Hangulatingadozás – nem szeszély

Elég gyakran tapasztalják a kismamák, és persze velük együtt a család is az érzelmi hullámzásokat, hangulatingadozásokat, akár végig az egész terhesség alatt.

A hormonális változások okozzák, és ez nem csak mese, hanem ténylegesen befolyásolják a neurotranszmitterek szintjét.

Az egész folyamat azt eredményezi, hogy a leendő anyukának és a körülötte élőknek lehetőségük van megtapasztalni az érzelmek egész skáláját, viszonylag rövid idő alatt.

Hogy kinél hogy fog a hangulatingadozás jelentkezni, előre nem tudható. Mindenki másképp reagál ezekre a változásokra.

Néhány kismama felfokozott érzelmeket tapasztal, egyaránt negatívakat és pozitívakat is, mások hajlamosabbak lesznek a szorongásra, depresszióra.


A legtöbbünknek a 6 – 10. hét körül a legnehezebb, majd a könnyebb második trimeszter után a harmadikban ismét kiszámíthatatlanná válunk.

A terhességet megélni többféleképpen lehet, és ezt sok minden befolyásolja. A körülmények, az egészség, a család, a beállítottság, neveltetés. Lehet stresszes és nyomasztó.

Lehetsz boldog, hogy nemsokára a szerelmetek gyümölcsét ölelheted magadhoz, és rá egy percre rád törhet a kétség, hogy vajon jó anya leszel-e, egészséges babát hozol-e a világra, mi lesz veletek, mint párral, mi lesz az egzisztenciával.

Akkor is eltölthetnek vegyes érzelmek, ha nagyon akartad, sőt küzdöttél a babáért. Ez normális, akkora a nyomás, annyi mindennek és mindenkinek akarunk megfelelni, és ez már a terhesség elejétől foglalkoztat minket.

Aztán az aggodalom: azt kérdezem, akitől a legjobb tanácsot kaphatom? Vajon a megfelelő könyveket vettem meg, vagy vegyek másikat? Honnan tudom, mi lesz a legjobb a neki? Hogyan nevelek belőle egészséges, rendes embert?

Mindeközben a tested változásait látva elgondolkodsz, vajon mit is gondol most rólad a párod. Még vonzónak lát? Vagy kövérnek talál? Szeret még egyáltalán? Frusztráló, amikor egy csomó mindent nem tudsz úgy csinálni, ahogy megszoktad, megszoktátok.

Ha ehhez még egy sor terhesség alatt jelentkező probléma is társul, akár nagyok, akár kicsik, nagy terhet jelent. Sokszor érezzük úgy, hogy már nem mi irányítunk, semmilyen szempontból. Nem rendelekezünk a testünk, életünk felett.

Egy ismerősöm így fogalmazta meg: őt inkubátornak kezelték, aki csak a baba életéért felel, de már nem nő, nem ember többé. Rémes érzés lehetett neki. Hát csoda, hogy egy hullámvasúton csücsülünk ennyi öröm és aggodalom közepette?

Tehetek valamit, hogy könnyebb legyen a hangulatingadozásaim (engem) elviselni?

Tudatosság az egyik feladat. És nem csak a tiéd, a párodé is. És bár az érzelmi zavarok normálisak, azért el nem szabad engedni magunkat, mert lehet a pasi akármennyire megértő, empatikus, egy ponton túl képtelen lesz rá. Nem tehet róla, ő nem éli át. És rámehet a kapcsolat, legalábbis egy időre.

Hangulatingadozás

Nem kell túlzásokba esni, és stresszelni pl. a babaszoba, babaruhák miatt, nem szükséges naponta takarítani, kimosni és vasalni a még meg sem született gyermek holmiját, kifesteni és átrendezni, dekorálni a lakást.

Beszélj a pároddal. Mondd el, min mész át, és hogy még szereted 🙂 a kitöréseid ellenére is. És közben hallgasd meg őt is, és próbáld megérteni, amikor szűkszavúan, hebegve vagy indulatosan megpróbálja a tudtodra adni, hogy elhagyva, egyedül érzi magát, és értetlenül áll a változások előtt.

Erősítsd a kapcsolatot, amennyire csak tudod, a barátokkal és családdal is. Törődjetek magatokkal, csináljatok valamit, ami csak pusztán jó. Pl. jó ötlet lehet egy masszázs, séta, film.
Meg kell tanulni kezelni a stresszt, ha nem menne túl jól. Egyébként is itt az ideje, a baba mellett már jó gyakorlottnak lenni.

Ha nem megy, ha depis vagy, folyamatosan rosszkedvű, és nem múlik, jobb, ha beszélsz a védőnővel, orvosoddal. Jobb megelőzni egy nagyobb bajt.

A kezeletlen lelki és egészségügyi problémák hatással vannak a babára, növelik a koraszülés kockázatát, és a szülés utáni depresszióra is nagyobb az esély.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!