A visszér nagyon sok kismama életét megkeseríti. Akiknek terhesség előtt is volt, érezhetik úgy, hogy csak még rosszabb lett a helyzet, mások csak most ismerkednek a jelenséggel. És vannak szerencsések is, akiknek a terhesség következményeként sem kell ilyesmivel küzdeniük.

A női nemi hormonok hatással vannak a visszerekre, ezért, mint oly sok esetben, őket kell okolni a bajunkért. A terhesség alatti visszerek jelentős hányada (kb. 70%) az első trimeszterben jelenik meg, hiszen ekkor legnagyobb a hormonális változás, megjelenik a progeszteron, ösztradiol.

Sokkal kevesebb alakul ki a második harmadban (mintegy 20-25%) és egészen kevés a harmadikban. A kisbaba növekedése a méhedben általában rontani tud a helyzeten.

A terhesség alatt jelentkező visszerek kicsit eltérnek az egyéb visszerektől. Nézzük, hogy mi mindenben.

  • Először is kinézetükben: nagyobbak, vörösebbek, feszesebbek.
  • Aztán a megjelenési helyükben: kismedencénél és gáttájékon előszeretettel jelentkeznek.
  • Viselkedésükben is: szülés után nagy eséllyel visszafejlődnek, amint a hormonszintek normalizálódnak. Ez persze csak a terhesség alatt előjöttekre vonatkozik.

Vajon káros a visszerek megjelenése a terhességre nézve?

Alapvetően nem káros, sem rád, sem a kisbabádra nézve, de nem kellemes, és nem is szép látvány, esetenként fájdalmas. Következménye lehet, hogy a terhesség után a visszahúzódás helyett egy kicsi megmarad, és ez elindítja a visszérbetegséget, ami később csak rosszabb lesz.


Figyelni kell arra, hogy ha súlyosbodik, akkor növeli a trombózis lehetőségét. Ilyenkor kezelést javasolnak, vagy harisnya viselését ajánlják. Van erre a célra kapható kompressziós harisnya. Ez tartás ad, gyorsítja a véráramlást, kompenzálja az erekre nehezedő belső nyomást.

Ereink a terhesség alatt: aranyér, visszér

A visszér megjelenésének okai

  • Hormonok, főleg a progeszteron;
  • a magzat nyomása az alsó fővénára, a szív irányában ettől a vér nehezebben áramlik vissza;
  • a terhesség miatt termelődött több vér, ami másképp oszlik meg, mint nem terhesen. Több jut a lábakba és a magzat körüli szervekbe. A verőerekkel szemben ezeknek az ereknek a fala gyengébb, ezért dudorodnak ki a több vér hatására.
  • A családi előzmények, kórtörténet utalhat rá, hogy találkozol vele. Ha már volt terhesség alatti vagy van általános visszér a családban, akkor nagyobb valószínűséggel fog nálad is kialakulni. Ráadásul a visszértágulat általában rosszabb lesz és nagyobb eséllyel alakul ki minden további terhességgel.
  • Egyéb lehetséges okok: ikerterhesség, túlsúly, nagy súlygyarapodás a terhesség alatt. Ez mind további nyomást gyakorol az erek falára, és a visszerek könnyebb és valószínűbb kialakulásához vezethet.

Mit lehet tenni?

Segíthet a kicsit több mozgás, séta, néhány tornagyakorlat a folyamatos ülés helyett. Ezekkel főleg a bokát, lábfejet, vádlit kell mozgatni.

Fontos, hogy ne állj sokat egyfolytában, a lábaidat polcold fel minden lehetséges alkalommal, és használj rendszeresen fáslit, vagy a fentebb említett, erre a célra kialakított harisnyanadrágot (bár erről megoszlanak az orvosi vélemények, kérd ki a sajátodét!).

Ne hordj szűk fehérneműt, különösen a zoknira kell figyelned.

Ezeken túl ügyelj a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, és a lehetőleg egészséges étekzésre.

Terhesség alatt a visszereket nem szokták műteni, a gyógyszerek és kenőcsök pedig károsíthatják a magzatot. Szükség esetén véralvadásgátlót adhatnak, de ez minden esetben szakember döntése.

Lehetséges szövődmények

A legtöbb esetben nem kell a visszér miatt aggódni, de néha lehet szövődménye a vérrögképződés a lábakban.

A jelei: kemény, fájdalmas, vörös dudor a bőrfelszín közelében, lehet duzzadt lábszár, vagy láb. Nem veszélyes, ha a felszínhez közel van. Ebben az esetben a borogatás, pihenés, lábak felpolcolása, erre a célra való harisnya segíthet.

Ha felmerül a gyanúja, hogy rög keletkezett mélyen a vénában, akkor az orvos vizsgálatra küld a mélyvénás trombózis lehetősége miatt. Ez veszélyes állapot, komoly következményekkel járhat, de szerencsére nem mindennapos. Mindenesetre, ha előfordult a családban, beszéld meg az orvosoddal a kockázatát, a lehetőségeket, hogy mire készülj.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!