A hát-, derék- és csípőfájás azok közé a nehézségek közé tartozik, amelyek a legtöbb kismama mindennapjait megkeserítik egy idő után. Kinél előbb, kinél később, változatos helyeken és mértékben, de nagy eséllyel jelentkezik. A hátfájás megjelenése a kellemetlenségen túl gyakran riadalmat is kivált. A leggyakoribb kérdések a hátfájással kapcsolatban.

Mitől fáj a hátam?

A hátfájásodért leginkább a növekvő méhedet és a hormonális változásokat okolhatod. A táguló méhed eltolja a súlypontodat, kinyújtja és gyengíti a hasizmokat, megváltoztatja a testtartásodat, terheli a hátadat. Az is okozhatja a hátfájásodat, ha a méhed egy ideget nyom. Ráadásul a plusz súly, amit magadra szedtél (és ez még növekedni fog) több munkát ad az izmaidnak, nagyobb terhelés kapnak az ízületeid, így a hátad is pocsékul lesz a nap végére.

A hormonális változásoknak köszönhetően lazábbak az ízületeid és a tartószalagok, többek között a gerincednél, kismedencédnél is. Ettől kevésbé stabilnak, biztosnak érzed magad, sokszor megfeszíted magad, hogy biztonságosnak érezd, hogy tudd, talpon is maradsz.

Ha sokat kell gyalogolni, hosszú ideig egy helyben állni vagy ülni, valószínűleg fájdalmat okoz. Nehéz lehet megfordulni az ágyban, felkelni egy alacsonyabb székről vagy mélyen süppedős fotelből, kádból, felemelni akár könnyebb tárgyakat is.

Nem fog vigasztalni, könnyebb sem lesz ettől, de nem vagy egyedül. Annyira gyakori, hogy a kismamák háromnegyede tapasztal hátfájást valamikor a terhessége folyamán. Legtöbbször az utolsó hónapokban kezd fájni, vagy súlyosbodik a terhesség előrehaladtával.


Megmaradhat még a szülés utáni időszakban is, és bár megnyugtató a tudat, hogy el fog múlni, kevésbé kellemes gondolat, hogy azért várni kell rá néhány hetet.

Máshol fáj a barátnőmnek, mint nekem

Igen, normális dolog. Hiszen semmi sem egyforma, miért pont a hátfájásunk legyen az? A terhesség alatt a hátfájásnak két nagyon gyakori “fajtája” van. Az egyik a derekad tájékától  a gerinced közepéig jellemző. A másik lejjebb, a csípőnél jelentkezik. Előfordulhat egyszerre mindkettő is.

A derékfájást már ismerheted, éppen olyasmi, mint amit a terhesség előtti időkben tapasztaltál. A gerinced mellett végig fájhat a derekadig, és gyakran a lábakba is lesugárzik. Rosszabbodik, ha sokat ülsz vagy állsz egyfolytában, és a nap végére iszonyú kínokat képes okozni.

Gyakrabban fáj a kismamáknak a csípőjük tájéka. Érezhető a fenéknél és comb hátsó részén is. Sokszor váltja ki a sok gyaloglás, lépcsőzés, alacsony székről való felállás, vagy kádból kimászás. Ha egy nap többször is hajolnod kell, vagy előredőlve dolgozol, nagyon kemény fájdalmaid lehetnek.

Szerintem nekem isiászom van

A combokra és fenékre is kisugárzó fájdalom miatt könnyű összetéveszteni vele. Valódi isiásza a kismamák kb. 1%-ának van. Ha neked tényleg az van, akkor a lábfájás jobban megkeseríti a napjaidat, mint a hátfájás. Érezheted a térded alatt is, esetleg még a lábfejedre és a lábujjaidra is sugározhat.

Talán zsibbadást, gombostűket és hangyákat is érzel masírozni ilyenkor. Ha az isiászod súlyos, akkor zsibbadást tapasztalhatsz a genitális, lágyéki területeken is. Gyakran nehéz feladat a széklet- vagy vizeletürítés is.

Ha azt gyanítod, hogy neked isiászod van, fordulj az orvosodhoz tanácsért. Azonnal hívd fel, ha gyengeséget tapasztalsz akár az egyik lábadban is (mindenképpen, ha mindkét lábadban), vagy érzéskiesésed van lábon, ágyéki területen.

Mitől valószínűbb, hogy fájni fog a hátam?

Talán nem meglepő, de ha a terhességtől függetlenül is hátfájós vagy, vagy megelőző terhességnél is fájt a hátad, akkor most is fog. Nagyobb kockázatot jelent a mozgásszegény életmód, ha gyengék a hát- és hasizmaid, ha nem rugalmasak.

Ikerterhesség esetén is valószínűbb, hogy fájni fog a hátad, és gyakran a túlsúly is közrejátszik. De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a sokat hízónak biztosan lesznek fájdalmai, és a vékonynak meg nem.

Mikor szóljak az orvosnak?

Azonnal hívd fel az orvosodat, ha a következőket tapasztalod:

  • A hátad állandóan, nagyon erősen fáj, vagy folyamatosan rosszabbodik, főleg, ha valami sérülés okozta, és lázad is van
  • Ha hirtelen koordinálatlannak vagy gyengének érzed magad, esetleg nem érzed egyik vagy mindkét lábad
  • Nem érzed a feneked, az ágyékod területét, a nemi szerved környékét, a végbeled tájékát. Ebben az esetben nem érzed, ha pisilni kell vagy széklet várható, és ez további gondokat is okozhat.
  • A második trimeszter végén vagy a harmadik trimeszterben jársz, és hirtelen erős fájdalmaid vannak. Ha előtte egyáltalán semmi ilyesmit nem tapasztaltál, akkor az a koraszülés jele is lehet.
  • Ha a bordáid alatt érzed a fájdalmat, lázas vagy, hányingert érzel vagy hánysz is, és véres a vizeleted. Ebben az esetben gond van a veséiddel, ami szintén nem játék.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!