Hogy egy terhesség oligohydramnionnal szövődött, annyit jelent, hogy a babát körülvevő magzatvíz szintje túl alacsony.

Ahhoz, hogy megértsük, milyen hatással lehet ez az állapot a baba egészségére, szükség van némi információra arról, hogy mi a magzatvíz szerepe. Bővebben a magzatvízről.

Mit kell tudni az oligohydramnionról?

Kórosan kevés magzatvíz a terhességek mintegy 2 – 4 %-ában fordul elő. Leggyakrabban a harmadik trimeszterben fedezik fel, de a terhesség folyamán bármikor kialakulhat. A polyhydramnionhoz hasonlóan ultrahanggal diagnosztizálják.

Kórosan kevés magzatvíz esetén az AFI (amniotic fluid index) 5 cm alatt marad. Ha a has körmérete elmarad a terhesség számított korában elvárt mérettől, az a kevés magzatvíz jele lehet.

Az oligohydramnion hatással van rád, a babára, a vajúdásra, a szülésre különböző módokon. Ez a hatás attól függ, mi a probléma kiváltó oka, mikor jelentkezik, és mennyire kevés a magzatvíz.


Az első két trimeszterben a túl kevés magzatvíz a tüdő és a végtagok fejlődési rendellenességeit okozhatja. Ebben az időszakban az oligohydramnion növeli a vetélés, koraszülés és halvaszülés kockázatát.

Ha a harmadik trimeszterben jön elő, megnöveli a császármetszés esélyét, a baba kisebb lehet az elvártnál, komplikációkat okozhat a vajúdás és szülés közben.

Azoknál a kismamáknál, akiknél az oligohydramnion a szülés ideje körüli hetekben jelentkezik, de egyébként normális terhességük volt, általában nem igényel kezelést. Az ő babáik nagy valószínűséggel egészségesen megszületnek.

Kialakulásának okait még nem teljesen ismerik.

A kórosan kevés magzatvíz lehetséges okai

 • A vese és húgyutak fejlődési rendellenességei. Ebben az esetben a magzat kevesebb vizeletet termel, ami a magzatvíz csökkenését eredményezi.
 • Megrepedt membránok, vagyis a magzatburkon törések, szakadások jelennek meg. Néha nem könnyű megállapítani, hogy a vizelet véletlen szivárgásáról, vagy a magzatburkon keletkezett szakadás miatti magzatvízszivárgásról van-e szó.
  Ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ha a magzatvíz szivárog, megnő a fertőzés veszélye. Kórházi felvételt fognak javasolni.
  Ha a kórházban sem tudják egyértelműen megállapítani, akkor mintát küldenek egy olyan kórház laborjába, ahol 100% biztonsággal megmondják, vizeletről vagy magzatvízről van-e szó.
  Megindulhat spontán a szülés, vagy javasolhatják a megindítását is, ha a baba szempontjából az tűnik jobbnak.
 • A méhlepény. Előfordulhat, hogy a lepény elöregszik, elmeszesedik, és már nem szállít elég vért és tápanyagot a babának. Ezt okozhatja a kismama magas vérnyomása, (terhességi) cukorbetegség, pre-eclampsia is. Ha a méhlepény nem jól működik, hatással lesz a baba növekedésére. Ez tehát folyamatos ellenőrzést igényel.
 • Egypetéjű ikreknél az egyik baba nem úgy növekszik, ahogy kell. Ha egypetéjű ikrek osztoznak a méhlepényen, néha felborul a magzatvíz egyensúlya. Ez akkor történik meg, ha az egyik baba több vért kap a méhlepényen keresztül, mint a másik.
  Ez azt eredményezheti, hogy az egyik magzatnak túl sok, a másiknak túl kevés magzatvíz jut. Szintén kórházi megfigyelést igényel.

Néha pedig egyszerűen nincs ok, legalábbis nem ismerik fel.

Kórosan kevés magzatvíz - oligohydramnion

Amit tehetünk

Az összes terhesgondozáson részt kell venni. Ott figyelemmel kísérik a has körméretét, és a magzatvíz mennyiségét is. Rémisztő, amikor közlik, hogy túl kevés a magzatvíz. Állítólag sok folyadékkal és infúzióval növelni lehet a mennyiségét, de pl. nálam a folyamatos infúzióval sem sikerült eredményt elérni.

Évek óta létező és használt technika a magzatvíz pótlása. A magzat helyzetének és a méhlepény tapadási helyének pontos meghatározása után a méhbe egy tűt vezetnek, és infúziós oldattal pótolják a magzatvizet. Ezáltal a terhesség meghosszabbítható, akár hetekkel. Szükség esetén több alkalommal is megismételhető a beavatkozás.

A magas vérnyomásra nagyon oda kell figyelni. Ha nem áll be a megfelelő mértékre, azonnal jelezni kell. Terhesség alatt tilos ACE-gátlót és nem-szteroidos gyulladáscsökkentőt szedni.

Szövődmények

Szövődményként előfordulhat mozgásszervi vagy tüdőfejlődési rendellenesség, méhen belüli növekedési retardáció. Ez elég brutálisan hangzik, amikor közlik, de nem azt jelenti, hogy a baba retardált! Csak kisebb, mint amekkorának lennie kellene a számított kora alapján.

Kifejezett oligohydramnion esetén gyakran javasolt a terhesség befejezése, ami szintén rémületes megfogalmazás, de jobb esetben “csak” programozott császármetszést, a terhesség korai szakaszában sajnos a terhesség megszakítását is jelentheti.


12 hozzászólás

 1. Kovacs Katalin
 2. Kissné
 3. Varga Mónika
  • Magdi
   • Varga Mónika
 4. Szandra
  • Magdi
 5. niki
 6. bandula józsefné
  • Magdi
   • bandula józsefné
 7. bandula józsefné

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!