A csíkos pocak, combok, karok, mellek, csípő és derék, tehát a több-kevesebb stria nem csak a terheseket sújtja. Szinte mindenkin megtalálhatóak, aki már hízott és fogyott gyorsan életében. De az igazi, szép színes és nagy csíkok a terhesség járulékai szoktak lenni, főleg a hason látványosak.

A kötőszövet rostjai nem bírják a hirtelen nagy terhelést, egy ideig nyúlnak, majd feladják és elszakadnak. Ez fájhat, viszkethet, és bőrtípustól függően változik a színük is. A legrosszabbul a fehér bőrűek járnak, mert nálunk akár pirosak is lehetnek.

A striáktól szinte minden nő előre retteg. A legtöbben pedig nem beszélünk róluk, szégyelljük, takargatjuk, még magunk előtt is letagadnánk. (Évek távlatából azt mondom, feleslegesen. Nagyon sokat javulhat, szerencsés esetben szinte láthatalanná is válhat.)

A striák, terhességi csíkok megjelenése talán az egyik legtöbbet vitatott és félt a változás a szervezetben a terhesség alatt. A terhes nők 55 – 90 %-án megjelennek a fényes, piros vagy lilás vonalak a hason és később a melleken. Nem mindenkin, de szintén gyakori a combon, csípőn, fenéken és a karokon is.

Ha már vannak csíkjaink, két dolgot lehet tenni. Az egyik az elfogadás, a másik a bőr krémezésnél drasztikusabb kezelése. Ebben kozmetikusok, orvosok tudnak segíteni, ha úgy döntünk. Ha a kötőszövet megszakadt, azt eltüntetni már teljesen nem lehet. A színe viszont mindenképpen változik az idővel, szép gyöngyházszínűvé szelídül.


Következmény

Önbizalomhiány. A legrosszabb, látványos helyeken jelenik meg, és sokszor nem lehet eltakarni vagy a helye vagy az adott helyzet miatt. 🙂

Nézegess fotókat striákról, terhességi csíkokról a fotógalériában. Katt ide. Küldd el a Te fotódat is!

Honnan tudjam előre, hogy lesz-e rajtam stria?

Nehéz megjósolni. Legalább a terhes nők felénél megjelennek előbb-utóbb a striák, de senki sem tudja megmondani biztosan, kinél igen és kinél nem. Van azonban néhány tényező, amelyek növelik az esélyét a striák kialakulásának.

  • genetika: ha a családban, édesanyádnál, testvérednél kialakultak a csíkok, neked is nagy esélyed van rá.
  • ha már vannak csíkjaid korábbról: lehetnek újak is a régiek mellé, de általában csak a régiek sötétednek újra, és esetleg azok növekednek tovább.
  • súlygyarapodás: ha túl gyorsan szeded fel a kilókat a terhesség alatt, azt nehezen tolerálja majd a bőröd. Fontos az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, hidratálás. Segít megőrizni a bőröd rugalmasságát.
  • ikerterhesség: több baba, gyorsabban és nagyobbra nő a pocak, nagyobb terhelést kap a bőr.
  • polyhydramnion: kórosan sok magzatvíz, ez is nagyobb haskörméretet, nagy hasat eredményez.
  • tanulmányok szerint a fiatalon szülő anyukák kifejezetten hajlamosak rá.

Mit tegyek, hogy ne legyenek rajtam csíkok?

Sajnos nem sokat tehetsz. A jó hír az, hogy striák általában jóval kevésbé feltűnőek a szülés után kb. 6 – 12 hónappal. A pigmentáció elhalványul, de a textúrája változatlan marad.

Van ugyan egy hivatalos elvárás minden terhes nő felé, hogy mennyit szabad híznia, még annak pontos betartása sem fog garantáltan megvédeni a csíkoktól. Előfordul, hogy minimális hízással is látványos csíkosodást tapasztal a kismama, más meg akár 20 – 30 kiló plusszal sem ismeri meg ezt a “díszítést”.

Stria, csíkos pocak

Megelőzésként segítséget jelent a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel, ami ebből a szempontból a víz, ezen kívül a vitaminok, mozgás, masszázs, krémek és esszenciális olajokból álló termékek.

Hiába minden, a csíkosodás legjelentősebb oka a genetika, alkati kérdés. Az ellen nem nagyon van mit tenni. Sokan esküsznek rá, de nincs bizonyíték arra, hogy bármilyen krém, keverék, vagy olaj megakadályozza a striák kialakulását.

Legyen a bőröd hidratált, erre jó mindegyik, csökkenti a feszülést és a viszketést, de nem tudják garantálni, hogy minden egyes kismamánál elkerülhetőek a csíkok. Van, akinél igen, és van, akinél nem.

Bár állítólag van tökéletes striamegelőző és –eltüntető krém is… ez azért bizonyíthatatlan, mert nem vagyunk egyformák, nem fog mindenkinek egyformán hatni. De a kakaós változat a lelkünknek és orrunknak tuti jót tesz. És az is valami.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!