Általános jó tanács, amely minden kezdő kismamának szól, hogy ne hallgasson, ne olvasson rémtörténeteket, ne nézegesse, hogy mi minden történhet a hosszú kilenc hónap alatt. Reménykedjünk inkább egy problémamentes terhességben, és tegyünk is meg mindent érte.

A méhlepény öregedése azonban olyan téma, amelyről célszerű tudni, már csak azért is, mert ha már nem tud megfelelően működni, az veszélyes a születendő gyermekre.

Mit kell tudni a méhlepényről?

Ideiglenes szervnek nevezik, logikus, hiszen csak a terhesség alatt van jelen, akkor van szerepe. Ez a szerep viszont létfontosságú.

Formáját tekintve lapos és leginkább egy palacsintára hasonlít. Az anyai oldala a méh belső falához tapad, a másik a magzat felé néz, és a köldökzsinóron keresztül táplálja őt.

Erek ezrei szövik át, rajtuk keresztül zajlik az oxigén, a tápanyagok és salakanyagok cseréje az anyai és a magzati vér között.


A te véred és a kisbabád vére nem keveredik a szülésig, neki saját vérkeringése van a méhedben.

Feladatait tekintve sokoldalú

Táplálás

Fő feladataként segíti a baba táplálását. A méhlepény nélkül a baba nem jutna oxigénhez, amely a fejlődéséhez alapvető.

De nem csak oxigént szállít, hanem fehérjéket, vitaminokat, és minden más tápanyagot is, ami szükséges a babának.

Hormonok

HCG – az a bizonyos, “tesztelős” hormon. Vérből és vizeletből is kimutatható, és okoz néhány álmatlan éjszakát az aggódó kismamáknak.

Ösztrogén – segít a méhnek megfelelő nagyságúra nőni, és a melleknek is felkészülni a szoptatásra.

Progeszteron – ez a beágyazódásban, megtapadásban, “benn maradásban” segít. Gátolja az idő előtti méhösszehúzódásokat is.

HPL – humán placentális laktogén. Fő feladata a tejtermelő mirigyek felkészítése a szoptatásra.

Szűrés

Annak érdekében, hogy a baba ne szívja magába a nem neki szánt (pl. vegyi) anyagokat, a méhlepény egyfajta szűrőként is működik.

Ugyanakkor sajnos nem nyújt teljes védelmet minden veszélyes anyag ellen: cigarettafüst, az alkohol és bizonyos gyógyszerek is átjutnak a méhlepényen.

Néhány betegség kórokozói is átjutnak, ilyen pl. a rózsahimlő, AIDS, és ezért fontos a szűrővizsgálatok elvégeztetése. A baba által termelt salakanyagok is a méhlepényen keresztül távoznak.

Ellenőrzések, vizsgálatok

Végig a terhesség alatt folyamatosan figyelik, ellenőrzik a méhlepény állapotát, méghozzá ultrahangon keresztül. Ehhez nagy gyakorlatra van szükség.

Amit néznek: hogy hol tapad, hol csatlakozik a méh falához. Ez változatos lehet, és terhesség alatt el is mozdulhat. Tapadhat az első (mellső) vagy hátsó falon, mélyen a méhszájnál. Ez veszélyeket rejt magában.

Keresik még a méhlepény öregedésének jeleit, amit a méhlepény felszínén látható fehér foltokból határoznak meg, ez a meszesedés. A méhlepény kap egy számot, hogy I., II. vagy III fokon öregedett.A méhlepény élettartama alapvetően rövid (a többi szervünkhöz képest), ezért nem csoda, hogy sokkal gyorsabban is öregszik, mint bármelyik másik szerv.

A méhlepény öregedés okai lehetnek

  • Genetikai okok
  • Terhesség alatti magas vérnyomás
  • Dohányzás

A méhlepény öregedés

Az idő előtti méhlepény öregedés, elmeszesedés következménye a kisebb súlyú baba lehet. A meszesedés már az öregedési folyamat jele.

A meszesedéssel a méhlepény működőképes felszíne folyamatosan csökken. A baba táplálásához, egészségéhez, életben maradásához a méhlepény egyharmadának működnie kell.

Másrészt viszont, amíg a babát rendesen táplálja, és ő fejlődik szépen, nincsen elváltozás a flowmetrián, akkor nem érdemes aggódni miatta. Ha el tudja látni a feladatát, akkor minden rendben van.

Ami segíthet, hogy a méhlepényed tovább fiatal(os) maradjon

Helyes, vitamindús táplálkozás, dohányzás, alkohol és cukros ételek, italok kerülése, stresszmentes életmód.

Szülés

A szülés után a szervezeted még mindig összehúzódásokat produkál, csak már kevésbé fájdalmasakat. Ezek során a méhlepény leválik a méhfalról, és elindul a szülőcsatorna felé. Nagyjából a baba születése után 30 perccel a méhlepény is megszületik.

Ilyenkor nagyon fontos, hogy ép legyen, minden darabkája “megszülessen”, mert ha egy kis darabka bennmarad, fertőzést okozhat. A fertőzés tünetei közé tartozik a méh érzékenysége, vérzés, vagy a láz.

Császármetszés esetén az orvos a baba kiemelése után kiemeli a méhlepényt is, és (jó esetben) alaposan „kitakarít” odabenn.


Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!