Pecsételés, barnázás terhesség alatt

A sötétvörös, barna pöttyök, esetleg vérfolt megjelenése sokkoló egy kismama számára. Ha a terhesség még az elején tart, akkor azért, ha meg már túl a félidőn, akkor meg azért. Az első lépés a válaszok keresése a neten, ismerősök között, tapasztalatok kérése. De vajon ez a jó megoldás?

Mi a teendő, ha néhány csepp vért találtál?

Az első teendő, hogy nem szabad pánikolni. A terhesség alatti pecsételésnek is vannak ártatlan okai, amik semmit sem jelentenek. A következő lépés viszont az, hogy telefonálni kell, hogy az orvosod legalább tudjon róla, hogy ilyesmi előfordult, és mikor. A további teendőket ő fogja eldönteni. Lehet, hogy csak ágynyugalomra int, esetleg vizsgálatra rendel be, ultrahangot végez, hogy megállapítsa, hogy te és a baba is jól vagytok, és kizárja a lehetséges komplikációkat.

Hogy mit határoz, az sok mindentől függ. Az egészségi állapotodtól, a szokásaidtól (pl. dohányzás) az előzményektől (volt-e már vetélés), a korodtól, és az orvos tapasztalatától is.

Ha nem csak pecsételést, hanem normális vérzést tapasztalsz, miközben fájdalmaid is vannak, akkor ne habozz akár az ügyeletre menni, ha nem éred el az orvosodat.

Pecsételés, barnázás terhesség alatt

Mi okozhat pecsételést, barnázást?

Tudni kell, hogy az okokat nem minden esetben lehet pontosan meghatározni. Az itt felsoroltak a leggyakoribbak:


 • Már azelőtt is vérezgethetsz, hogy tudnál a terhességedről, ez lehet a beágyazódási vérzés. Ennek a vérzésnek az oka a megtermékenyített petesejt méhfalba történő beágyazódása, és sokan nem tapasztalják.
 • Ha kenetet vettek: a rákszűrés vagy a belső vizsgálat után még nem terhes állapotban is gyakori a barnázás, ezért terhesen sem szabad meglepődni rajta.
 • Szex: a terhesség alatt megnő a vérmennyiség, és több vér áramlik a méhnyak felé is. Ezért nem szokatlan, ha szeretkezés után némi pecsételés jelentkezik. A méhnyaki polip (ami egy jóindulatú elváltozás) is okozhat szex utáni pecsételést.
 • Lehet rossz oka is a pecsételő vérzésnek: vetélés vagy méhen kívüli terhesség is. Ezekben az esetekben a vérzést fájdalom, görcsök is kísérik. A méhen kívüli terhesség életveszélyes lehet, éppen ezért ha görcsökkel járó vérzést tapasztalsz, azonnal szólj az orvosodnak.
  A nők nagyjából negyedet találkozik pecsételéssel, barnázgatással vagy kisebb vérzéssel is a terhessége korai szakaszában. Ezeknek a kismamáknak kb. a fele sajnos elvetél. Ha viszont már láttad ultrahangon a normál szívműködést a 7-11 hét között, akkor a terhesség megmaradásának az esélye több mint 90%.
 • Fertőzések összeszedése: ebben az esetben a vérezgetésnek önmagában nem a terhességhez van köze, az tehát egészséges. A hüvelyi fertőzések (pl. a bakteriális vaginózis) vagy nem úton terjedő fertőzések (pl. herpesz, gonorrhea, chlamydia) miatt is lehet a méhnyak gyulladt, vagy irritált. A gyulladt méhnyak különösen hajlamos vizsgálat, kenetvétel vagy szex után pecsételgetni.
 • Méhlepény problémák, vagy koraszülés: a második vagy harmadik harmadban a vérzés, vagy a pecsételgetés súlyos problémát is jelezhet, mint pl. a placenta previa, vagy méhlepény leválása, késői vetélés (13-29. hét), vagy koraszülés (29-37. hét).
  Már az első trimeszterben jelentkező erős vérzés is lehet jele a méhlepény későbbi problémájának.
 • Szülés körüli időpontban: lehet, hogy a nyákdugó döntött úgy, hogy rá már nincs szükséged. A 37. hét után ez már nem számít nagy bajnak. De azért, ha azon túl is van vérzésed, pecsételésed, sötétebb vérfoltok, akkor feltétlenül hívd az orvosodat.
 • Ha a vércsoportod Rh-negatív, akkor a vérezgetésről mindenképpen szólnod kell. Ebben az esetben, ha nem tudod biztosan az apa vércsoportját (Rh-negatív), vagy nem egyértelmű, hogy a vér nem a méhedből jön, akkor az orvosod javasolhatja, hogy Rh immunglobulint kapj.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!