A természet kifogyhatatlan a kismamák kínzásában, egy ilyen figyelmesség a túlzott nyáltermelődés is a terhesség hónapjai alatt. Pontos okok egyelőre nem ismertek, tippek vannak: ismét a hormonokat gyanúsítjuk leginkább.

A fokozott nyáltermelés jellemzően az első trimeszterben jelentkezik, a második kezdetére el szokott múlni. A lényeges a jó hír: nincs hatással a babára. Kellemetlen, meg ciki, de egyéb rosszat nem tesz. Két lehetőség is van: úgy érzed, hogy több van, vagy valóban több van.

Gyakori a túl sok nyál érzete, ha épp hányinger kerülget. Sokan kénytelenek köpni is ilyenkor, mert egyszerűen nem mernek nyelni, nehogy visszajöjjön. Ezért a túl sok nyál sokkal gyakoribb azoknál, akiket a súlyos hányás is kínoz.

Aggodalomra nincs ok akkor sem, ha nem csak úgy érzed, hanem valóban több a nyálad. Normális jelenség ez is, mert a nyálmirigyek a sokat emlegetett hormonok működése miatt egyszerűen sokkal több nyálat termelnek a szokásosnál. Persze a kettőt lehet kombinálni is: sok is termelődik + nem mersz nyelni, amitől még többnek tűnik … igazi kínzás.

A fokozott nyáltermelés gyakran összefügg a gyomorégéssel. A gyomortartalom savas, és amikor visszajön, irritálja a nyelőcsövet. Ez pedig felszólítja a nyálmirigyeket, hogy termeljenek gyorsan több nyálat, ami lúgos kémhatású. Így minden egyes nyeléssel a nyelőcsövön végigmenő nyál segít semlegesíteni a gyomorsavat.


Nem épp a legkellemesebb jelenség a terhesség folyamán, de a szerepe fontos, a gyomorsav semlegesítésén túl nem engedi kiszáradni a szájat, emésztést segítő enzimeket is termel, gombaölő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező fehérjéket tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni a fogakat és a szájat.

Tenni sokat ellene nem lehet, inkább a kiváltó okokat kell kezelni, ami lehet akár a füst is, vagy némelyik gyógyszer. Esetleg hasznosak lehetnek a következők:

  • Naponta többszöri fogmosás és szájvíz rendszeres használata,
  • gyakori kis adagokban történő étkezés,
  • a túl sok keményítőt tartalmazó ételek kerülése,
  • sok víz,
  • kemény cukorka, cukormentes rágógumi, amitől ugyan nem fog kevesebb nyál termelődni, de könnyebb lesz lenyelni. Nem jó a savanyú cukor, mert arra még több nyál termelődik.
  • A legjobb tanács ilyenkor, hogy meg kell válogatni a nasit, ami legen keksz vagy kétszersült, ez egy kis időre segít a problémán.1 hozzászólás

  1. Deák Katalin

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!