Rossz citológiai eredmény terhesség alatt

Egy normális orvos a terhesség megállapításakor kenetet vesz, és elvégzi a rákszűrést. Ez idáig rendben is van. De mi van akkor, ha előtte mondjuk 4-6 hónappal volt egy negatív, vagy nem igazán rossz citológiai eredményed?

Egy normális, hozzáértő, alapos orvos akkor is megismétli a szűrést. Ha nem tenné, kérni kell, vagy másik orvoshoz menni. Fontos!

És mi van, ha most rossz citológiai eredményt kapsz?

Á, kizárt, ha előtte rendszeresen jártál, és mindig negatív voltál. Vajon igazad van? Mondjuk, hogy 100 esetből 99-ben igen. Én pont az az egy voltam, aki  6 hónappal a negatív eredmény után 12 hetes terhesen a műtőben találta magát. Nem volt vicces.

Kétségtelen, hogy a méhnyakrák korai stádiumban jól kimutatható, és műtéttel gyógyítható, mivel általában lassan fejlődik ki. Általában.

Nem mindenki ért egyet azzal, hogy a HPV önmagában elég lenne a méhnyakrák kialakulásához, de az tény, hogy az esetek 95%-ában kimutatható valamelyik magas kockázatú típus, gyakran több is.


Ha a méhnyakat HPV fertőzés éri, nagyjából 9 hónap alatt eldől, hogy spontán gyógyul, vagy megmarad, és kialakulhat belőle rákmegelőző vagy akár rákos állapot is. A 9 hónap pedig ugye a terhességgel el is telik.

Ha felmerül a HPV gyanúja

Ha a citológiai leletben HPV gyanú merül fel, szükséges a tipizálás, amely megmutatja, hogy mely rizikó faktorú típus támad.

Rossz esetben járhatsz hozzám hasonlóan, hogy a 16-os és 18-as típust találják, mindkettő magas rizikójú, orvosom szerint a két legveszélyesebb.

A magas rizikójú típusokkal az a gond, hogy rendelkeznek egy olyan fehérjével, amely egy sejten belüli fehérjével együtt lehetővé teszik, hogy a sejtosztódás megtörténjen annak ellenére, hogy a DNS-ben létrejött egy hiba a vírus hatására. Így az utódsejtekben is benne lesz a hiba, azok pedig újra tovább adják azt.

A terhesség alatti méhnyakelváltozások kezelése a stádiumtól és a terhességi kortól függ. Amíg „csak” CIN1-2 a citológiai eredmény, addig terhesség alatt nem műtenek, bármit is mutat a HPV tipizálás. Hiszen ilyenkor még nincs szó “igazi” rákról, csak hámelváltozásról, ami spontán gyógyulhat is.

Terhesség alatt ilyen eredménnyel citológiát általában 6-8 hét múlva ismételnek. A kivárásra azért van szükség, hogy a mintavételi eszköz (kis kefe) használata után a hám regenerálódni tudjon.

Ha már CIN3-at állapítanak meg, akkor kezdenek gondolkodni a lehetséges műtéten. Várandós anyán csak a végső esetben javasolják a méhnyakműtét elvégzését érthető okokból.

A mai orvostudomány lehetővé teszi, hogy terhesség alatt, egy elég nagy műtét keretében a rákos részt eltávolítsák, és közben a baba élete se kerüljön veszélybe.

Persze egy műtét mindig veszélyes, a komplikációmentességet előre nem lehet garantálni. De mint lehetőség, kiváló.

Rossz citológia terhesség alatt

Abortusz vagy sem?

A terhesség első harmadában néhányan abortuszt javasolnak. Ez viszont soha nem lehet az orvos döntése. Ő csak tájékoztathat a lehetséges verziókról. Mindent figyelembe kell venni. Az anya korát, hogy van-e már gyermeke, hogy van-e esélye még teherbe esni, mindent.

A második trimeszterben a kiterjedéstől függően döntenek a műtét szükségességéről, vagy halaszthatóságáról a szülés utánra.

Ha a terhesség a harmadik trimeszterben tart, a kezeléssel általában kivárják a szülés utáni 6 hetet, a gyermekágyi időszakot, és csak utána műtenek.


2 hozzászólás

  1. Kovácsné kis mária
    • Magdi

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!