Kemény(k)edő pocakok

Felmerül néhány kérdés, hogy a pocakkeményedés normális-e vagy sem, meg hogy mi lehet a kiváltó oka, mi a különbség a hasfeszülés és a keményedés között.

Nem mindegy az sem, hogy a terhességed hol tart, melyik harmadban, amikor a keményedés(eke)t tapasztalod. Fontos kérdés, hogy mit lehet és kell tenni, mire kell figyelni.

Normális vagy sem?

A méh izomzata terhesség nélkül is és terhesség alatt is naponta többször összehúzódik. Sok összehúzódást általában nem is lehet érezni, annyira gyenge. Tehát a has időszakos megkeményedése normális jelenség.

Értelme is van: segít a méh, méhlepény optimális vérellátását fenntartani, szükség esetén javítani. Vannak esetek, amikor a méh figyelmeztető jelzésnek szánja a kemény hasat.

Általános tanács, hogy a pocakot nem szabad állandóan simogatni, tapogatni, nyomkodni, mert az méhösszehúzódásokat válthat ki. Mivel általános, nem is igaz mindenkire és minden helyzetben. 🙂


Ha a méhed ingerlékeny, akkor a hasadat bizonyos területeken megérintve valóban válthat ki összehúzódásokat. Amikor ennek jelentősége van, ha fenyegető koraszüléssel nézel szembe. Egyébként simogasd a hasad, ha jól esik.

Feszülés vagy keményedés?

Fogós kérdés, mert érzésekről van szó, amiket nagyon nehéz pontosan megfogalmazni, és mindenki mást érez. Van olyan kismama, aki egyáltalán semmilyen keményedést, feszülést nem tapasztal, helyette inkább szurkálásnak, nyilallásnak nevezi, amit érez. Ezt okozhatja a méh növekedése, a szalagok nyúlása.

A keményedést általában az egész hasra szoktuk érteni, mintha összetömörülne egy hatalmas gombócba. Ez kellemetlen érzés, és jó esetben nem tart sokáig. Néhány másodperc, egy perc után érzed, ahogy az izmok elernyednek, és újra ismerős lesz a hasad. Gyakran a baba mozgása váltja ki, de lehet a méh jelzése is, hogy változtatni kell valamit.

A feszülés inkább egy területen jelentkező érzés, okozhatja a baba is, ahogy kinyomja magát. Ki hogy érzi, de általában az egész hasat érintő keményedés kellemetlenebb a feszülésnél.

Mi lehet a pocakkeményedés oka?

  • Ha nem pihensz eleget. Nehéz elhinni, meg néha teljesen másként érezzük, de bizony terhesség alatt az egész szervezet másképp működik, és sok kismamának többet kell pihennie és aludnia, mint a terhessége előtt.
  • Melyik oldaladon alszol? Ez gyakori kérdés, hogy hol nem szabad, meg miért a bal oldalon kell aludni. Tulajdonképpen leginkább a háton fekvéstől szoktak tiltani. Ezért ha neked épp úgy kényelmes néhány percig, akkor legyen, de ha kellemetlent, furát, vagy határozottan keményedést érzel, azonnal válts pózt. Ilyenkor a méhed jelzi, hogy nem ideális a vérellátás, és megpróbál elegendő vérhez hozzájutni, hogy a babát védje.
  • Eszel elég vitamint, hozzájutsz-e elegendő ásványi anyaghoz? Ezért szokták javasolni a magnézium és kalcium pótlását. Szükséges mennyiségtől és a tényleges állapotodtól függően javasolják a MagneB6-ot, vagy máskor a Magnesium citricii nevű tablettát, vagy egyéb készítményt.
    A kalciumra szükségük van a csontoknak, és mivel a baba éppen csontokat is növeszt, ezért elveszi a kismama szervezetétől a kalciumot, tehát szükséges lehet a pótlása. Nem utolsó sorban a fogakba is beépül a kalcium, ez is jó a babának és a mamának is. Nem kell minden egyes terhességgel egy fogat is elveszteni.
  • Terhesség alatt is lehet nemi életet élni, ha kifejezetten nem tiltottak el tőle, de ésszel. Figyelni kell a pózokra, intenzitásra. A has keményedését okozhatja az orgazmus is, ez nem jelent gondot, de okozhatják apró sérülések is, amit már nem lehet figyelmen kívül hagyni.

PocakkeményedésHol tartasz a terhességben?

A pocakkeményedés jelentkezhet minden nap, minden másnap, pár másodperce, fél órára. Na az utóbbi határozottan orvost igényel. A rövid ideig tartó keményedésből naponta átlagosan 10-et szoktak normálisnak tartani.

Ha a keményedések a terhesség elején jelentkeznek, az első harmadban, görcsszerűen, rossz esetben vérzéssel is, akkor azonnal orvoshoz kell menni. Nem másnap, nem időpontot kérni, azonnal menni, mert az a fenyegető vetélés jele lehet.

Ha nem történik baj, akkor sok pihenés, sok folyadék fogyasztása, és a stressz kiszűrése nagyon fontos. A terhesség előrehaladtával jobb lesz a helyzet. Ha csak keményedik és nincs görcs, vérzés, akkor is el kell menni orvoshoz, aki egy nőgyógyászati vizsgálattal és egy ultrahanggal legfeljebb megnyugtat.

A második harmadban is szükséges a vizsgálat, ahol ellenőrzik a méhnyak állapotát, hogy a méhszáj zárva van-e. Ha a méhszáj teljesen zárt, akkor valószínűleg csak a méh növekedéséről, a méhszalagok feszüléséről van szó, ami teljesen normális jelenség, és pihenés a javaslat. Ha nem zárt a méhszáj, akkor az orvos dönt, hogy fekvésre, megfigyelésre vagy méhszáj-záró műtétre van szükség.

A harmadik trimeszterben is fontos, hogy a keményedések miatt ne kezdjen nyílni a méhszáj, ezért pihenni kell, és szükség esetén magnéziumot szedni. A kifejezetten rendszeres keményedésekből koraszülés is lehet, ezért nem árt nagyon figyelni. Ha a keményedés hosszú órákig, több napig tart, azonnal orvoshoz kell menni.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!