A kanül és branül használata nagyon fontos része az orvosi gyakorlatnak. Lehetővé teszik, hogy a szükséges folyadék vagy gyógyszer a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban jusson a szervezetbe, egyenesen a véráramba.

A branült általában kézbe, karba vezetik be. A tűt a bőrön át egyenesen a leghozzáférhetőbb érbe szúrják. Az érben csak a műanyag, hajlékony cső marad, a tűt kihúzzák. A branülről bővebben.

A súlyos szövődmények ritkák, de azért problémák felmerülhetnek, különösen a hosszantartó használat esetén. Ezért írják rá filctollal a dátumot és időt, hogy tudják, mikor kell legkésőbb cserélni.

Mint bármilyen egészségügyi eljárás esetében, nagyon fontos a baj korai észlelése. A leggyakoribb szövődmények a következők:

Gyulladás

A vénagyulladás sajnos elég gyakori jelenség. Előfordulása függ a behelyezés helyétől, hogy mennyi időt van bent, mennyire figyeltek / figyeltél a tisztaságra és szárazon tartására.


A cukorbetegeknek nagyobb esélyük van rá, de ez természetesen nem azt jelenti, hogy aki cukros, annak be fog gyulladni a vénája.

A legtöbb alkalommal nem jelent többet egy kellemetlenségnél, néha viszont kifejezetten fájdalmas, és akár hat hétig is tarthat.

A vénagyulladás bőrpírt okoz a szúrás környékén és a véna mentén akár több centi hosszan. A bőr meleg lesz, tapintásra érzékeny. A bőrpír jelenthet akár lilába játszó színkavalkádot is. A véna tapintható lehet, és kissé kemény. Hideg vizes borogatás és kenőcs, amit javasolni szoktak.

Nekem Phenylbutazont adtak, és 6 hétig semmi javulás nem történt. Egy év elteltével vérnyomásméréskor még mindig látható  volt a nyoma, de már nem fájt.

Ritkán fertőzés is felléphet, ami ilyenkor a véráramon keresztül elterjed(het) a szervezetben. Ennek egyik jele, hogy az adott oldalon a kar melletti nyirokcsomók megnagyobbodnak. Szólni kell a nővérnek, orvosnak, főleg, ha lázas vagy és rosszul érzed magad. Valószínűleg antibiotikumot fognak adni.

Kanül, branül

Szivárgás

Ez akkor fordulhat elő, ha a branüllel véletlenül átszúrják az érfalat. Ebben az esetben (ha nem veszik rögtön észre, ami nem nagyon valószínű) a folyadék és gyógyszer az ér körüli szövetekbe kerül, és csomó keletkezik ott, ahol bekötötték. Ezért jó, ha megérinted, meg tudod különböztetni, hogy csomót vagy melegséget érzel.

Nem jelent nagy problémát (kivéve természetesen bizonyos típusú gyógyszereknél, mint kemoterápia, de most nem az a téma). Ilyenkor az infúziót azonnal le kell állítani, és máshová bekötni. Velem is megtörtént nem is egyszer, hogy átszúrták a vénámat, de még nem jutottunk el az infúzióig, már a sóoldatnál észrevették.

Vérömleny

Ez elég gyakori, még a sima vérvételnél is, akár átszúrják a vénát, akár nem. A branül eltávolításakor rendszeres, ezért (is) kell szorítani a helyét, akkor kisebb lehet a lila folt. Néhány nap alatt elmúlik.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!