Nem minden hasi fájdalom jelez valamilyen komoly bajt. Előfordulhat pl. enyhe görcs a pároddal való együttlét öröme alatt és után is. 🙂 A lényeg, hogy amíg enyhe, és csak rövid ideig tapasztalható, az teljesen normális, és nem kell aggódni miatta.

Ebben az írásban az ártalmatlan hasfájásokról lesz szó. De azért ne feledkezz meg arról, hogy ha a fájdalom sokáig tart, erős, mindenképpen hívd az orvosodat. És inkább akkor is, ha nem tudod, mi történik, mi okozhatja a tüneteket. Jobb a biztonság.

Puffadás, szelek, gázok

Ez nagyon gyakori jelenség terhesség alatt. Egyrészt természetesen a hormonok okozzák, lassítják az emésztést, másrészt a növekvő méhed nyomja a gyomrodat és a beleidet.

Székrekedés

Ez is megjelenik szinte minden kismamánál, egész terhesség ideje alatt jellemző tünet. Szintén okolhatod értük a hormonjaidat, és rásegít még a méhed növekedése is. A székrekedésről itt olvashatsz bővebben.

Kerek méhszalag miatti hasi fájdalom

Általában rövid, éles, szúró fájdalom, vagy kicsit hosszabb (de nem folyamatos, hosszú ideig tartó) tompa fájdalom, amely a has jobb vagy bal oldalán lent jelentkezik. A leggyakrabban a terhesség 15 – 22. hete között tapasztalható.


Oka, hogy valamelyik méh melletti ínszalag megnyúlik, pl. mozgás következtében. Nem ártalmas jelenség, és meg fog szűnni, amikor a méh már nagyobbra nőtt.

Braxton-Hicks összehúzódások

Ez a méh szórványos összehúzódásait jelenti, nem mindenki figyel fel rá. Esetenként fordulnak elő és rendszertelenek, nem nagyon fájdalmasak. Ha egy órában több mint 4 összehúzódást tapasztalsz, irány az orvos!

Ártalmatlan hasi fájdalomMit lehet tenni a hasfájás ellen várandósság alatt is?

Néhány tipp az éppen csak kellemetlenséget okozó, nem komoly hasfájások enyhítésére.

 • Egy kicsi mozgás mindenkinek kell… 🙂 lassan, és gyengéden, segít a puffadás és gázok okozta hasfájást enyhíteni.
 • Meleg, de nem forró tusolás, vagy meleg vizes ruha, palack a pocak közelébe helyezése
 • Sok folyadék. A kiszáradás okozhat Braxton-Hicks összehúzódásokat.
 • Pihenés, és még több pihenés.
 • Magnézium, pl. magnezium citricii formájában, de erről az orvost kell mindenképp megkérdezni, mit ajánl.6 hozzászólás

 1. Fehér Enikő
 2. kiss andrea
 3. Szendy
  • Magdi
 4. Tomori Róbertné
 5. Tomori Róbertné

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!