A méhlepény csodákra képes, de ezzel együtt sajnos különféle rendellenességek is előfordulhatnak. Az egyik ritka, bár mostanában kissé gyakoribbá váló és nagyon súlyos probléma a méhlepény beágyazódási rendellenessége, hivatalos nevén placenta accreta. Szerencsére van mód a felfedezésére. Mitől van és mennyire veszélyes?

Placenta accreta, increta, percreta – mik ezek?

A méhlepény rendellenesen tapad a méhfalhoz, egyszerűen a normálisnál mélyebben ágyazódik be, vagyis a bolyhok túl mélyre hatolnak a méhfalban.

Ez az egyik legsúlyosabb komplikáció, mert komoly veszélyt jelenthet a kismama életére. Hogy accreta, increta vagy percreta, az attól függ, hogy milyen mélységig jutnak azok a bizonyos bolyhok.

Ennek az állapotnak a veszélye abban rejlik, hogy mivel a bolyhok túl mélyre jutnak, elvékonyítják a tapadás helyén a méh falát.

Ez gondot szüléskor jelent, amikor a méhlepényt (már kézzel) el akarják távolítani, de ez nem mindig sikerül. Ilyenkor a méhfal megrepedhet, és a kismamánál súlyos vérzés léphet fel.


  • Accreta: a méhlepény túl mélyen tapad ugyan a méhfalba, de nem hatol be a méh izomzatába. Ez az összes ilyen eset 75%-át teszi ki.
  • Increta: mélyebbre jut mint az előbb említett állapotban, behatol a méh izomzatába is, de nem kapaszkodik másik szervbe. Nagyjából 15-20%-nál fordul elő.
  • Percreta: ebben az esetben a bolyhok áthatolnak a teljes méhfalon, és egy másik szervhez is kapcsolódnak, ilyen lehet pl. a hólyag. 5-10% az előfordulási aránya.

Nagyjából 2500 terhességből egy esetben fordul elő a placenta accreta, increta vagy percreta.

Mi okozza?

A konkrét okát nem tudják, de kapcsolatba hozzák a mélyen tapadó és elölfekvő méhlepénnyel, és a korábbi császármetszésekkel is. A mélyen tapadó méhlepénnyel szövődött terhességeknek kb. 5-10%-ánál fordul elő placenta accreta.

A császár növeli az esélyt, és minél több császármetszése volt korábban a kismamának, annál nagyobb az esélye ennek a komplikációnak. A többször császározottak közül 60%-os arányban okoz gondot.

Manapság ez a ritka komplikáció egyre gyakoribb, főleg a császármetszések miatt kialakuló hegek miatt. Sima ultrahangos vizsgálattal is észlelheti a gyakorlott szem, de a legbiztosabb megoldást az MRI jelenti.

Nézegess méhlepényekről készült ultrahang felvételeket a fotógalériában. Küldd el a Te fotódat is!
Placenta accreta

Következmények

  • Baba

A harmadik trimeszterben jelentkező vérzés felhívja a figyelmet, hogy lehet szó placenta accretáról is. Ez gyakran vezet koraszüléshez.

Az orvos beutalhat kórházba, előírhat ágynyugalmat, gyógyszereket, és megpróbálja megakadályozni a koraszülést. Annak ugyanis további szövődményei is lehetnek.

  • Anya

A méhlepényt általában nagyon nehezen lehet eltávolítani a méhfalból. Ez kézzel történik, és erős vérzés léphet fel. A súlyos vérzés pedig életveszélyes lehet.

Következménye lehet, hogy a méhet el kell távolítani a túl erős vérzés miatt, és vérátömlesztésre is szükség lehet. Még rosszabb, ha placenta percreta a diagnózis, akkor már más szervről is szó van.

Mit tehetek ellene?

Semmit sem lehet tenni a placenta accreta kialakulásának megakadályozására. Szintén nem sokat lehet tenni, ha már megállapították.

Folyamatos ellenőrzésre, ágynyugalomra lesz szükség, és meg kell beszélni az orvossal, ha később még szeretnél gyermeket szülni. Sajnos ez az állapot elég súlyos lehet ahhoz, hogy a méh eltávolítása is szükségessé válhat.3 hozzászólás

  1. Boldianyu
    • Eszti
  2. Anita

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!