Rh-összeférhetetlenség – nem a leggyakoribb probléma, de negatív vércsoportú anyaként a gyermeked élete múlhat az információn.

Miért beszéljünk az Rh-összeférhetetlenségről?

Az rhbaba.hu honlapot az érintett kismamák informálására, segítésére indítottam, miután kisfiam életét tavaly csak külföldi kezeléssorozattal sikerült megmenteni.

Ezt megelőzően terhességem során kb. 10 szakorvoson mentem keresztül, akik semmi érdemi segítséget nem nyújtottak, mert a hazai nőgyógyászok szerint az Rh-összeférhetetlenség itthon nem létező probléma az anti-D profilaxis óta, megfelelő kezelési és monitorozási módját szinte alig ismerik.

Ezzel szemben amikor kijutottam Grazba intrauterin transzfúzióra, azzal szembesültem, hogy más országokban ennek teljesen elfogadott és működő szakmai protokollja van.

Amikor kezdtek bepörögni a terhességem során az események, kb. másfél éve elkezdtem blogot vezetni a témában – ez és a honlap alapján több mint 10 kismama keresett fel hasonló problémával, közülük ketten már kijutottak a segítségemmel Grazba, és a babájuk egészségesen meg is született.


Ezeket látva gondolkodtatott el, hogy az esetszáma korántsem lehet nulla ennek a betegségnek, majd közvetett becsléssel arra jutottam, hogy évente akár 200 babát is érinthet Magyarországon.

Ennyi magzatra mondja azt a nőgyógyászok 90+%-a, hogy nem lesz semmi baja/nem lehet mit tenni – ahogy nekem is tették, csak én ebbe nem törődtem bele (miután a nagyobbik gyermekem 5 éve szintén nem a nőgyógyászoknak köszönhette az életben maradását, hanem hogy idő előtt megszületett, különben meghalt volna bent).

Csak összehasonlításképp: ez az esetszám nem alacsonyabb a Down-szindróma előfordulási arányánál, ami köré már egy egész ipart építettek (a szűréstől, Prena-teszttől és egyéb kismama-paráztatásoktól kezdve, illetve bőségesen el van látva alapítványokkal, fejlesztő szakemberekkel, központokkal stb. is).

Mindezeket csak annak szemléltetésére írtam, hogy annak ellenére, hogy az Rh-érintett kismamák túlnyomó többsége semmiféle szakmai segítséghez nem fér hozzá Magyarországon (akik felkerestek, azok közül 3 elvesztette már egy gyermekét a kezeletlen probléma miatt – bár az “elvesztette” csak eufemizmus arra, hogy a nőgyógyászuk vállvonogatva hagyta meghalni), azért elenyészőnek nem mondható az esetszáma…

Emiatt elhatároztam, hogy mindent megteszek, hogy felhívjam rá a figyelmet – hogy másnak ne kelljen ugyanazt a pokoli utat végigjárnia ahhoz, hogy megszülethessen a babája, és hogy előbb-utóbb Magyarországon is általánosan ismertté váljon az Rh-összeférhetetlenség sikeres monitorozási és kezelési módja.

Tóth Kriszta

Információk tapasztalat alapján az Rh-összeférhetetlenség témájában az alábbi weboldalon találhatóak:

http://rhbaba.hu/Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!