Üres petezsák

Egyes vélemények szerint mindannyiunk életében kb. háromszor előfordul, hogy egy terhesség elhal. Van, hogy csak egy erősebb, kicsit későn érkező menstruáció jelzi, hogy egy rövid ideig fejlődött valaki odabent.

Van úgy is, hogy kiderül, terhes vagy, örömmel mész a vizsgálatra, és sokkolnak a hírrel, hogy nem látható fejlődő embrió az ultrahangon, hogy üres a petezsák.

Kifejezetten gyakori tehát. Nem lehet megakadályozni, nem lehet rá felkészülni.

Ami szerencsés, hogy a későbbi terhességek sikerét általában nem befolyásolja. A megnyugtatásnak szánt mondat valahogy így hangzik: a legtöbbször valami gond van, ami megakadályozza a további egészséges fejlődést.

Ez lehet pl. genetikai ok, kromoszóma-rendellenesség, lehet, hogy rossz helyen tapadt meg, lehet oka fertőzés, vagy egy vérrög a magzatot tápláló érben. Sok minden. A hír ettől még megrázó, és idő kell hozzá, hogy feldolgozd.


A leggyakoribb (és káros) tévhit, hogy soha nem volt a baba. Volt egy embrió. Azt nem lehet tudni, meddig fejlődött, és mikor, miért szívódott fel.

Lehet, hogy azt mondják, hogy a kicsi csak a fejedben létezett, a tested meg erre reagált. Nem. A szervezet arra reagált, hogy megtermékenyült egy petesejt, és te – bár rövid ideig – de terhes voltál.

Nézegess ultrahang felvételeket a fotógalériában. Küldd el a Te fotódat is!

Mit jelent az üres a petezsák kifejezés?

Üres petezsákról (vagy blighted ovumról) akkor beszélnek, ha a megtermékenyített petesejt megtapad a méhfalon, de az embrió kb. a hatodik hét után nem fejlődik. A petezsák általában az ötödik hét körül már látható. De ez még nem jelent garanciát az egészséges terhességre.

Vannak esetek, amikor a petezsák jellemzői, amiket lát az ultrahangon, az orvos számára problémákat jelez előre a fejlődő terhességben. Pl. nem úgy nő, ahogy kellene.

Az ötödik hét után általában egy mm az átlagos növekedés naponta a korai hetekben. A petezsák lehet kóros alakú, és lehet üres még az után is, hogy a szikhólyagnak láthatónak kellene lennie.

Üres petezsák

Lehet, hogy vannak jelei a terhességnek, hányinger, mellfeszülés, a szokásos tünetek, sőt, akár egy pozitív teszt is.  Becsapás a helyzetben az, hogy a méhlepény még fejlődhet, a HCG, a terhességi hormonok szintje továbbra is emelkedhet.

Hogy üres a petezsák, csak ultrahanggal lehet megállapítani. De előfordul, hogy kisebb alhasi görcsök, pecsételő vagy barnás vérzés után a méhnyálkahártya leválik, mint egy normális menstruáció alkalmával, csak erősebbnek érződik.

Mi okozza az üres petezsákot?

Az első trimeszteri vetéléseknek nagyjából a felét az üres petezsák teszi ki. Az okot nem tudják biztosan, de jelenleg úgy hiszik, hogy a fő oka (80-90%-ban) a kromoszóma-rendellenesség.

Úgy gondolják, hogy a női szervezet felismeri, hogy a magzat kóros kromoszómákkal rendelkezik, és megpróbálja nem folytatni a terhességet, hiszen nem születhet életképes, egészséges baba.

Okozhatja tehát

  • rendellenes sejtosztódás, vagy
  • valamilyen fertőzés (pl. chlamydia, CMV, genitális herpesz, szifilisz, toxoplazmózis és rubeola).
  • Okozhatja a méh valamilyen rendellenessége,
  • alacsony progeszteron szint,
  • kezeletlen pajzsmirigy- vagy cukorbetegség,
  • kábítószer.






1 hozzászólás

  1. Krisztina

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!