Ha babát tervezel, esetleg terhes vagy, és rossz lett a citológiád, vagy a diagnózis méhnyakrák terhesség alatt, ne add fel!

Elsősorban azért, mert nem vagy egyedül. Nagyon sokszor eszembe jut, mennyire magányos lettem egy pillanat alatt. A barátok, bár próbáltak vigasztalni, nem tudtak segíteni. Itt a vigasz kevés. Információk kellenek, tapasztalat mástól, biztatás, támogatás.

Hamarosan jön a szégyen. Mintha valami bűnt követtél volna el. Nem beszélsz róla, titkolod, mosolyogsz kifelé, szajkózod mások történeteit a terhességről, mert a sajátodat nem mered élni, átélni.

Egy idő után elmaradozik mindenki, barátok, család is, mert nem értik, mi van veled. Megműtenek, vagy majd csak a szülés után, addig is, mit pánikolsz, hiszen mondta az orvosod is, minden rendben lesz. De ezt ki garantálja? Senki.

Lassan már nincs kivel beszélni. Tudja esetleg két-három ember, de már neked kínos, hogy másra sem tudsz gondolni, másról sem tudsz beszélni. És még jobban bezárod magad. Könnyebb az idegenekkel, mert nem ismernek.Méhnyakrák terhesség alatt - Ne add fel!

Aztán kicsivel később rájössz, hogy ha mesélsz, vagy kérdezel, boldog boldogtalan tanácsot ad, nyugtatgatni próbál, megmondja a tutit, miközben semmit sem tud rólad, a betegségedről, a körülményeidről, lehetőségeidről.

Nem is érdekli. Csak jól érzi magát tőle, hogy segített neked. Ő jó ember, figyelmes. Te pedig köszönd meg. Még magányosabb lettél.

Egy kismama keresett meg a minap, ő már túl van a műtéten. Nagyon elkeseredett az elmúlt hetek folyamán, és elmart mindenkit maga mellől. Fogalma sincs, hogyan is viszonyuljon innentől azokhoz, akiket a legközelebb állóknak gondolt, és mégis magára hagyták.

Hát igen, az érem oldalai. A barátok / ismerősök / család is másképp látja, és másképp az érintett is. Mert ő átéli.

Van ebben ismerős érzés, gondolat? Akkor ne várd meg, míg a végéig eljutsz! Van más is hasonló cipőben. Olvasgass, írj, keress meg, beszélgessünk. Nem könnyű a helyzeted. Tuti tanácsokat, kész megoldásokat nem tudok nyújtani. Megértést és tapasztalatot, információkat igen.

De a lényeg: nem vagy egyedül.14 hozzászólás

 1. Mariann
 2. Tóth Léna
  • Magdi
 3. Magdi
  • Judit
   • Magdi
 4. Judit
  • Magdi
   • Judit
   • Judit
 5. Judit
  • Magdi
 6. Judit
  • Magdi

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Don`t copy text!