Aki nagyon vágyik a babára, szinte mindig aggódik a terhessége első heteiben a vetélés lehetősége miatt. Sajnos nagyon keveset lehet tenni, hogy megakadályozzuk. A legtöbb, amit tehetünk, hogy rendszeresen eljárunk a terhesgondozás összes vizsgálatára, a választott orvosunk tanácsait és utasításait betartjuk, és gyanú, panasz esetén szégyenlősség nélkül telefonálunk, vagy indulunk a rendelőbe, kórházba.

Vetélés vagy szülés?

A vetélés a betöltött 24. terhességi hét előtt bekövetkező terhesség megszakadását, a magzat kilökődését illetve a magzat elhalását jelenti. Ha a terhesség kora nem állapítható meg, akkor a magzat mérete alapján döntik el hogy vetélésről vagy szülésről van szó. Ennek oka, hogy a 24 hetes magzat életképes lehet a méhen kívül is. Ezért betöltött 24. és a 37. hét között már koraszülésről beszélünk.

A legtöbb vetélés a terhesség első 12 hetében történik. Nagyon gyakori, a terhességek nagy (egyes becslések szerint 65-70) százaléka végződik így még azelőtt, hogy kiderülne, baba van a pocakban. A nőgyógyász által megállapított terhességeknél már kevesebb a vetélések száma, nagyjából 20-25%.

Lényeges dolog, hogy általában a vetélés után fizikailag még lehet normális terhességről szó, a legtöbben tudnak szülni. Hogy lelkileg ki hogy tudja feldolgozni, az más kérdés.

Miért történik?

A vetélés hátterében álló leggyakoribb ok a genetikai rendellenesség. A genetikai hibák a sejtosztódáskor keletkeznek, és általában nem ismétlődnek. A korai vetéléseknél előfordul, hogy a méhnyak a “hibás”, túl gyenge, túl korán nyílik, tágul. Ok lehet még az anyai életkor.


Az idősebb kismamák között gyakoribb jelenség a vetélés. Egyéb befolyásoló tényezők is vannak, pl. a környezeti hatások, a kismama életmódja. A legtöbbször viszont sajnos nem lehet pontosan megtudni az okot.

Vérzek, görcsölök, akkor most elvetélek?

Nem minden terhesség alatti vérzés jelent vetélést. A kismamák közel 20%-a tapasztal valamekkora vérzést a terhesség ideje alatt, és a babának nem lesz semmi baja. Amíg a vérzés gyengébb, mint az egyébként szokásos menstruáció, és nem darabos, a váladék színe barnás és nem élénk piros, addig nem kell rögtön rosszra gondolni.

Lehet, hogy csak megerőltetted magad, túl nehezet emeltél, vagy sokat idegeskedtél. Előfordul szexuális együttlét után is némi véres váladék. Normális esetben pihenésre elmúlik.

A görcs is gyakori jelenség, aminek oka a méhed növekedése. Addig nem kell aggódni miatta, amíg nem fokozódik, nem változik meg a jellege.

De a vetélés leggyakoribb jelei azért a hüvelyi vérzés és a görcsök. Minél többet görcsölsz és vérzel, annál valószínűbb a vetélés. A terhesség első heteiben a kismamák szerint nem sokkal rosszabb fizikailag, mint egy fájdalmas menstruáció, később erős, több napig tartó görcsökkel jár. A második trimeszterben bekövetkező vetélés erős és rendszeres összehúzódásokkal jár, egy miniszülés. Lásd lejjebb részletesebben.

Vetélés vagy szülés?

Vetélés különböző kifejezésekkel

A vetélést több szempont szerint ítélik meg. Ez lehet a lefolyása, az időpontja, és hogy első vagy többedik eset.

A.) Lefolyása szerint többféle lehet.

 • A legismertebb a fenyegető vetélés. Ebben az esetben az első 12-13 hétben leginkább a kevés hüvelyi vérzés, a 13. hét után inkább az alhasi görcsök a jellemzőek. Az első trimeszterben ultrahangos vizsgálattal ellenőrzik a baba állapotát, helyzetét, életjeleit, de mást nemigen tudnak tenni, mint fekvést és pihenést javasolni. A második trimeszterben már adnak gyógyszereket is, és itt is előírják a szigorú fekvést, nyugalmat.
 • A másik legismertebb a missed abortion, a missed ab. Magyarul elmaradt vetélésnek is szokták nevezni. Ebben az esetben bár az embrió elhal, nem lökődik ki. Tapasztalható tünete a véres, barnás folyás, de előfordul, hogy semmi jele sincs. Ultrahangos vizsgálat alkalmával szokták észrevenni, mert az embrió nem fejlődik, nincs szívműködése, vagy üres a petezsák. Műtéttel távolítják el, ha nem szívódik fel magától.
 • A kezdődő vetélés hasonlít a fenyegető vetéléshez, csak erősebbek a tünetek, és ráadásul a méhszáj is tágulásnak indul. Az első trimeszterben felmerülhet a terhesség befejezésének a gondolata, a másodikban még megpróbálhatják megakadályozni a vetélést gyógyszerekkel, műtéttel.
 • A befejezetlen vetélés tulajdonképpen már eldöntött dolog, nincs remény. A befejezetlensége azt jelenti, hogy maradnak vissza darabkák a méhben. Bő és darabos vérzéssel jár. A visszamaradt részeket műtéttel távolítják el. Ez nagyon fontos, mert a valószínűleg bekövetkező fertőzés veszélyeztetheti az anya egészségét, akár életét is. Ezt a 12. hétig a legtöbb helyen altatásban szokták végezni.
 • A befejezett vetélés jelentése, hogy nem maradnak vissza darabkák a méhben, emiatt nem szükséges a műtét. Általában viszont az erős vérzés miatt mégiscsak kórházi tartózkodás következik. A vérzést csillapíthatják gyógyszerekkel és műtéttel is.

B.) Időpontja alapján:

 • a 12. hétig bekövetkező vetéléseket korai vetélésnek,
 • a 13-23. hét között lezajlóakat középidős vetélésnek nevezik.
 • Ha már a terhesség elején, a fogantatás utáni hetekben megtörténik, az a szubklinikai vetélés. Ebben az esetben igazi tünetek nincsenek, sokszor még a terhesség ténye sem derül ki. Egyedül a később érkező és erőteljesebb menstruáció lehet a jele, amit persze más is okozhat.

C.) Gyakorisága szerint lehet:

 • ismétlődő, ebben az esetben két egymás utáni terhesség vége vetélés.
 • A habituális, vagy magyarul szokványos vetélés kifejezést akkor használják, ha már három, vagy még több terhesség végződött vetéléssel.
 • Primernek vagy elsődlegesnek akkor nevezik, ha az első kettő terhesség vége vetélés, és
 • másodlagosnak, szekundernek akkor, ha már volt a vetélések előtt szülés.


9 hozzászólás

 1. László Anita
 2. berki anita
  • Magdi
 3. Timi
  • Magdi
 4. Gabi
 5. orsolya
 6. Klaudia
 7. K. Mariann

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!