Hogy egy terhesség oligohydramnionnal szövődött, annyit jelent, hogy a babát körülvevő magzatvíz szintje túl alacsony.

Ahhoz, hogy megértsük, milyen hatással lehet ez az állapot a baba egészségére, szükség van némi információra arról, hogy mi a magzatvíz szerepe. Bővebben a magzatvízről.

Mit kell tudni az oligohydramnionról?

Kórosan kevés magzatvíz a terhességek mintegy 2 – 4 %-ában fordul elő. Leggyakrabban a harmadik trimeszterben fedezik fel, de a terhesség folyamán bármikor kialakulhat. A polyhydramnionhoz hasonlóan ultrahanggal diagnosztizálják.

Kórosan kevés magzatvíz esetén az AFI (amniotic fluid index) 5 cm alatt marad. Ha a has körmérete elmarad a terhesség számított korában elvárt mérettől, az a kevés magzatvíz jele lehet.

Az oligohydramnion hatással van rád, a babára, a vajúdásra, a szülésre különböző módokon. Ez a hatás attól függ, mi a probléma kiváltó oka, mikor jelentkezik, és mennyire kevés a magzatvíz.


Az első két trimeszterben a túl kevés magzatvíz a tüdő és a végtagok fejlődési rendellenességeit okozhatja. Ebben az időszakban az oligohydramnion növeli a vetélés, koraszülés és halvaszülés kockázatát.

Ha a harmadik trimeszterben jön elő, megnöveli a császármetszés esélyét, a baba kisebb lehet az elvártnál, komplikációkat okozhat a vajúdás és szülés közben.

Azoknál a kismamáknál, akiknél az oligohydramnion a szülés ideje körül jelentkezik, de egyébként normális terhességük volt, általában nem igényel kezelést. Az ő babáik nagy valószínűséggel egészségesen megszületnek.
Kialakulásának okait még nem teljesen ismerik.

A kórosan kevés magzatvíz lehetséges okai

 • A vese és húgyutak fejlődési rendellenességei. Ebben az esetben a magzat kevesebb vizeletet termel, ami a magzatvíz csökkenését eredményezi.
 • Megrepedt membránok, vagyis a magzatburkon törések, szakadások jelennek meg. Néha nem könnyű megállapítani, hogy a vizelet véletlen szivárgásáról, vagy a magzatburkon keletkezett szakadás miatti magzatvízszivárgásról van-e szó.
  Ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ha a magzatvíz szivárog, megnő a fertőzés veszélye. Kórházi felvételt fognak javasolni.
  Ha a kórházban sem tudják egyértelműen megállapítani, akkor mintát küldenek egy olyan kórház laborjába, ahol 100% biztonsággal megmondják, vizeletről vagy magzatvízről van-e szó.
  Megindulhat spontán a szülés, vagy javasolhatják a megindítását is, ha a baba szempontjából az tűnik jobbnak.
 • A méhlepény. Előfordulhat, hogy a lepény elöregszik, elmeszesedik, és már nem szállít elég vért és tápanyagot a babának. Ezt okozhatja a kismama magas vérnyomása, (terhességi) cukorbetegség, pre-eclampsia is. Ha a méhlepény nem jól működik, hatással lesz a baba növekedésére. Ez tehát folyamatos ellenőrzést igényel.
 • Egypetéjű ikreknél az egyik baba nem úgy növekszik, ahogy kell. Ha egypetéjű ikrek osztoznak a méhlepényen, néha felborul a magzatvíz egyensúlya. Ez akkor történik meg, ha az egyik baba több vért kap a méhlepényen keresztül, mint a másik.
  Ez azt eredményezheti, hogy az egyik magzatnak túl sok, a másiknak túl kevés magzatvíz jut. Szintén kórházi megfigyelést igényel.

Néha pedig egyszerűen nincs ok, legalábbis nem ismerik fel.

Kórosan kevés magzatvíz - oligohydramnion

Amit tehetünk

Az összes terhesgondozáson részt kell venni. Ott figyelemmel kísérik a has körméretét, és a magzatvíz mennyiségét is. Rémisztő, amikor közlik, hogy túl kevés a magzatvíz.

Állítólag sok folyadékkal és infúzióval növelni lehet a mennyiségét, de pl. nálam a folyamatos infúzióval sem sikerült eredményt elérni.

Néha egyszerűen semmit sem lehet tenni, csak egészségesen táplálkozni, megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztani és pihenni. Általános tanács, hogy ne aggódj, de ezt nyilván képtelenség betartani.

A magas vérnyomásra nagyon oda kell figyelni. Ha nem áll be a megfelelő mértékre, azonnal jelezni kell. Terhesség alatt tilos ACE-gátlót és nem-szteroidos gyulladáscsökkentőt szedni.

Szövődmények

Szövődményként előfordulhat mozgásszervi vagy tüdőfejlődési rendellenesség, méhen belüli növekedési retardáció. Ez elég brutálisan hangzik, amikor közlik, de nem azt jelenti, hogy a baba retardált!

Csak kisebb, mint amekkorának lennie kellene a számított kora alapján. Kifejezett oligohydramnion esetén javasolt a terhesség befejezése, ami szintén rémületes megfogalmazás, de “csak” programozott császármetszést jelent.


12 hozzászólás

 1. Kovacs Katalin
 2. Kissné
 3. Varga Mónika
  • Magdi
   • Varga Mónika
 4. Szandra
  • Magdi
 5. niki
 6. bandula józsefné
  • Magdi
   • bandula józsefné
 7. bandula józsefné

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!