Polyhydramnionnak azt az állapotot nevezzük, amikor a magzatvíz kóros mértékben felszaporodik. Mit jelent a kóros mérték?

Azt, hogy a magzatvíz az aktuális terhességi korban normálisnak számító mennyiség másfélszeresét meghaladja. Kicsit ritkább, mint a kórosan kevés magzatvíz (oligohydamnion), a terhességek nagyjából 1 %-ában fordul elő.

A magzatvíz mennyiségét több tényező befolyásolja. Ilyenek pl. a magzatburok állapota, a magzat által lenyelt és kiválasztott vízmennyiség. Következménye lehet a koraszülés.

A kórosan sok magzatvíz jelei

 • A terhesség számított korához képest nagy pocak és testsúly-gyarapodás.
 • Nehezebbé vált lélegzetvétel.
 • Duzzadt végtagok, és hasfal.
 • A magzat mozgása renyhe.

Az egyetlen biztos módszer, amivel diagnosztizálni lehet a polyhydramniont, az az ultrahang. Vizsgálatkor az orvos látja a magzatvízzsebek tágulását, és a magzat megnövekedett mozgásterét.

Kiszámítja az ún. AFI-t, amit fel is tüntet a leleten. Ha a harmadik trimeszterben az AFI értéke meghaladja a 18-25 cm-t, akkor kórosan sok magzatvízről, polyhydramnionról beszélünk.


Az általam ismert orvosok véleménye megoszlik, hogy az AFI helyes értéket ad-e, az első orvosom például megbízhatóbbnak tartja a legnagyobb zseb módszerét. Olvass a magzatvízről.

Okai lehetnek

A polyhydramnionnal szövődött terhességek 60 %-ában nem találják meg az okot. A kiváltó okok 20 %-a magzati probléma. A fennmaradó 20 % hátterében anyai betegség áll.

Polyhydramnion diagnózis esetén általában további vizsgálatokat kérnek, hogy megpróbálják kideríteni az okokat. Amiket találhatnak:

 • A kismama terhességi vagy normál cukorbetegsége. A cukorbeteg anyák 10 %-ánál előfordul, a cukorbetegséggel járó nehézségek miatt.
 • Ikerterhesség.
 • Bizonyos magzati fejlődési rendellenességek. Ilyen pl. a baba magzatvíznyelési képtelensége az emésztőrendszerének esetleges fejlődési rendellenessége miatt, ez nem túl gyakori.
  Még ritkábban okozhatja méhen belüli magzati fertőzés, vagy Rh inkompatibilitás, ekkor majd vérátömlesztésre lesz szükség.

Kórosan sok magzatvíz

Teendők kórosan sok magzatvíz esetén

Lehet lecsapolni nagyon súlyos esetben, de ez a megoldás nem mindig hatásos, újra felszaporodhat. A diagnosztizált polyhydramnion általában kórházi ellátást igényel.

Tilos a vízhajtó szedése, vagy a folyadékbevitel csökkentése. Lehetséges, hogy amnoicentézist végeznek, hogy kizárják a genetikai rendellenességet, és rendszeres ultrahang ellenőrzésre van szükség a szülésig. Sok esetben a terhesség császármetszéssel végződik.

Van olyan vélemény, hogy a magzatvíz mennyiségét befolyásolni lehet, mindkét irányban. Hát nem tudom, nekem nagyon kevés volt, folyamatosan kaptam az infúziót, ittam rendesen, mert itattak, és csökkent továbbra is.

A szomszédos szobában levő kismamának túl sok volt, és neki sem sikerült lecsökkenteni. Ez viszont csak két példa, és nem elegendő konkrét bizonyíték, hogy nem lehet.6 hozzászólás

 1. Ladola Henrietta
 2. Ninaka
 3. Krisztina
  • Magdi
 4. simon judit
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!