A fejlődési rendellenességek, különösen az idegrendszerrel kapcsolatos problémák (idegcső záródási rendellenesség) réme minden terhességben kísért egyszer-kétszer, leginkább akkor, amikor vizsgálatra kell menni.

Érthető, hiszen ezekben az esetekben teljes javulás nem valószínű, ráadásul a tesztekről annyi mindent lehet hallani. Amit tenni lehet, az a kialakulás kockázatának a csökkentése. De hogyan?

Mivel tudom csökkenteni az idegcső záródási rendellenesség kockázatát?

Vitaminnal. Amit általánosságban minimum tudni kell a vitaminokról, hogy nagyon fontos a szerepük, és nem vagyunk képesek előállítani őket. Tehát kívülről kell bejuttatni, amire szükség van.

Ez lehet „simán” a vitaminban gazdag étrend, és lehet vitaminkészítmény is, magzatvédő vagy terhesvitamin. Ahhoz, hogy a vitamin szerepét megértsük, tudni kell néhány dolgot a központi idegrendszerről, a fejlődésről, szervezetünkben zajló folyamatokról.

A központi idegrendszer fejlődési rendellenességei egy gyűjtőfogalom. Ide tartoznak az idegcső záródási rendellenességek, a vízfejűség, kisfejűség, az arc és az agy rendellenességei, agysérv.


Az idegcső záródási rendellenességei elnevezés is több betegséget foglal magában. Ide tartozik az agyhiány, koponyahiány, nyitott gerinc.

A fogantatástól számított első két hétben zajlik a vándorlás, beágyazódás és közben a folyamatos osztódás. A 15. napon fontos szakasz veszi kezdetét, ekkor kezdődik a szervek és a főbb testformák kialakulása. A legelső szerv, ami fejlődésnek indul, éppen a központi idegrendszer.

Ez annyit jelent, hogy az elkülönülő ideglemez csőszerűen elkezd záródni, ebből lesz az idegcső. Középen kezdi a folyamatot, és két irányban egyszerre folytatódik. Nagyon rövid idő áll a rendelkezésre a záródáshoz, felül a 24. napig, alul pedig a 28. napig be kell fejeződnie. És ez néha nem sikerül.

Miért nem zárul az idegcső?

A folsav jelentőségét már mindenki kívülről fújja, hogy pl. jelentősen csökkenti az idegcső-záródási rendellenesség kockázatát.

Már volt szó az MTHFR nevű enzimről. Több társával együtt igyekszik ártalmatlanítani egy mérgező aminosavat (ez a homocisztein névre hallgat), ami a szervezetünkben keletkezik.

Ennek az enzimnek a működését egy génpár vezényli.  Ha az irányító génpár valamelyik vagy mindkét tagja hibás, akkor a bejuttatott folsav nem fog teljesen hasznosulni.

Tehát te azt hiszed, hogy rendben van minden, nincs veszély, hiszen bevetted a megfelelő mennyiséget, de a szervezeted nem tudja hasznosítani teljes mértékben, ezért végül mégsem lesz elegendő ahhoz, hogy megakadályozza a fejlődési rendellenesség kialakulását.

Idegcső záródási rendellenesség

A folsav, B6 és B12 vitaminok hiányával gyakran egyszerre tapasztalható a megnövekedett homocisztein-szint. A már említett génhiba esetén az MTHFR nevű enzim nem méregtelenít, és homocisztein-túltengés alakulhat ki.

De nem csak a folsav fontosságáról van szó, vagy ami a természetes előfordulása: a folát, a B11 vitamin. Ebben a táblázatban megtalálod, miben található meg. Segít még a B12, B2 és B6 is.

A fejlődési rendellenesség elkerüléséhez nem elég az átlagos napi bevitel, szükség van minimum 0,6 – 0,7 mg-ra. Ha hibás a génpár, akkor biológiailag aktív folsavra lesz szükséged, ebben az orvosod tud segíteni.

És mi van, ha nem záródik az idegcső időben?

Ha felül nem záródik, akkor lesz az agy csökevényes, ráadásul szintén hiányos lesz a koponya is, ami a körülötte levő kötőszövetből alakulna ki. Az eredmény tehát agy- és koponyahiány, hivatalos nevén anenkefália (anencepahlia).

Ha alul nem zárul időben, akkor a gerincvelő és a gerincoszlop nem lesz tökéletes, ez lesz a nyitott gerinc. Ennek további következményei is lehetnek, pl. a vízfejűség, dongaláb.
Megelőzni!

Ennek a génhibának a szűrésére van lehetőség, nem fáj, nem kellemetlen, és pár nap alatt megvan az eredmény. Az eredmény birtokában a nőgyógyászod meg tudja határozni, mit szedj, amelyben biológiailag aktív folsav van, a dietetikus pedig személyre szabottan tud segíteni a megfelelő étrend kialakításában.

Ami még fontos: ezt a terhesség tervezésekor érdemes elvégeztetni, ha a családban előfordult genetikai betegség. Mivel a központi idegrendszer fejlődése nagyjából akkor zajlik, amikor te még a menstruációdat várod éppen, mire elkezded szedni a vitamint, a folyamat már rég lezajlott. Ez nem azt jelenti, hogy később már ne kezdd el, csak ebből a szempontból előbb sokkal jobb.


Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!