Ha csak a lehetősége is felmerül, hogy egy kismama vagy a párja hepatitis fertőzött, az első és legfontosabb kérdés, hogy ez milyen hatással lesz a születendő gyermek egészségére? Azoknak sem könnyű a helyzetük, akik tudják, hogy fertőzöttek a hepatitis valamelyik típusával, és úgy vállalják a babát. Ebben az írásban a hepatitis B vírusról lesz szó.

Hepatitis B és a terhesség

A hepatitis B vírus jelenlétét ellenőrzik a terhesség folyamán, optimálisan a betöltött 16. héten. Ehhez a HbsAg elnevezésű fehérje szintjét mérik a szintén ekkor levett vérből. Ez a szűrés nagyon fontos, mert a fertőzésnek gyakran nincsenek tünetei, és sokan nem is tudják, hogy hordozók.

Az anyukák fél-egy százaléka hordozó. Ők pedig legkönnyebben és leggyakrabban a szüléskor fertőzik meg a vírussal az újszülöttet, akire ez (egészségére és életére) komoly hatással lehet.

A vizsgálat eredményéről egy külön leletet adnak, amit úgy kell őrizni, mint egy kincset, és a szülésre feltétlenül el kell vinni. A legjobb, ha beletűzöd a kiskönyvedbe. Ennek egyszerű oka van: ha nincs nálad a negatív igazolás, akkor téged a baba érdekében automatikusan pozitívként értékelnek, őt pedig kezelni kezdik.

Magára a betegségre a terhességnek nincs hatása, nagyjából úgy zajlik le, mint a nem terheseknél. A babák leggyakrabban a születéskor fertőződnek meg, de sajnos a fertőződés lehetséges az anyaméhben is. Ha a 3. trimeszterben kapod el a vírust, akkor lehetséges következmény a koraszülés, kis születési súly, vagy a méhen belüli elhalás is.


A hepatitis B ellen kötelező, A és B ellen választható oltás van 14 éves korban, ezek hosszú távú védelmet adnak, de valószínűleg nem örökre szólót. Ha veszélyeztetettnek számítasz a hepatitis vírus szempontjából, akkor esetleg azt is javasolhatják, hogy kapj oltást a terhességed ellenére is.

Ajánlhatják az oltást terhesen is, ha:

 • a terhesség előtt több szexuális partnered is volt,
 • különösen, ha valakiről a környezetben kiderül vagy már tudod, hogy fertőzött
 • ha már korábban találtak nálad szexuális úton terjedő vírust
 • ha kábítószert használtál
 • ha egészségügyben olyan területen dolgozol, ahol kapcsolatba kerülhetsz vérrel, testnedvekkel
 • ha külföldre kell menned, ahol a fertőzöttség magas.

Hepatitis B és a terhesség

Fertőzés, tünetek, kockázatok

A hepatitis B egy rendkívül fertőző vírus, ami vérrel, spermával, testnedvekkel, nyállal és anyatejjel is terjed. Ha hordozó vagy, akkor elkaphattad szexuális úton, születéskor, ha édesanyád is hordozó volt, fogkefével, borotvával, tetoválás, piercing „szerzésével”.

Ha hepatitis B fertőzött vagy, tapasztalhatod a következő tüneteket:

 • lehet, hogy nagyon fáradtnak érzed magad.
 • Tapasztalhatsz alhasi fájdalmat,
 • hányingert és hányást,
 • étvágytalanságot,
 • ízületi fájdalmat vagy
 • enyhe sárgaságot (szemek környékén például).

Gyakran semmi tünete sincs, és nem is lehet tudni a fertőzésről. Ebben az esetben sem fordul elő gyakrabban szülés körüli szövődmény, mint azoknál, akiknek tüneteik is vannak.

A fertőzött kismamák babáinál valóban előfordulhat fertőződés, és a megfertőzött babák 90%-a vírushordozó lesz, az egynegyedüknél pedig komolyabb problémák (pl. cirrózis) is kialakulnak később.

Mi történik, ha a teszt pozitív?

Első lépésként egy részletesebb vizsgálatra lehet számítani, ahol további infókat próbálnak szerezni a pontos állapotodról és a máj működéséről. Az alkoholról le kell mondanod, de a terhesség alatt az amúgy sem tartozik a javasolt fogyasztani valók közé. Esetleg kaphatsz HBIg-t (hepatits B immunoglobulint), aminek segítségével a komolyabb tüneteket elkerülheted.

Valószínűleg szakemberhez küldenek, gyakrabban ellenőrzik a májfunkciót. Az összes körülötted és veled élőt tesztelni kell, és ha negatívak, akkor oltást kell kapniuk.

Szülés után azonnal oltják a kisbabádat hepatitis B ellen. Téged szülés után még vizsgálni, ellenőrizni (hepatológia) fognak, hogy a lehetséges következményeket elkerülhesd.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!