Fogínyvérzés terhesség alatt

Kicsit sem meglepő módon a várandósság a szájüregre, fogakra,  fogínyre is hatással van. A fogíny a terhesség alatt általában érzékenyebbé válik. Gyakori tapasztalat, hogy a nyálkiválasztás erősebb lesz, ez zavaró, de normális jelenség.

A szervezetben zajló változások hatására a nyál mennyisége mellett az összetétele is megváltozik, és sajnos csökken az antibakteriális hatása. De nem csak a baktériumok esetlegesen növekvő száma a felelős a kialakuló fogínyvérzésért. Mivel a száj nyálkahártyájában található hajszálerek falának áteresztő képessége szintén megnő, ugyanannyi baktérium mellett is könnyebben alakul ki vérzés.

Ezt a fogmosás alkalmával lehet tapasztalni leginkább, és igen, az enyhe fogínyvérzés is számít. Az íny gyakran válik érzékennyé, de emiatt nem szabad a fogmosás módszerén változtatni. Sem kevesebbet, sem gyengédebben mosni nem lesz elegendő ebben az időszakban, hiszen úgy csak a lepedék felhalmozódásának biztosítunk kedvező feltételeket. Ahol lepedék van, ott sikeresen megtelepedhetnek a baktériumok, amelyek toxinokat fognak termelni, arra pedig létrejöhet a szervezet válaszaként a gyulladás.

Lehet kapni viszont kifejezetten kismamáknak kifejlesztett fogkefét, finomabb a sörtéje, és megfelelő összetételű fogkrémet, szájvizet is. Érdemes őket kipróbálni, a Meridol család például ilyen, de lehet kapni másmilyet is.

Az erősebb ízűek nem mindenkinek válnak be, különösen az első harmadban, ahol gyakoriak a rosszullétek és a hányás. A hányással a pocsék ízén, szagán, érzetén túl az is baj, hogy a gyomorsav marja a fogzománcot, a fogszuvasodás elkerülésesnek érdekében tehát muszáj fogat mosni utána.


Nem véletlenül ajánlott a terhesség tervezésekor a fogorvosi vizsgálat. A terhesség alatt lazább íny miatt a baktériumok könnyebben indulnak szaporodásnak. Ha már a várandósság előtt vagy elején gyulladt volt a fogíny, és a kismama megijed a vérzéstől, emiatt nem ápolja kellő módszerességgel a fogait, akkor a tomboló hormonoknak köszönhetően fogágygyulladás lehet belőle.

A fogágygyulladás már komoly állapot, káros az anyukára (a fogak meglazulásával és elvesztésével járhat) és a magzatra is. A fogínyben elszaporodó baktériumok és az immunrendszer által termelt gyulladásgátló anyagok eljutnak az anyaméhbe, így kap belőlük a baba is.

Ma már tudományosan bizonyított tény, hogy a kismamák fogágybetegsége terhességi komplikációkhoz vezethet, növeli a koraszülés vagy a kis súllyal való születés kockázatát.

Lehet kapni különböző méretben (színek szerint is látványos) fogköztisztító keféket, nagyon hasznos kis szerszám. Fogorvosi javaslat szerint azt kell használni, ami még éppen befér. Ami kényelmesen befér a fogak közé, az kicsi, nem tisztít eléggé.

A terhesség alatt előfordulhat, hogy úgy érzed, a fogaid mozognak. Ennek oka ismét a megnövekedett ösztrogén/progeszteron szintben, vagyis a hormonális változásokban keresendő, ahogy a méh szalagjai, úgy a fogakat rögzítő rostok is megnyúlnak, az íny lazább szerkezetűvé válik, emiatt a fogak enyhén, de mozgathatóvá válnak. Ez szintén normális és gyakori tapasztalat, a terhesség után el fog múlni.

Fogínyvérzés terhesség alatt

Fogínyvérzés terhesség alatt – így kerüld el

A rendszeres fogápolást és fogászati ellenőrzést terhességtől függetlenül nem is kell mondani. A várandósság alatt legalább kétszer javasolt felkeresni a fogorvost ellenőrzés és esetleg szájhigiéniai kezelés céljából. Ha elkezd vérezni az ínyed, pánik helyett időpontot kell kérni a fogorvostól, aki segít helyrehozni, és aztán a helyes fogmosási technikával és megfelelő fogkrémmel, fogkefével az állapot fenntartható..

Van egy nagyon erős hiedelem, ami hosszú évek óta tartja magát. Eszerint ahány terhesség, annyi fogat veszítünk, mert a baba elszívja a kalciumot a kismama fogaiból. Ebben van annyi igazság, hogy a terhesség alatt valóban megnövekszik a kalcium szükséglet. De ezt a többlet szükségletet az anya szervezete nem a fogakból biztosítja.

A nagyobb kalcium igényt jó esetben sikerül a bélből történő fokozottabb felszívódással kielégíteni, rosszabb esetben, amennyiben az ásványi sók bevitele elmarad a megfelelő mennyiségtől, a kismama szervezete a csontállományban meglévő tartalékokhoz kénytelen nyúlni, és a szükségletét onnan elégíti ki. A kifejlett fog sajnos szuvasodik, de ennek oka nem a baba kalcium szükséglete, hanem a megtelepedett és elszaporodott baktériumok. Tehát marad a rendszeres és alapos fogmosás.

Forrás: BudapestDentalSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!