Fogalmad sincs, mi történik, egyszer csak azon kapod magad, hogy fura dolgokat szeretnél enni. Ezek a “dolgok” valóban furcsák, mert egyik sem élelmiszer. Ha ezt tapasztalod magadon, akkor ez már több mint kívánósság, és bizony lehet, hogy a Picáról van szó.

A Pica értelmetlennek tűnő szó, és nem is jelent jót. Egy táplálkozási (mások szerint sokkal inkább lelki) zavar, amikor nem emberi fogyasztásra szánt termékeket, tárgyakat, mindenfélét szeretnél megkóstolni, és nem is tudsz ellenállni a vágynak.

Amitől a szó értelmetlennek tűnik, hogy a szarka latin nevéből származik. Magyarul jó hosszú: (terhesség alatti) nem élelmiszerek utáni sóvárgás és azok elfogyasztása. Ez bármi lehet, talaj, agyag, hamu, gipsz, kréta, zacc… (A terhesség alatti azért van zárójelben, mert nem csak a kismamákra lehet jellemző.)

A Pica lehetséges okai

A sóvárgást több minden is okozhatja, lelki okok, diéta és tápanyaghiány is állhat a hátterében, ezért néha nehéz elsőre kideríteni, mitől van. Ilyenkor sokat segít egy napló, amiben őszintén feljegyzed, mikor mit kívántál, és milyen tevékenység, esemény után.

A szokatlan sóvárgásért több tényező kombinációja is felelős lehet, de ami könnyedén ellenőrizhető, az az esetleges vashiány. Ezt annak ellenére találják kiváltó oknak, hogy a megkívánt “ételek” nem tartalmaznak jelentős mennyiségű vasat.


A vashiányos vérszegénység a kismamákra viszont gyakran jellemző a pica. A furcsa sóvárgás szerencsére vaspótlás hatására eltűnik.

Ha nem valódi élelmiszereket szeretnél enni, ez még önmagában nem jelenti azt, hogy bármilyen hiányban szenvedsz. Azt meg végképp nem jelenti, hogy jó ötlet megenni őket. Valójában kifejezetten rossz gondolat, és veszélyes nem emberi fogyasztásra szánt mindenfélét  összeenni.

Pica

A nem élelmiszerek anyagai megzavarhatják a szervezet tápanyag felhasználási képességét, és az már hiányt okozhat, lehetsz beteg, kaphatsz bélelzáródást. A babára nézve sem jó, és növeli a koraszülés kockázatát.

A kívánósság normálisnak és elfogadottnak számít, ha savanyút, édeset… kívánsz, tudod kontrollálni, mit és mennyit eszel, amíg a táplálkozásod kiegyensúlyozott. Nincs semmi baj addig, amíg a vágyaid nem veszélyeztetik az egészségeteket. Ha viszont bármilyen erős sóvárgást érzel nem igazi élelmiszerek iránt, beszélj a védőnővel, orvossal, szülésznővel.  El fog múlni.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!