Placenta previa: az elölfekvő méhlepény

A mélyen tapadó méhlepény megközelíti a méhszájat, de nem éri el a szélét. Az elölfekvő méhlepény esetén eléri, részben vagy egészben elfedi.

A terhesség korai szakaszában felfedezett placenta previa a gyakorisága miatt (200 terhességből 1 esetben) viszonylag könnyen vett eset, gondot majd a terhesség előrehaladtával látnak benne. A terhesség folyamán végig ellenőrzik a méhlepény helyzetét és állapotát is.

A placenta previának is vannak hajlamosító tényezői

  • ha ez már a többedik terhességed, vagy több abortuszod volt
  • ha nem egy babát vársz, főként, ha többes ikreket
  • ha abnormálisan fejlődött méhed van
  • a kicsit idősebb kismamák közé tartozol
  • dohányzol
  • korábbi műtétek, császár miatt hegesedett a méhfalad
  • előző terhességben már volt gondod a méhlepény tapadásával

A fent említett három variációnak van szép hivatalos neve is természetesen.

a) részben fedi a méhszájat, ez hivatalosan a placenta praevia partialis,

b) egészben elfedi a belső méhszájat, ez a placenta praevia totalis,
c) ha csak eléri a méhszájat, ez pedig a placenta praevia marginalis.

Nem mindegy, hol tartasz a terhességben

Az első trimeszterben a méh még nem túl nagy, és bele kell férnie a folyamatosan növekvő babának és méhlepénynek is. Gyakran tapasztalható jelenség, hogy a méhlepény a méhszáj közelében vagy rajta található.


A méh növekedésével aztán úgy tűnik, mintha a méhlepény szép lassan elvándorolna a nem kívánt helyről, feljebb csúszna.

Ha a második trimeszterben az ultrahangon még mindig elölfekvő méhlepényről beszélnek, akkor már folyamatosan ellenőrizni fogják, hogy változik-e. Ha bármilyen hüvelyi vérzést tapasztalsz, azonnal orvoshoz kell fordulni, hogy kiderítse, mi is okozza pontosan.

De még ebben az időszakban is elképzelhető, hogy a “helyére kerül”, és így a terhességet és a szülést sem befolyásolja majd.

Ha a harmadik trimeszterben, vagy a terhesség vége felé még mindig nincs változás, a placenta pontos helyzetétől függően javasolhatják a hüvelyi szülés megpróbálását is, és a császármetszést is.

Hogy mozoghat a méhlepény?

Sehogy. Téves megfogalmazás.

A terhesség korai szakaszában a részleges placenta previa gyakori jelenség, mert egyszerűen nem elég a hely a méhben. Így a méhlepény sokszor mélyre szorul, megközelíti a méhszájat, vagy sokszor el is éri.

Ahogy a méh növekszik, a felső részének növekedése gyorsabb ütemű, mint az alsóé, ezért a méhlepény távolodásnak indul a méhszájtól. Ez a migráció, de nem szó szerint értendő.

A méhlepény nem tud mozogni, hiszen fix helyre tapadt. A szövetek tágulnak, és ettől úgy tűnik, mintha egyre feljebb és távolabb kerülne a méhnyaktól. Ráadásul maga a méhlepény is nő.

Ilyenkor már biztonságos a helyzete, nem jelent veszélyt. Az pedig ebből a szempontból mindegy, hogy eleve feljebb tapadt meg, vagy csak feljebb került.

Placenta previa

Komplikációk

Vérzés

A vérzés ebben az esetben gyakran jelentkezik. Nem mindig ez okozza, de gyakran igen. Ha a terhességed elején tartasz és nem túl erős, akkor elég lehet a szinte folyamatos otthoni fekvés is.

Később megfigyelésre bent tarthatnak a kórházban, ahonnan bizonyos feltételekkel haza is engedhetnek.

Szülés közeli időpontban mindig kórházban kell maradni, gyakran császármetszést végeznek a komolyabb problémák (anya túl erős vérzése, placenta idő előtti leválása) elkerülése miatt.
Császár

Ez a legvalószínűbb módja a szülésnek. A teljes placenta previa “elzárja a kijáratot”, így nincs is más választás. Akkor is sokszor döntenek a császár mellett, ha a méhlepény csak megközelíti a méhszájat, mert ebben az esetben gyakori a leválás, ami nem csak az anyára (vérzés miatt), de a babára is nagyon veszélyes (nem jut oxigénhez).

Placenta accreta és vérátömlesztés

A placenta previa mellett néha együtt jön a placenta accreta is, amikor a méhlepény túl mélyre ágyazódott be. Erről itt olvashatsz.

Ebben az esetben a méhlepényt kézzel próbálják meg eltávolítani, ami szintén súlyos vérzéshez vezethet. Ilyenkor gyakori a vérátömlesztés.

Leválás

Ez az egyik legnagyobb kockázat, hogy a méhlepény idő előtt leválik a méhfalról. Okozhatja a baba nyomása és a méh alsó részének elvékonyodása. De okozhatja teljesen más is, pl. cukorbetegség, ikerterhesség, magas vérnyomás, korábbi lepényleválás.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!