Általános jó tanács, amely minden kezdő kismamának szól, hogy ne hallgasson, ne olvasson rémtörténeteket, ne nézegesse, hogy mi minden történhet a hosszú kilenc hónap alatt. Reménykedjünk inkább egy problémamentes terhességben, és tegyünk is meg mindent érte.

A méhlepény öregedése azonban olyan téma, amelyről célszerű tudni, már csak azért is, mert ha már nem tud megfelelően működni, az veszélyes a születendő gyermekre.

Mit kell tudni a méhlepényről?

Ideiglenes szervnek nevezik, logikus, hiszen csak a terhesség alatt van jelen, akkor van szerepe. Ez a szerep viszont létfontosságú.

Formáját tekintve lapos és leginkább egy palacsintára hasonlít. Az anyai oldala a méh belső falához tapad, a másik a magzat felé néz, és a köldökzsinóron keresztül táplálja őt.

Erek ezrei szövik át, rajtuk keresztül zajlik az oxigén, a tápanyagok és salakanyagok cseréje az anyai és a magzati vér között.


A te véred és a kisbabád vére nem keveredik a szülésig, neki saját vérkeringése van a méhedben.

Feladatait tekintve sokoldalú

Táplálás

Fő feladataként segíti a baba táplálását. A méhlepény nélkül a baba nem jutna oxigénhez, amely a fejlődéséhez alapvető.

De nem csak oxigént szállít, hanem fehérjéket, vitaminokat, és minden más tápanyagot is, ami szükséges a babának.

Hormonok

HCG – az a bizonyos, “tesztelős” hormon. Vérből és vizeletből is kimutatható, és okoz néhány álmatlan éjszakát az aggódó kismamáknak.

Ösztrogén – segít a méhnek megfelelő nagyságúra nőni, és a melleknek is felkészülni a szoptatásra.

Progeszteron – ez a beágyazódásban, megtapadásban, “benn maradásban” segít. Gátolja az idő előtti méhösszehúzódásokat is.

HPL – humán placentális laktogén. Fő feladata a tejtermelő mirigyek felkészítése a szoptatásra.

Szűrés

Annak érdekében, hogy a baba ne szívja magába a nem neki szánt (pl. vegyi) anyagokat, a méhlepény egyfajta szűrőként is működik.

Ugyanakkor sajnos nem nyújt teljes védelmet minden veszélyes anyag ellen: cigarettafüst, az alkohol és bizonyos gyógyszerek is átjutnak a méhlepényen.

Néhány betegség kórokozói is átjutnak, ilyen pl. a rózsahimlő, AIDS, és ezért fontos a szűrővizsgálatok elvégeztetése. A baba által termelt salakanyagok is a méhlepényen keresztül távoznak.

Ellenőrzések, vizsgálatok

Végig a terhesség alatt folyamatosan figyelik, ellenőrzik a méhlepény állapotát, méghozzá ultrahangon keresztül. Ehhez nagy gyakorlatra van szükség.

Amit néznek: hogy hol tapad, hol csatlakozik a méh falához. Ez változatos lehet, és terhesség alatt el is mozdulhat. Tapadhat az első (mellső) vagy hátsó falon, mélyen a méhszájnál. Ez veszélyeket rejt magában.

Keresik még a méhlepény öregedésének jeleit, amit a méhlepény felszínén látható fehér foltokból határoznak meg, ez a meszesedés. A méhlepény kap egy számot, hogy I., II. vagy III fokon öregedett.
A méhlepény élettartama alapvetően rövid (a többi szervünkhöz képest), ezért nem csoda, hogy sokkal gyorsabban is öregszik, mint bármelyik másik szerv.

A méhlepény öregedés okai lehetnek

  • Genetikai okok
  • Terhesség alatti magas vérnyomás
  • Dohányzás

A méhlepény öregedés

Az idő előtti méhlepény öregedés, elmeszesedés következménye a kisebb súlyú baba lehet. A meszesedés már az öregedési folyamat jele.

A meszesedéssel a méhlepény működőképes felszíne folyamatosan csökken. A baba táplálásához, egészségéhez, életben maradásához a méhlepény egyharmadának működnie kell.

Másrészt viszont, amíg a babát rendesen táplálja, és ő fejlődik szépen, nincsen elváltozás a flowmetrián, akkor nem érdemes aggódni miatta. Ha el tudja látni a feladatát, akkor minden rendben van.

Ami segíthet, hogy a méhlepényed tovább fiatal(os) maradjon

Helyes, vitamindús táplálkozás, dohányzás, alkohol és cukros ételek, italok kerülése, stresszmentes életmód.

Szülés

A szülés után a szervezeted még mindig összehúzódásokat produkál, csak már kevésbé fájdalmasakat. Ezek során a méhlepény leválik a méhfalról, és elindul a szülőcsatorna felé. Nagyjából a baba születése után 30 perccel a méhlepény is megszületik.

Ilyenkor nagyon fontos, hogy ép legyen, minden darabkája “megszülessen”, mert ha egy kis darabka bennmarad, fertőzést okozhat. A fertőzés tünetei közé tartozik a méh érzékenysége, vérzés, vagy a láz.

Császármetszés esetén az orvos a baba kiemelése után kiemeli a méhlepényt is, és (jó esetben) alaposan „kitakarít” odabenn.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!