Méhen belüli növekedési retardáció (IUGR)

Igen rémisztő és bénító, amikor közlik az ember lányával, hogy anyuka, a baba retardált. Ráadásul bántóan is hangzik. Általában ilyenkor elfelejtik hozzátenni, hogy arról van szó, hogy a baba  kisebb, mint a kora szerint várnák.

Tehát lemaradt a fizikai fejlődésben, nem úgy növekszik, ahogy a nagykönyvben megírták. Más szóval sorvadtnak is nevezik, ami magyarázat nélkül szintén borzasztóan hangzik. Sajnos viszonylag sok kismama hallja ezt a diagnózist. Nagyon fontos a kivizsgálása és a kezelése is.

Akkor beszélnek méhen belüli növekedési retardációról, amikor a baba fejlődési üteme legalább 2 héttel elmarad a többi azonos korú babáéhoz képest. Ezt megállapíthatják az ultrahang vizsgálattal, biometriai adatok vagy becsült súly alapján is.

Utalhat rá, ha a pocak körmérete jóval kisebb a várhatónál. Több oka is lehet, anyai (20%), lepénnyel és köldökzsinórral kapcsolatos (50%), magzati (10 %), és bármilyen egyéb (20%) ok.

Nem mindegy, hogy az egész baba, minden porcikája kisebb, vagy csak egy-egy testrésze tér el. Ha felmerül a méhen belüli retardáció gyanúja, több mérésre lesz szükség, amelyet célszerű ugyanannak a magasan képzett orvosnak elvégeznie, hogy a mérési tapasztalatokból (vagy hiányukból), technikából ne adódhasson eltérés.


Előfordulhat, hogy a baba valamennyivel kisebb folyamatosan, és az is, hogy egyre nagyobb az eltérés az elvárt mérethez képest.

Nem mindegy, mikor ismerik fel

Van a korai retardáció, ezt a terhesség 20. hete előtt felfedezik. Ebben az esetben arányosan növekszik a baba, csak kisebb. Meg kell határozni pontosan a terhesség korát, lehet, hogy nem stimmelt az utolsó menstruáció első napjának megadott dátum, nem vették figyelembe az esetlegesen eltérő hosszúságú ciklust, „szemrevételezik” a szülők alkatát is. Ha még ezeket figyelembe véve is túl kicsi a baba, akkor van szó korai retardációról.

Nagyon fontos, hogy időben kiderüljön, mert további bajt jelezhet, magzati oldalról károsodást, anyai oldalról pl. vesebetegséget. Ezek után további vizsgálatokra lesz szükség.

Javasolhatják a genetikai tanácsadást, az elérhető szűrővizsgálatok elvégeztetését (integrált teszt, magzatvíz vizsgálata, TORCH, belgyógyászati kivizsgálás), és fontos a baba növekedésének és a magzatvíz mennyiségének folyamatos ellenőrzése.

A másik a késői magzati retardáció, amit a 20. hét után fedeznek fel. Ebben az esetben a baba nem arányosan növekszik, leginkább a pocakja kisebb, soványka, a becsült súlya is elmarad a fejének körméretéhez „tartozó” elvárt súlytól.

Itt az a jellemző, hogy korábban a baba normális ütemben fejlődött, megfelelőek voltak a méretei, de a fejlődése valamiért lelassult.

Gyakorlott orvosi szem észreveszi a jelét a kismama kisebb haskörfogatáról, és a fundusmagasság is elmarad a várhatóhoz képest. Először ebben az esetben is újraszámolják a kort és „ellenőrzik” a szülők adottságait.

Okai között leggyakrabban a toxémia, magas vérnyomás szerepel, amiből következik a keringés csökkenése. Ezt flowmetriával ellenőrzik, amely a köldökzsinór, méhlepény és a méh ereinek áramlásmérését jelent. Bővebben a flowmetriáról.

Bármelyik időpontban merül fel, veszélyeztetett terhesnek fognak nyilvánítani. Általános utasítás az állandó pihenés és fekvés, megfelelő táplálkozás, vitaminbevitel ellenőrzése, stressz kizárása.

Folyamatos megfigyelés, rendszeres flowmetria, napi két ctg a „feladat”. Ha ez kórosan kevés magzatvízzel párosul (oligohydramnion), akkor javasolt a terhesség befejezése, ami szintén rémületes megfogalmazás, de “csak” programozott császármetszést jelent.

Mostanában kezdik bizonyítottnak tekinteni, hogy a méhen belüli retardáció a baba egész életére kihatással lehet, hajlamosabbá teszi a magas vérnyomásra, agyvérzésre, szívinfarktusra.

Növekedési retardáció

A méhen belüli növekedési retardáció lehetséges okai, kockázati tényezői

Anyai oldalról:
 • az átlagnál alacsonyabb és / vagy vékonyabb szülők
 • a kismama betegsége: magas vérnyomás, toxémia, vesebetegség, húgyúti fertőzések, szív- vagy tüdőbetegség, vérszegénység, vérzékenység, pajzsmirigy alulműködése, terhességi cukorbetegség
 • folyamatos stressz
 • magas AFP érték
 • az átlagnál kisebb mértékű hízás
 • túl fiatal vagy túl “öreg” kismama (16 alatt és 35 felett)
 • dohányzás, alkohol
 • előző szintén retardált terhesség
 • korábbi méhen belüli elhalás
 • ikerterhesség

Magzati oldalról:

 • kromoszóma rendellenességek
 • méhen belüli fertőzések

Lepény és köldökzsinór problémái:

 • fejlődési rendellenessége,
 • idő előtti meszesedése,
 • elhalása,
 • leválása.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!