A terhesség alatt több alkalommal is ellenőrzik a vérképet, minimum háromszor, de az sem ritka, ha még többször. Problémás terhesség esetén fel kell készülni arra is, hogy akár minden hónapban, vagy kéthetente vesznek vért.

A folyamatos figyelemnek és ezzel járó ellenőrzéseknek az egyik célja, hogy kiszűrjék a terhességi vérszegénységben szenvedő kismamákat.

A terhességi vérszegénység leggyakoribb oka a vashiány. A vérszegénységet úgy állapítják meg, hogy vérvételkor ellenőrzik a vér hemoglobin szintjét, amelynek az egyik fontos eleme a vas.

Ha a hemoglobin szintje a normál érték alá csökken, vérszegénységnek, anémiának nevezik. A hemoglobin szintje nagyon jelentős, mert fontos szerepe van a szervezetben. A hemoglobin segít a vörösvértesteknek az oxigén és tápanyagok szállításában.

A terhesség alatt a kismamák közel 40%-ánál állapítanak meg vérszegénységet, amelyet (ha a hemoglobintartalom 12 g / 100 ml alá csökken) vaspótlással kezelnek.


Nagyon fontos a kezelése, mert a vérszegénység hatással lehet a kicsi fejlődésére, és a kismamának is panaszokat okoz.

Ilyenek lehetnek a következők:

  • folyamatos fáradtság,
  • sápadtság,
  • száraz bőr,
  • hajhullás és töredező haj,
  • berepedező körmök.

Ha nem sikerül megfelelően pótolni a vasat, lassabb a szülés után a felépülés, és esetleg vérátömlesztésre is szükség lehet.

Gyakoribb a terhességi mérgezés és a húgyúti fertőzés, következménye lehet a koraszülés és az alacsony súlyú kisbaba.

Eshetőségek

  • Vashiányt állapítanak meg a terhesség utolsó heteiben:

teljesen normális jelenség, hogy a kismama vasraktárai a terhesség harmadik harmadára, végére kimerülnek, mert a baba tölti a saját vasraktárait, fejlődik, és egyelőre csak az édesanyjától tudja elvenni a szükséges tápanyagokat. Ebben az esetben inkább örülni kell, hogy nem a terhesség elején történt.

A megoldás: általában vasat kell szedni a terhesség legvégéig, még a szülés utáni hetekben is. Jó tudni, hogy ha a vashiány csak most jelentkezett, a baba nem károsodott emiatt.

  • Terhesség előtt is ismert vérszegénység:

teherbeesés előtt nagyon fontos és kötelező a teljes vérkép ellenőrzése, vasraktárak feltöltése, vitaminok, ásványi sók, nyomelemek pótlása.

A terhesség alatt folyamatos odafigyelés és vaspótlás ajánlott tabletta formájában, amiben célszerű, ha a háziorvos és a nőgyógyász is egyetért. A vérvételek végig a terhesség folyamán gyakoribbak, és ezek eredményeit komolyan kell venni.

Rendszeres ellenőrzéssel és odafigyeléssel nagy baj nem várható. Legkésőbb a terhesség végére a kismamák nagy többsége úgyis vaspótlásra szorul, ami teljesen normális. Ebben az esetben viszont vaspótlásra lesz szükség végig a szoptatás ideje alatt is.

  • Terhesség kezdetén kiderült vashiány:

vaspótlást igényel az egész terhesség alatt, és a szülés utáni hetekben is.  A legtöbbször Maltofert vagy Aktiferrint javasolnak, ezek általában nem okoznak panaszt, sem székrekedést, sem mást.

Tudni kell, hogy a terhesvitaminok nem vastabletták, csak a legtöbb tartalmaz vasat is. De ez a vastartalom ahhoz nem lesz elég, hogy meggátolja a terhesség végére a vasraktárak kiürülését.

Terhesség alatti vérszegénység

Megelőzés

Terhesség alatt javasolt terhesvitaminokat szedni, de a bennük található vastartalom nem mindig elegendő. A terhesség vége felé pedig szinte biztosan nem.
Ezért nagyon oda kell figyelni a megfelelő, vasban is gazdag táplálkozásra. A vasforrások lehetnek növényi és állati eredetűek is, ezekből az állati eredetű vas hasznosul könnyebben a szervezetünkben.

Amit terhesség altt is bátran lehet fogyasztani: szárnyasok és vörös hús, lencse és babfélék, gyümölcsök (szilva, füge, datolya, barack), zöldségek (brokkoli, zöld színűek), burgonya, olajos magvak, vassal dúsított gabonatermékek.

Ha a vérszegénység mellé terhességi cukorbetegség is társul, mindenképpen jelezni kell a dietetikusnak, hogy a lehető legjobban tudjon segíteni a megfelelő étrend összeállításában.

Ha C-vitaminban gazdag ételeket és italokat fogyasztasz (pl. frissen facsart narancslé), akkor a vas könnyebben felszívódik a szervezetben. Ha sok halat vagy húst eszel, segíti a növényi eredetű vas felszívódását is.

Vannak azonban olyan ételek, italok is, amelyek éppen hogy gátolják a vas optimális felszívódását. Ilyesmi pl. a tej, ezért mondja az orvos, hogy ne tejjel vagy kakaóval vegyük be a tablettákat.

A kezelést minél előbb el kell kezdeni, ha kiderül a vashiányos állapot, mert a súlyos és nem kezelt vashiány esetén a magzat a fejlődésben lemaradhat, és károsodhat az idegrendszere.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!