Vérátömlesztés (transzfúzió) akár terhesség alatt is

A vérátömlesztés annyit jelent, hogy az egyik vénába cseppinfúzió formájában vért (vagy vérkészítményt) juttatnak. Szükség lehet rá pl. abban az esetben, ha vérszegény vagy, esetleg várható (esetleg műtét miatt), hogy sok vért fogsz veszíteni.

Vérátömlesztés előtt meghatározzák a vércsoportot (még akkor is, ha előtte már meghatározták), ellenanyagszűrést és –azonosítást is végeznek.

Laboratóriumi keresztpróba alapján személyre szólóan választják ki a kompatibilis vér(készítmény)t, ellenőrzik. Ezt nevezik választott vérnek. A kórházban a beadás előtt újra ellenőrzik. Az egész eljárás nagyon alapos, és biztonságos.

A vérátömlesztés úgy néz ki, mint egy infúzió, amit karba vagy kézbe kötnek, csak éppen gyógyszerek vagy oldatok helyett vér csöpög. A vért ilyenkor tasakokban tárolják, és egységnek nevezik.

A transzfúzió több órán keresztül tart, általában 2 – 4 egységnyit adnak. Az első öt percben az orvos és az ápolónő is ott van, hogy baj esetén cselekedhessenek. Pulzust és vérnyomást figyelnek, általános közérzetet, és beszéltetnek is.


Transzfúziót csak kritikus esetben adnak, amikor a nem adása életveszélyt jelenthet. Lehetnek szövődményei, pl. láz, bőrkiütés, de a választott vérnek és többszöri ellenőrzésnek köszönhetően biztonságos. Bekötése előtt beleegyező nyilatkozatot íratnak alá.

Vérátömlesztés

Vérátömlesztés terhesség alatt

Transzfúziót kaphatsz terhesség alatt is, természetesen nagyon alapos okból. Pl. ha császármetszésre lehet számítani, és a hemoglobinszinted nagyon alacsony. Ilyenkor a vérveszteség miatt az anya élete veszélybe kerülhet.

Mivel nagyon alaposan ellenőrzik, többször is, és több orvos végzi el a próbákat, nem lesz veszélyes a babára nézve.

Nem fognak feltétlenül emiatt külön helyiségbe vinni, a szobádban, a saját ágyadban is fekhetsz, a saját hálóingedben. Látványnak nem szép, kicsit ijesztő, de nem kell pánikolni. Inkább a szobatársak lesznek rosszul. 🙂

Személyes tapasztalattal rendelkezem erről, és viccesnek találtam, hogy mivel az állványomat a rémes látvánnyal eltüntetni nem tudtam, viccesre véve a figurát én röhögtettem az ájuldozó szobatársakat.

A vérátömlesztés nem fáj, ha nem nézel oda, azt képzelheted, hogy sima infúziót kapsz. Ha nem szereted a szúrásokat, akkor a branül behelyezése a legkellemetlenebb része.

A részedről semmilyen előkészületet nem igényel, azon túl, hogy előtte tanácsos wc-re menni, mert közben nem szerencsés.



Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!