Ha a magzatvíz mennyisége eltér az átlagostól

A magzatvíz mennyisége örök kérdés a kismamáknál. Mindig van aggódnivaló, valamivel több vagy kevesebb az átlagosnál, vagy lényeges, kóros az eltérés. Pedig a két kifejezés között ég és föld a különbség, és nagyon nem mindegy, melyiket mondja az orvos.

Hogy a helyzetet bonyolítsa, nem mindegy még, hogy mikor mondják, hányadik hétben, hogy az orvos akkor látott és vizsgált először, vagy ő volt az, aki végigkövette a terhességed alakulását.

Nem mindegy az orvos ultrahangos képzettsége és gyakorlata sem. Erről kaphatsz némi infót, ha a kezedbe kapott ultrahang lelet alján megkeresed az MSZNUT jelzést, ez megmutatja, hogy milyen a végzettsége és rutinja (lehet A, B vagy C, a C természetesen a legmagasabb).

A magzatvíz a terhesség előrehaladtával némileg csökken. Annak a megállapításához, hogy a csökkenés mértéke kóros vagy normális, szintén nagy gyakorlat, és az előzmények és kiegészítő információk pontos ismerete szükséges. Tehát hogy ismerjen téged és a terhességed lefolyását.

Az is az igazsághoz tartozik, hogy nem csak a magzatvíz mennyisége határozza meg, nem csak abból állapítják meg, hogy a babával és a terhességgel minden rendben van-e, nagyon sok mindent figyelembe vesznek még.


Az átlagosnál több vagy kevesebb magzatvíz mennyiséget elég gyakran észlelik ultrahang vizsgálat során. Vannak olyan okai, amelyeket ismernek, és ki is lehet zárni, ezeket megvizsgálják. Néha nincs ok, pontosabban fogalmazva nem tudják az okot megmondani. Vannak azért még határok.

Ha kicsit több vagy kevesebb a magzatvized mennyisége, általában semmi aggódnivaló és teendő sincs. A magzatvíz rendszeresen lecserélődik, és ezáltal a mennyisége sem állandó. Tehát a mennyiségének normálistól való eltérése lehet átmeneti, hiszen folyamatosan változik.

Ha lényegesen több vagy kevesebb a mennyisége, akkor fokozottan fognak rád és a babára figyelni. A komolyabb megterhelést minden esetben kerülni kell.

Ha a terhesség második harmadában már észlelik a magzatvíz mennyiségének normálistól, átlagostól való eltérését, akkor részletes ultrahang vizsgálattal megpróbálják felderíteni, hogy van-e valamilyen fejlődési rendellenesség, ami okozhatja.

Lehet az ok ártalmatlan, és lehet komoly is. Ilyenkor egy nagy tapasztalattal rendelkező, gyakorlott ultrahangos szakembertől kell véleményt kérni.

Elsősorban a baba részéről felmerülő lehetséges okokat kell kizárni, pl. a vesék fejlődési rendellenességeit, ellenőrzik a gyomrot, húgyhólyagot.

A több magzatvizet leggyakrabban a következők okozzák: a méhlepény több vizet termel, terhességi cukorbetegség, magzati fejlődési rendellenesség. A több magzatvíz néha jelezhet nyitott gerincet, de ezt meg tudják állapítani az ultrahang vizsgálat alkalmával.

Ha a mennyisége csak kicsivel több vagy kevesebb, de nem jelentősen, akkor az még nem jelent semmit, csak több, rendszeres időközönként elvégzett ultrahang vizsgálattal lehet kimondani, hogy ez már nincs rendben.

Ha a magzatvíz mennyisége eltér az átlagostól

A magzatvíz mennyiségét hiedelmekkel ellentétben nem nagyon lehet befolyásolni, sem étkezéssel, sem ivással, sem infúzióval, sem imával.

Nagyon könnyű felsorolni, hogy mi mindent okozhat, milyen következményekkel járhat, ha a magzatvíz mennyisége eltér az átlagostól. Nagyon könnyű egy amúgy is aggódó kismamát megijeszteni, és utána szinte lehetetlen megnyugtatni. Ezért itt nem sorolok lehetséges szövődményeket.

Álljon itt inkább csak két tény: nekem 3,4 cm-es AFI-val egészséges a gyermekem, és a szomszéd szobában fekvő asszonynak 26 cm-es AFI-val szintén egészséges kislánya született. Fel a fejjel!

Ha a magzatvíz mennyisége kórosan kevés, azt oligohydramnionnak nevezik. Itt olvashatsz az oligohydramnionról bővebben. A határértéke, ha az AFI 5 cm alatt marad. Jelezheti a kisebb haskörméret is.
Ha a magzatvíz kóros mértékben felszaporodik, azt hydramnionnak, vagy polyhydramnionnak nevezik. Ebben az esetben az AFI meghaladja 18 – 25 cm-t. Itt a polyhydramnionról olvashatsz bővebben.2 hozzászólás

  1. Ili
    • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!