Akkor beszélünk méhen kívüli terhességről, amikor a megtermékenyített petesejt nem a szokásos helyen, tehát nem a méhben tapad meg, hanem azon kívül.

Ez általában a petevezetéket jelenti, ritkábban a petefészket, hasüreget. A méhen kívüli terhességet nevezik még ektópiás terhességnek, extrauterin graviditasnak is.

Amikor a nőgyógyásznál megjelensz azzal, hogy a teszt pozitív lett, az első, amit a terhesség megállapítása után ellenőriz, hogy a megfelelő helyen van-e.

Bármilyen előzményeid is voltak, a méhen kívüli terhességet nem lehet előre jelezni, megjósolni a valószínűségét, és felkészülni sem lehet rá. A méhen kívüli terhességet meg kell szüntetni.

Hiába nem a jó helyen van, attól még terhesség, és így a terhességi tüneteket is előidézi, a terhességi teszt is pozitív lesz. Ha a teszt pozitív, amúgy is orvoshoz kell menni, de ha fájdalom és hüvelyi vérzés is jelentkezik, azonnal irány a doki, mert lehetséges a méhen kívüli terhesség.


A vizsgálat menete ugyanaz, mint amikor simán bejelented, hogy valószínűleg terhes vagy. Már a tapintásos vizsgálatnál érezni fogja a terhességet, és ha már kicsit előrehaladottabb, egyéb tüneteket is, amik neked a fájdalmat és a vérzést okozzák.

Ugyanúgy hüvelyi ultrahangot fog csinálni, mint egy sima nulladik ultrahang vizsgálat esetén, ami megerősíti, hogy valóban méhen kívüli terhességről van szó, és a pontos helyét is megmutatja.

Ha bebizonyosodott, hogy méhen kívüli terhességed van, kórházi ellátásra lesz szükség. Manapság a méhen kívüli terhességet gyakran laparoszkópiával kezelik, de ez nem törvényszerű.

Gyógyszerrel is el lehet érni, hogy a méhen kívül megtapadt terhesség felszívódjon, és esély van arra is, hogy ilyenkor a petevezeték nem sérül, nem  károsodik.

A méhen kívüli terhesség esetén előfordul a spontán vetélés is. Mivel ott egy magzat nem tud megfelelően növekedni a nyilvánvaló helyhiány miatt, a szervezet képes megoldani.

Egyik megoldás sem egy sétagalopp, sem fizikailag, lelkileg meg főleg nem, de sajnos szükséges.

Ha a baj időben kiderül, mielőtt még a petevezeték vagy a petefészek jelentősen károsodott volna, akkor csak ritkán szokták eltávolítani valamelyiket, vagy mindegyiket. Általában viszont a megrepedt petevezetéket el kell távolítani.

Méhen kívüli terhesség után is lehet még egészséges terhességed, ami jó helyen tapad meg, és ki is fogod tudni hordani.

Az egészséges terhességre vonatkozó előrejelzés attól függ, mi történt pontosan, milyen műtétre volt szükséged, és milyen következményekkel járt, tehát el kellett-e valamit távolítani.

Méhen kívüli terhesség

Tünetei:

 • Az első tünete a fájdalom, ami már pár hét múlva jelentkezik. Ez leginkább azon az oldalon érződik, ahol a petesejt megtapadt. Érezhetsz fájdalmat a medencében, a hasadban, válladban vagy nyakadban is. Ez azért lehetséges, mert könnyen átsugározhat oda is. Ez a fájdalom általában éles, szúró. Fájdalom jelentkezhet még a derekad környékén, végbelednél is.
 • Érezhetsz még gyengeséget, szédülést, felálláskor ájulás jellegűt, ezek a belső vérzésre utalhatnak, ami viszont azonnali orvosi ellátást igényel, mert életveszélyes. A méhen kívüli terhességgel járó legnagyobb probléma a belső vérzés.
 • Tünete lehet még a hüvelyi vérzés,
 • az elmaradt menstruáció utáni barnás-vöröses, nem normális jellegű vérzés.
 • A HCG-szint mérése is megmutathatja, hogy baj van. Egy egészséges terhesség esetén a HCG szintje kb. minden második napon megduplázódik az elején. A méhen kívüli terhességben a HCG emelkedése lassabb, és nem is lesz olyan magas.

Vannak hajlamosító tényezői:

 • kismedencei betegség, amely károsítja a petevezetéket, és az részben vagy egészen elzáródott
 • a petevezetéken vagy környékén műtöttek
 • műtéti összenövések a közelben
 • endometriózis; ez egy betegség, ahol a méh nyálkahártyájához hasonló szövet található más területeken, a méhen kívül. (Ezt nevezik endometriosis csomónak, növedékeknek. Ezek a csomók fájdalmat, meddőséget és sok más problémát okozhatnak.)
 • ha volt már méhen kívüli terhességed
 • ha előfordult több vetélés is
 • a petevezeték születési rendellenessége
 • gyógyszerrel kezelt meddőségi problémák
 • ciszták és miómák
 • méhen belüli fogamzásgátló eszközök.

Volt már aki kihordta a méhen kívüli terhességét, de nem most, nem itthon, és nem a petevezetékben tapadt meg, hanem a hasüregben. Ha megállapítják, hogy méhen kívüli terhességed van, nem fogják engedni, hogy kihordd, és igazuk is lesz. Iszonyatosan kockázatos.



22 hozzászólás

 1. Anya87

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!