A toxoplazmózis hatása a terhességre

A terhesség alatt sok minden miatt lehet aggódni, különösen, ha az ember lányát több kedves barátnővel, szomszéddal áldotta meg a sors. Az egyik ilyen aggodalom, ha macskád van, és ijesztgetnek a toxoplazma fertőzéssel. Az aggodalomnak van alapja, de azért sem a cicától nem kell megválni, sem becsavarodni nem kell. Nézzük, mit kell tudnod a toxoplazma fertőzésről.

Egyáltalán mi az a toxoplazmózis?

Ez egy fertőzés, amit egy mikroszkopikus méretű parazita okoz. A fertőzés maga általában enyhe, tünetmentes az egészséges immunrendszerűeknél, terhesség alatt mégis kockázatos, mert esetenként megfertőzheti a magzatot.

A toxoplazmózissal született babáknál a fertőzés lehet enyhe vagy súlyos is, ami rossz esetben jelenthet halvaszületést, idegrendszeri károsodást. De ennek nem kell így lennie, egy csomó mindent tehetsz, hogy elkerüld a fertőzést, lásd lejjebb!

Esélyek – megfertőződik- e a baba?

Kevés olyan szülőképes korú nő van, aki védett a toxoplazmával szemben, de szerencsére azok is kevesen vannak, akik terhesség alatt megfertőződnek, és közülük sem mindenki (nagyjából 50%) fertőzi meg a babáját.

A baba megfertőződésének veszélye a terhesség előrehaladtával nő. Ha az első trimeszterben fertőződsz meg, akkor a fertőzés átadásának esélye kb. 15%, a másodikban már 30%, a harmadikban pedig 60%. Bár a fertőzés átadásának esélye a terhesség vége felé nagyobb, a veleszületett toxoplazmózis súlyossága miatt mégis akkor kell jobban aggódnod, ha a terhesség első harmadában fertőződsz meg, és adod át a babádnak.


Ha a terhesség előtt néhány hónappal fertőződsz meg, kicsi kockázattal így is átadhatod majd a magzatodnak. Éppen ezért, ha tudsz róla, hogy volt fertőzésed, általában 6-9 hónap várakozást javasolnak a terhesség vállalása előtt.

Mitől kell félni – ahogy elkaphatod toxoplazmózist

Becslések szerint a toxoplazma fertőzések felét nyers vagy nem kellően hőkezelt húsok elfogyasztása okozza, de elkaphatod mosatlan és szennyezett bármilyen termékkel, fertőzött vízzel, vagy szennyezett talaj kezelésével (amilyen a macskaalom). Az is veszélyes, ha fertőzött hús megfogása után a szemedhez, szádhoz, orrodhoz nyúlsz.

A toxoplazmózis egyébként nem megy át egyik emberről a másikra, kivéve terhesség alatt az anyáról a babára, de elkapható vérátömlesztéskor a fertőzött vérrel, aminek az esélye viszont igazán minimális.

Nem kell kidobni a cicát!

Nyilván tudsz róla, hogy a cicák széklete az egyik fő forrása a toxoplazmózisnak, de ez nem jelenti azt, hogy meg kell szabadulni a házi kedvenctől. Néhány extra óvintézkedés elegendő lesz, de az valóban szükséges is.

Amit tudnod kell: a macskafélék természetes módon parazitákat hordoznak, azok pedig a beleikben szaporodnak. A macska is megfertőződhet a toxoplazmával evés útján, ha fertőzött zsákmányra lel, vagy nem kellően hőkezelt húst kap, vagy pasztörizálatlan tejet, szennyezett vizet iszik.

A paraziták “petéket” raknak a macska beleiben, mire majd a cica peték millióit választja ki a székletével minden nap kb. három hétig. (A peték nem láthatók szabad szemmel, és a legtöbb esetben fogalmad sincs, hogy a macska beteg.)

A peték nagyjából 24 órával az ürülés után válnak fertőzővé. Sajnos a megfelelő feltételek mellett életképesek maradnak a földben, homokban, és az alomban is kb. másfél évig. Ez idő alatt elterjednek, megfertőzik a vizet, gyümölcsöket és zöldségeket, és gyakorlatilag mindent.

Tehát igaz, hogy megfertőződhetsz a cicád ürülékével, de ugyanígy elkaphatod a fertőzést máshol is, pl. kertészetben, nem megmosott zöldséggel, fertőzött vízzel is.

A toxoplazmózis hatása a terhességre

Cicásoknak – kerüld el a fertőzést!

 • A legjobb, ha nem te cseréled az almot, hanem valaki más, és fontos, hogy minden nap kicserélje. Ennek oka, hogy az első 24 órában még nem fertőz az ürülék akkor sem, ha maga a cica fertőzött. Ha nincs segítséged, mindenképpen viselj kesztyűt, és ne felejts el alaposan kezet mosni. Néhányan még a szájmaszkot is szükségesnek tartják, hiszen az almot felkavarhatod és belélegezheted csere közben.
 • Óvd meg a cicádat is a fertőzéstől. Ebben segíthet, ha csak bolti kaját, macskaeledelt adsz neki, és kerülöd a nyers vagy nem eléggé megfőzött húst.
 • Tartsd bent a cicát a lakásban (nem lesz könnyű), hogy ne legyen alkalma sehol sem összeszedni a fertőzést.
 • Semmiképpen se felejtsd el a kézmosást, főleg, ha a szája közelében járt a kezed simogatás, játék közben.
 • Terhesség alatt, bármilyen nehezedre esik is, ne fogadj be új, ismeretlen cicát, és ne játssz kóbor cicákkal sem.

A hús is bűnös lehet

Bár a cicákat tartják a toxoplazma fertőzések fő okozóinak, más fajokban is képesek a paraziták megtelepedni. Ilyen a sertés, bárány, vadhús, de tulajdonképpen bármilyen hús lehet fertőzött. Ezért kell minden hússal figyelmesen bánni, és alaposan megfőzni őket. A hő megöli a parazitákat, de ha nyers vagy félig sült húst eszel, vagy csak megérinted, és aztán szemedhez, szádhoz érsz, könnyen kaphatsz fertőzést, ha a hús nem volt rendben.

Figyelj a húsra:

 • A fagyasztás is csökkenti a fertőzés esélyét, de meg nem szünteti teljesen.
 • Főzd meg a húsokat alaposan. Ha nem vagy biztos magadban, mérd a húsok belső hőmérsékletét. Ha erre nincs módod, csak figyeld, hogy a közepe már ne legyen rózsaszínes, és a belőle kijövő lé ne legyen véres.
 • Ide sorolható még, hogy nem javasolt pácolt és füstölt húsokat enni, mint néhány szalámi, ha nem főzöd, sütöd meg őket, pl. pizzán. Nem ajánlják még a szárított húsokat sem, mert azokat sem hőkezelik eléggé a feldolgozás során, így esetlegesen fertőzöttek is lehetnek. De jobban jársz, ha nem pánikolsz minden egyes húson a boltban! Ezek lehetőségek, de nem minden hús, szalámi és sonka fertőzött.

Kerüld még:

 • a pasztörizálatlan tejet, és az abból készült tejtermékeket, meg a nyers tojást
 • mosd meg a gyümölcsöket, zöldségeket, vagy dobd ki a héjukat
 • figyelj a pultok, vágódeszka, tálak alapos tisztítására
 • ha sebes a kezed, nem tanácsos kesztyű nélkül lehetséges veszélyforrás (nyers hús, cicakaki) közelében matatnod
 • ha olyan helyen jársz, jobb a palackos víz, pl. kempingben, vagy idegen országban
 • kertészkedés közben is viselj kesztyűt, és ne nyúlj az orrodhoz, szádhoz, szemedhez kézmosás nélkül.
 • ha van már gyermeked, kerüld a homokozókat. Bár a fertőzés esélye kicsi, de manapság sokat lehet hallani a veszélyeiről. Ha a gyermeked elkapja, az rád nézve ugyan nem veszélyes, de őrá igen, és a homokban levő esetleges macskaürülék már rád is az.

Jelek, tünetek

A toxoplazmózist vizsgálat nélkül nem igazán lehet megállapítani. A fertőzött emberek közül az egészséges immunrendszerűeknek egyáltalán nem szoktak tüneteik lenni. Esetleg előfordulhat, hogy duzzadtabbak a nyirokcsomók, fáj a torkod, van néhány kiütésed. Az ultrahangon kimutatott magzati fejlődési rendellenességek is utalhatnak rá, bár ez sem kötelező érvényű.
A toxoplazmára rutinszerűen nem szűrnek, így ha van rá esély, hogy valamikor megfertőződtél, vagy cica van a háznál, érdemes elvégeztetni.

Ha már kimutatták a fertőzést, antibiotikumos kezelést fognak előírni, nehogy átadd a babának is. Hogy a baba egészséges-e, arra az ultrahang eredményeiből lehet következtetni, az amniocentézis pedig biztosra mondja.

A veleszületett toxoplazmózis árthat a baba agyának, és egyéb problémákat is okozhat: mentális és motoros fejlődési lemaradást, bénulást, epilepsziát. Hatással lehet más szervekre is, leggyakrabban a szemre, lehet látássérült és néha teljesen vak is.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!