Vérpöttyök és terhesség – csak semmi pánik

Néhány vérpöttyöt, cseppet, foltot találtál – és terhes vagy. A látvány aggodalommal tölt el, ez tökéletesen érthető. De először is nyugodj meg, a terhesség alatt egy kevés vérzés teljesen normális lehet, és meglepően gyakori is. Oka több is lehet, egy részéről itt már írtam, most következzen inkább egy kis megnyugtatás.

Néhány csepp vér normális

Sok kismama állítja, hogy sosem ijedt meg annyira életében, mint amikor terhesség alatt pecsételő vérzése jelentkezett. De ne aggódj túlzottan, egy kicsi vérfolt az első trimeszterben kifejezetten gyakran fordul elő, de egyébként sem ritka. Ha másnap is pecsételést tapasztalsz, de még mindig kicsi a folt, általában nem jelent veszélyt a terhességre. Kerülni kell a negatív gondolatokat, különösen a lehetséges vetélés felé nem szabad kalandozni.

A terhesség alatti stressz valóban veszélyes, sokkal inkább mint egy kicsi vérfolt. Tény, és nem szabad elfelejteni, hogy a kismamák negyede tapasztal vérzést a terhessége folyamán valamikor, főleg az első három hónapban, és a legtöbben tökéletesen egészséges babát szülnek. Tehát nyugi, minden rendben lesz!

A pecsételő vérzés (vérpöttyök) lehetséges okai

 • Ilyen lehet a terhesség alatt jelentkező menstruáció(szerűség). Tapasztalhatod, hogy bár terhes vagy, egy kicsit mintha megjönne. Ez akkor történik, amikor a terhességi hormonok már átvették ugyan az uralmat a ciklusod felett, de az mégis folytatódik még egy kicsit. Ez akár többször is megtörténhet, jellemzően az első hónapokban.
 • A beágyazódáskor is jelentkezhet némi vérzés, ez eltarthat egy-két napig. Ez kb. akkor várható, amikor a menstruációdnak meg kellene jönnie. A babádra nézve egyik sem veszélyes.
 • Vannak nők, akiknek nagyon érzékeny méhnyak jutott. Ez is okozhat pecsételést a korai terhességben, akár szex után, vagy hüvelyi vizsgálat vagy ultrahang végzése miatt. Ez sem jelent különösebb problémát, csak a higiéniára figyelned kell.
 • Székletgondok: rengeteg kismamát kínoz a székrekedés, és erőlködni kénytelenek. Ez is okozhat vérzést. A megoldás persze a táplálkozásban rejlene, több gyümölcs, zöldség, általában több rost, több folyadék. Ez valamennyire segíteni fog, hogy kevésbé legyen problémás a helyzet.
  Fontos, hogy figyelj erre, mert a székrekedés később csak rosszabb lesz, ahogy a méhed növekszik, és végül még aranyérrel is fogsz büszkélkedni. Az aranyérre a kellemetlen szó nem elég kifejező.
Vérpöttyök terhesség alatt

Egy-két jó tanács

Ahhoz, hogy biztonságban érezhesd magad és a babát, figyelj a testedre. Ez a legfontosabb. Ne könyvekre, tanácsokra, hanem a testedre. Ha megnyugtat, inkább szólj az orvosodnak, védőnőnek feleslegesen, mint hogy idegeskedj.

Ha fáj valahol, a hasadat nehéznek érzed, fáradt vagy, azonnal lassíts és pihenj. Igyál amennyit csak tudsz. Naponta sétálj friss levegőn két órát, ha teheted, és közben lélegezz mélyeket. Ilyenkor tedd azt, ami jól esik, vagy például aludj, ha szükségesnek érzed. A szervezeted a legnehezebb feladatát végzi éppen, és a legfontosabb, hogy segítsd ebben.Segíts saját magadnak, ne fuss felesleges köröket. Ne csináld meg, amit nem muszáj. Semmi sem történik, ha valami nem tökéletes. Sokkal lényegesebb, hogy jól érezzétek magatokat, te és a babád. Még az is lehet, hogy a partnered megértő lesz, és szívesen segít, és így kiveszi a részét a terhességedből, ha másképp nem is tudja. Szóval nyugi, lassíts le, vegyél mély lélegzetet, és élvezd a terhességed!4 hozzászólás

 1. Dóri
  • Magdi
 2. judit001
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!