Vajon van jelentősége a magzat mozgásának, a mennyiségének, helyzetének és típusának? Úgy érzed, nem mozog eleget? A baba mozgása folyamatosan változik, ahogy nő, amikor alszik vagy ébren van, amikor eszel vagy épp te alszol, amikor megijedsz és megijed ő is. Mindentől.

Ha tehát az aggodalmad abból származik, hogy tegnap kettővel többet, ma meg máshol és gyengébben, akkor nyugodj meg, ez teljesen normális.

Nagy átlagban a 18. hét körül várható (néha előbb, gyakran később) az első érezhető és beazonosítható megmozdulás. Tehát ha a 16. héten még nem érzel semmit, akkor nincs baj.

Hogy mikortól érzed a babád mocorgását, egy csomó mindentől függ, amiken nem tudsz változtatni. Amíg az ultrahangon minden rendben, addig felesleges idegesítened magad ezen.

Az első rúgásokat gyakran jellemzik pillangószárnyak verdesésének, vagy hasonlónak, de gyakran semmi köze ilyen költői dolgokhoz. Lehet határozott lökés belülről, vagy hasonló a gázok keltette érzéshez, teljesen egyedi.


A baba növekedésével ezek a mozgások erősödnek, sűrűsödnek, megváltoznak. Aztán a hely kisebb lesz, a baba meg egyre nagyobb, a mozgások mennyisége és ereje ismét változik. Hogy pedig hol érzed, annak semmi jelentősége nincs.

Ha a baba állapotára szeretnél a mozgásokból következtetni, akkor azt tedd a mennyiségéből, és ne a minőségéből vagy helyzetéből. Magyarul számold a magzatmozgást.

Erre az általános módszer: a bal oldaladon fekve, vagy egy kényelmes karosszékben, evés után 20 perccel egy órán belül 10-szer “kell” megmozdulnia.

Ha fél óra alatt nem tudsz öt mozgást megszámolni, lehet, hogy csak alszik. Ekkor pánik helyett először meg kell próbálni felébreszteni és mozgásra serkenteni. Ebben segíthet a séta, zaj, pocaksimogatás, csoki.

Naponta legalább egyszer, de jobb kétszer számolni. Mindegyik mozgás érvényes, akár kicsi, akár nagy. Ha a baba egyáltalán nem mozog, vagy nagyon lelassult, vagy ijesztően gyorsak a mozdulatai, érdemes felhívni az orvost.

Néha sokat rúg, máskor nem mozog eleget – aggódjak?

Gyakori tapasztalat, hogy a baba egyszer csak a sok mozgásból a kevésre vált. Feltűnhet, hogy nem csak kevesebbet mozog, hanem egy időre teljesen “leáll”, és az erőssége is más. Akkor most kell aggódni emiatt? Lehet ez rossz jel?

Ha mozog, bármikor, bármennyit, bármilyen erősen, akkor nagy baj nincs, persze a fentiek (amit a számolásnál írtam) figyelembevételével. Egyre nagyobb babának kell elférnie az adott helyen.

Ha pedig az orvosod szerint még nagyobb is, mint az átlag, akkor egyáltalán nincs min csodálkozni. Gyakran az is közrejátszik, hogy hogyan fekszik a méhedben, hol tapadt meg a méhlepény.

A babák a pocakban sokat alszanak is, amikor természetesen nem ficánkolnak. Van időszak tehát, amikor aktív, akár nagyon, és van olyan, amikor meg kicsit, vagy egyáltalán nem.

Tarthat pihi napot is a baba, amikor lustizik egyet. Ő sem akrobatikázhat minden nap ugyanannyit, nem? Amíg az orvosod nem aggódik, addig neked sem kell.

Tulajdonképpen megnyugtató, hogy ezen is szinte minden kismama átmegy. Ne félj a telefonálástól, és ne érezd magad paranoiásnak, ne agyalj azon, hogy mit gondolnak rólad.

Mindig csak egyre gondolj: a kisbabádról van szó. Aki még nem tud szólni, és egyelőre a rúgásokkal vagy épp azok hiányával kommunikál.

Ha nem mozog eleget
Egyszer csak egyáltalán nem mozog

Sajnos van ilyen. Ennek lehet az is az előzménye, hogy előtte nap nagyon aktív a baba, meg az is, hogy fokozatosan lassul a mozgása. Ebben az esetben egyszerre tesz jó és rossz szolgálatot egy otthoni szívhangfigyelő, hallgatózó készülék. Ha megtalálod a szívhangot, az nagyon jó és megnyugtató.

De a mozgást nem helyettesíti, tehát ha még mindig nem mozog néhány órán át, akkor dobd félre, kapd elő a telefont, és hívd a védőnődet, az orvosodat, kivel mit beszéltél meg. Attól függően, hogy hová kell menned, ellenőrizhetnek különböző gépekkel, de a legjobb az ultrahang. Az egy csomó mindent kimutat, amit más nem.

Az oka több minden is lehet, és van elég rémisztő is. Lehet kevesebb magzatvized, amiben nehezebb ficánkolni, lehet gond a köldökzsinórral, de ezeknek megállapításához rendes vizsgálat kell, esetleg még bent is tartanak a szülésig.

De mit számít az esetlegesen felesleges telefon, a plusz vizsgálat, a kórházban töltött hetek, ha a végén egészséges kisbaba születik?15 hozzászólás

 1. Móni
 2. Benkő Viktória
  • Magdi
 3. szalai katalin
 4. Kissné
  • Magdi
 5. Julianna
  • Magdi
 6. Tímea
  • Magdi
 7. Brigi
  • Magdi
 8. mujkos erika
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!