Bármelyikünkkel előfordulhat, hogy a terhesség alatt problémák adódnak, fontossá válik a méhlepény tapadásának helye. Néhány ilyen szövődmény elég súlyos, és veszélyt jelenthet a babára nézve.

Szerencsére a folyamatos ellenőrzéseknek, ultrahang vizsgálatoknak köszönhetően a legtöbb esetben időben észreveszik a felmerülő bajokat, és meg tudják tenni a legmegfelelőbb lépéseket.

A probléma mértékétől függően ez lehet sima utasítás pl. a terhesség elején, hogy szigorúan feküdnöd kell, a későbbi időszakban viszont akár császármetszésre is sor kerülhet.

A méhlepénnyel kapcsolatban leggyakrabban jelentkező gondot a tapadás helye, a méhlepény működése valamint a leválása jelenti. Ebben az írásban a méhlepény tapadási helyeiről, és az azokból adódó lehetséges problémákról lesz szó.

Amit mindenképp tudnod kell, ha valakitől erről kérdezel: nem mindegy, hány hetes terhes vagy. Tehát ezt meg kell adni a kérdésben, különben nem tudnak választ adni. Ennek oka az, hogy a méhlepény még a második trimeszterben is feljebb mozdulhat (bár ez szó szerint persze nem igaz, nem a méhlepény mozog, hiszen az fix helyen van, odatapadt, hanem a méh változik).


A méhlepény több helyen is képes megtapadni, ahol a kisbabád szépen fejlődésnek indul, majd meg is születik. A méhlepény elhelyezkedését, tapadási helyét ellenőrzik az ultrahang vizsgálatokon, és fel is tüntetik a leleten.
Ezek lehetnek:

1.) A méhed hátsó fala

Ez a gerincoszlopod felőli részt jelenti, és a legideálisabb helyzetben van. Minden rendben, a szülésnél remek, akár hüvelyi, akár császár, a magzatmozgások szempontjából is ideális, mert így lehet a leghamarabb érezni őket.

2.) Lehet a mellső fal

Ez van a hasad felé, és császármetszés esetén külön figyelmet érdemel az orvostól, nehogy véletlenül megsértse, belevágjon. A magzatmozgásokat valamivel később fogod csak érezni, de nincs semmi baj.

3.) Tapadhat a fundusban

Ez fenn van, a méhed tetején. Teljesen normális, ideális helyet “választott” a babád a fejlődéshez.

Nézegess méhlepényekről készült ultrahang felvételeket a fotógalériában. Küldd el a Te fotódat is!

4.) Ha mélyen tapadónak nevezik

Akkor megközelíti a méhszájat, de a szélét nem éri el. Hivatalos neve a placenta ex insertione profunda. Ez magyarázhatja a magasabb AFP értéket is. Ennek oka, hogy bármikor szivároghat egy kis vér, és máris más eredményt kapunk. Ebben az esetben, ha nem vérzel, nem görcsölsz, a méhszájad zárt, akkor simán gyógyszert adnak.

A tennivalók nagyon egyszerűek: pihenés minden mennyiségben. Veszélye lehet, hogy bármikor felléphet vérzés. De még van esélye, hogy feljebb mozdul (mint már írtam, ez így szó szerint persze nem igaz, nem a méhlepény mozog, hanem a méh változik) a második trimeszterben is.

Tudj meg mindent a méhlepény tapadásáról!

Az elölfekvő méhlepény

Ebben az esetben több variáció is lehetséges:

a) részben fedi a méhszájat, ez hivatalosan a placenta praevia partialis, vagy

b) egészben elfedi a belső méhszájat, ez a placenta praevia totalis, esetleg
c) ha csak eléri a méhszájat, ez pedig a placenta praevia marginalis.

Sok esetben találkoznak vele az orvosok már a terhesség első trimeszterében. Ilyenkor különös aggodalomra még nincsen ok, mert bőven megvan rá az esély, hogy elmozdul, feljebb csúszik. Az előírás valószínűleg pihenés, szigorú fekvéssel „büntetnek”. Ilyenkor nincs szex, nincsenek hüvelyi vizsgálatok, és néha kórházi tartózkodást is igényel.

Ha nem mozdul el a harmadik harmadban sem, az már veszélyes lehet, okozhat vérzést, mert a méhlepény sérülékeny. A méh a terhesség alatt úgy is összehúzódik, hogy nem érzel belőle semmit.

Ezek miatt viszont kialakulhatnak apró sérülések, amikből vérzés indulhat. Ekkor kórházba kell menni a biztonság kedvéért. Következménye általában a császármetszés, mert akadályozza a baba szülőcsatornába jutását.
Tudnivalók a probléma megállapításáról

Ultrahangos vizsgálat alkalmával veszik észre, ha valami nincs rendben a méhlepénnyel. Itthon általában öt ultrahang vizsgálatot végeznek egy normál terhesség alatt. Erről itt olvashatsz. Ennek alapján valószínűleg az első vagy csak a második szűrővizsgálaton derül ki, ha a lepény tapadásával gond van.

Hogy mit kell tenned neked és mit az orvosodnak, a panaszaidtól függ. Ha még a harmadik trimeszterben is rossz helyen van a méhlepény, akkor nagy eséllyel kórházba fognak utalni.

Ha felmerül a gyanú, hogy a méhlepény nem a legjobb helyen tapadt meg, akkor a legbiztosabb eredmény érdekében hüvelyi ultrahang vizsgálat elvégzésére van szükség. Ezzel a módszerrel csaknem tökéletesen meghatározható a méhszáj és a méhlepény egymáshoz viszonyított helyzete.

Vagy ha ez valamiért nem lehetséges, akkor nagyon gyakorlott orvosra és a felkészültségedre is szükség van. Ilyenkor ugyanis nem mindegy, hogy mikor jártál a wc-n. Ha pont előtte, az sem jó, és ha régen, az is nehezíti a pontos vizsgálatot.32 hozzászólás

 1. valaki
 2. Anita
 3. Andi
  • Magdi
 4. Emőke
  • Magdi
   • Emőke
   • Magdi
 5. Alexa
 6. Niki
  • Magdi
 7. Merci
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!