Terhességi vészes hányás (Hyperemesis gravidarum)

A terhesség első heteiben jelentkező, reggeli rosszullétnek nevezett, de gyakran egész napos megpróbáltatást jelentő émelygés, hányás ölthet ijesztő méreteket is. Az, hogy kellemetlen, nem kifejezés, ráadásul kezelés nélkül súlyos problémákat okozhat a kisbaba és a kismama egészségében is.

A hivatalos neve hyperemesis gravidarum, magyarul terhességi vészes hányás vagy súlyos terhességi hányás. A leggyakrabban a 6 – 8. hétben kezdődik és a 19 – 20. hétig tart. A lefolyása összefüggést mutat a hCG koncentrációjának változásával. Arról pedig tudjuk, hogy az első trimeszterben van a csúcson.

Ha a második trimeszterre enyhül, és a testsúly nem csökken, hanem megindul a gyarapodás, akkor a születendő baba nincs veszélyben. Ha nem szűnik, komolyabb következményekkel kell számolni, akár kis súllyal vagy korán született babával, méhen belüli retardációval, későbbi depresszióval, gyomorfekéllyel, májkárosodással, alacsonyabb Apgar-értékkel.

A sok hányás miatt az anyukánál kialakuló fogyás, a mindenféle hiányállapotok, elektroliteltérések veszélyesek lehetnek a babára. A kismama pedig szintén a túl sok hányás miatt nyelőcsősérülést szenvedhet el.

Honnan tudod, hogy normális-e a rosszulléted vagy súlyos?

Egy ebből a szempontból normális terhességnél gyakori (a kismamák közel kétharmadánál), hogy  reggelente hányingerük van, émelyegnek, akár hánynak is. Ezek a tünetek a koraterhességben kezdődhetnek, akár az 5-6. héten, a legrosszabbak  a 8-9. héten, és az esetek jelentős részében az első trimeszterrel el is múlnak.


A terhességi vészes hányás esetén azonban más a helyzet. Ez nem csak a reggeli órákra jellemző, sokkal inkább egész nap kínzó jelenségről van szó.

A tünetei:

 • folyamatos, nagyon erős és ismétlődő hányinger és hányás,
 • gyors fogyás,
 • kiszáradás,
 • elektrolithiány,
 • vitaminok és ásványi anyagok hiánya,
 • vér- vagy epehányás,
 • kimerültség, gyengeség,
 • szapora pulzus,
 • erős nyálképződés.

Mennyi az esélye, hogy küzdened kell vele?

Senki sem tudja, miért jelentkezik egyik kismamánál, és miért nem a másiknál. Ezért azt lehet mondani, hogy tulajdonképpen minden terhességre nézve fennáll a veszélye, de ténylegesen 1–3% az érintettek száma.

Gyakrabban tapasztalhatják azok, akik túlsúlyosak, fiatalok, ikreket várnak, és mindezek mellett az első babájukkal terhesek. Megfigyelhető a családi halmozódás, ami nem kifejeztten öröklődést jelent, de ha a kismama anyukája, nagymamája is szenvedett tőle, akkor nagyobb valószínűséggel fordul elő.

Hogy mik az okai? Nem ismerik a kiváltó okokat, csak találgatások vannak, hogy mik azok a tényezők, amelyek okozhatják.

Lehetséges, hogy a következők (egy vagy akár több) közrejátszanak a kialakulásában:

 • magas HCG-szint,
 • egészségtelen táplálkozás,
 • pajzsmirigy működésének problémái,
 • reflux.

Bár az elkerülésére 100%-os módszer nincs, táplálkozással lehet javítani az esélyeket, hogy ne kelljen szembenézni a terhességi vészes hányással.

Ilyen, hogy már a terhesség tervezésekor érdemes a vitaminraktárakat feltölteni, felkészülni a zsírszegény, de szénhidrátban és fehérjéban gazdag ételek fogyasztására, a napi többszöri, kis adagokban történő étkezés megszokására.

Tanulmányok szerint a gyömbérnek jótékony hatása van, segít a gyomor-, bélrendszernek a feladataik ellátásában, ezzel segítve, hogy a hányingert és hányást elkerüljük. Nem árt a stressz csökkentése sem.

Terhességi vészes hányás (Hyperemesis gravidarum)

Mit tegyél, ha folyamatosan hánysz?

Első lépés azonnal az orvos. Előfordulhat, hogy kórházi kezelésre is szükség lesz, mert ott tudják a leghamarabb és leghatékonyabb módon pótolni a mindenféle hiányokat (folyadék, vitamin és ásványi anyag, elektrolitok).

Kaphatsz gyógyszert is, de nagyon fontos, hogy csak az orvos által felírtat szedd, ne vegyél magadnak a patikában szomszéd néni tanácsára semmit. Igyál rengeteged, főleg nyáron még akkor is, ha nem vagy szomjas.

Leggyakrabban B6-vitamin szedését írják elő, hatásos és biztonságos a tapasztalatok szerint. Egy nem túl súlyos esetben elegendő is lehet. Súlyos esetben kezelni csak kórházban lehet, ahol lehetőség van a folyamatos laboratóriumi kontrollra.
A terhességi vészes hányás későbbi hatásai a babára

A UCLA (Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem) és a Dél-Kaliforniai Egyetem közös vizsgálata szerint a terhességi vészes hányásban szenvedő kismamák gyermekei később, felnőtt korukban jóval nagyobb eséllyel lettek depressziósak, szorongóak, vagy alakult ki náluk mentális betegség.

(A vizsgálat eredményei a Journal of Developmental Origins of Health and Disease augusztusi számában jelentek meg.)

Az összesített vizsgálati adatok szerint a terhességi vészes hányásban szenvedő kismamák gyermekeinél 38%-ban fordult elő valamilyen mentális zavar (viselkedésbeli vagy pszichológiai rendellenesség), míg a kontrollcsoportnál ez a szám 15%.

Ez a több mint kétszeres arány az édesanya terehsség alatti éhezésének és dehidrációjának, és a súlyos hányás miatt (érthetően) jelentkező szorongásnak és stressznek lehet a következménye.

Ezeknél korábbi kutatások már kiderítették, hogy az első trimeszter elmúltával is súlyos terhességi hányásban szenvedő kismamák gyerekeinek iskolás korukban (12 éves kor körül) több tanulási és figyelmi zavaruk volt.

A sok hányás következtében a magzati táplálkozás gyakran nem kielégítő, ez pedig felnőtt korban általános rosszabb egészségi állapotot eredményezhet.

Összességében a terhességi vészes hányást komolyan kell venni, mert nem csak a kismamára nézve vannak káros hatásai (rövid távon), hanem a magzatra is a későbbiekben, csak akár egy életre szólóan.

Forrás: NewswiseSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!