjel is átadható. A méhen belüli fertőzés súlyosságát befolyásolja, hogy a kismama a terhességének melyik szakaszában fertőződik meg.

Herpes simplex: ha a terhesség alatt fertőződik meg a kismama először ezzel a vírussal, az bizony okozhat vetélést. Amint kiderül a fertőzés, azonnal meg kell kezdeni a kezelést, amely gyógyszer szedését jelenti. Ha a magzat megfertőződik a méhben, súlyos következményei is lehetnek, pl. agykárosodás, fogyatékosság.

A kicsi megfertőződhet a szülés közben is,  ezért ha a kismamának van tünete, akkor általában császármetszést végeznek a várható szövődmények elkerülése érdekében. Ilyenkor a szövődmények az enyhébbtől a súlyosig többfélék lehetnek: bőrtünetek, tüdőgyulladás is előfordulhat.

Rubeola: mára már szinte minden fogamzóképes korú nő kapott rubeola elleni oltást, ezért viszonylag kevés esetben okoz problémát terhesség alatt. Terhesség tervezésekor ajánlott ellenőriztetni a védettséget. Ha a kismama vérében nem található ellenanyag, néhány hónappal a teherbeesés előtt kell oltani, mert terhesség alatt ez az oltás nem adható be. Ha a kismama megfertőződik, súlyos következményekkel járhat. Okozhat vetélést, fejlődési rendellenességet.

Szifilisz: A szifilisz egy bakteriális fertőzés, amely általában szexuális érintkezéssel, bőr és nyálkahártyák sérülésein át terjed. A szifilisz átjut a méhlepényen. Kifejezetten veszélyes a magzatra, és nagyon gyakran okoz vetélést vagy halvaszületést. A szifilisz jelenlétének ellenőrzésére van lehetőség a terhesség tervezésekor, és kezelni is lehet, ha az eredmény pozitív.

Toxoplazmózis: egy parazita által okozott fertőzés, amely az először megfertőződő kismamára nézve súlyos következményekkel járhat. A terhesség korai szakaszában elkapott fertőzés okozhat vetélést, vagy a magzat súlyos károsodását. A második trimeszterben ( a 16. hét után) a vetélés esélye csökken, kb. 50%-ra. A fertőzött kismamák közül nagyjából az egy harmaduknak lesz fertőzött a kisbabája.

A veleszületett toxoplazmózis következménye lehet látásromlás, vízfejűség, epilepszia is. Terhesség előtt ajánlott vizsgálatot kérni. A toxoplazmózist többféleképpen el lehet kapni, pl. félig átsütött, megfőzött hússal, tojással, mosatlan gyümölccsel, macskaürülékkel.


6 hozzászólás

  1. Angelika
  2. Erzsebet
    • Magdi
  3. Ani
  4. anne
    • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!