Gyógyszerek hatásai terhesség alatt – MetaPreg

Franciaországban úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy adatbázist, amelyben a gyógyszerek hatásait és várható kockázatait lehet terhesség alatt / terhességre vonatkozóan ellenőrizni.

A Francia Gyógyszerügynökség (Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé/ANSM) döntése szerint ideje nagyobb figyelmet fordítani a gyógyszerek hatásaira és esetleges kockázataira terhesség alatt is. Hogy ezért a célért tegyenek is valamit, az ANSM 2020. március 24-én egy négy évre szóló partneri szerződést írt alá a lyoni egyetemmel (Lyoni Polgári Kórházak Közegészségügyi Központja (HCL) Farmakotoxikológiai Egyetemi Klinikája és a Lyon 1 Egyetem).

Ebben a partnerségben egy adatbázison dolgoznak, amelyben a szakirodalom vonatkozó adatait dolgozzák fel és elemzik. Ez a metaPreg. A partneri szerződés keretében vállalták az adatbázis fejlesztését, folyamatos gazdagítását és természetesen a működtetését.

A metaPreg.org oldalon összegyűjtik a gyógyszerek terhesség ideje alatt történő használatának biztonságosságával kapcsolatos analitikai vizsgálatok eredményeit, és feldolgozott formában rendelkezésre bocsátják.

MetaPreg - Gyógyszerek hatásai terhesség alatt

A metaPreg már működik, ide kattintva elérhető. Egyelőre nincs túl sok gyógyszer és adat az adatbázisban (34 gyógyszer, 344 vizsgálat és 382 referencia pillanatnyilag), de a tervek szerint folyamatosan bővíteni és ellenőrizni fogják. Az elkövetkező 3 év során a cél az, hogy ennek az időszaknak a végére rendelkezésre álljon a szakirodalomban szereplő összes adat a Franciaországban forgalomban levő gyógyszerek minden egyes hatóanyagáról.


A metaPreg minden olyan analitikus vizsgálat szisztematikus átvizsgálásához és metaanalíziséhez közvetlen online hozzáférést biztosít (a vizsgálatok metaanalízise a vizsgálatokról szóló vizsgálatot, az elemzések elemzését jelenti), amelyekben egy adott kezelés alatt az anyaméhben elszenvedett magzati expozíció hatásait, következményeit mérik fel és értékelik ki. (Az expozíció itt azt jelenti, hogy a magzatot káros külső hatásnak tették ki.)

A felhasználói felület kialakításának fontos szempontja a nagy mennyiségű információhalmazon belüli eligazodás megkönnyítése. Az oldal hozzáférést biztosít a tanulmányok részleteihez, értékelést ad az eredmények sokféleségéről és a tanulmányok elfogultsági potenciáljáról is. A rendszeres frissítésnek köszönhetően az ANSM-nek lehetősége lesz valós időben felhívni a figyelmet a tudományos irodalomból származó új adatokra és információkra, és szükség esetén a kockázat csökkentéséhez szükséges lépések megtételére is.

Az eredményeket egy az ANSM által 2017-ben létrehozott tudományos bizottság tárgyalja. Ebben a bizottságban multidiszciplináris szakértelemmel rendelkező szakemberek ülnek, szakterületeik a teherbeesés, terhesség, szoptatás. Őket gyakorlati tapasztalattal rendelkező orvosok, gyógyszerészek, szülésznők, a betegszövetségek, és farmakovigilanciában jártas szakemberek segítik a munkában és a döntéshozatalokban.

A farmakovigilancia a biztonságos gyógyszeralkalmazás érdekében végzett kulcsfontosságú közegészségügyi tevékenység. Feladata az előny/kockázat viszony folyamatos követése a gyógyszerek teljes életciklusa során annak érdekében, hogy felismerje és értékelje az előny/kockázat viszonyban bekövetkező változásokat, és szükség esetén intézkedéseket hozzon a kockázatok csökkentésére és/vagy megelőzésére, egyúttal a gyógyszer alkalmazásából származó előnyök maximalizálására.

Célja továbbá olyan előremutató kockázatkezelési tevékenység folytatása, melynek kapcsán azonosítja a gyógyszer alkalmazásának addig ismeretlen vagy tisztázatlan kockázatait, majd aktív információgyűjtés révén felderíti azokat, és ezek elkerülésére, illetve időben történő megfelelő kezelésére törekszik. (OGYÉI)


Forrás: DHZ, ANSM, metaPregSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!