Fertőzések a terhesség alatt

A terhesség alatt jelentkező fertőzések, vagy bármilyen megbetegedés egyáltalán nem vicces. Már nem csak a saját egészségedért, hanem a pocakban növekvő kicsi egészségéért, normális fejlődéséért is lehet aggódni.

Szerencsére egy csomó mindenen már átestünk gyermekkorban, ami most igen nagy gondot okozhatna. Léteznek oltások, szűrések terhesség tervezésekor.

Azt is jó tudni, hogy sok fertőzést „nyugodtan elkaphatsz”, a baba egészsége nem károsodik. Van viszont olyan is, amely a méhlepényen keresztül vagy szülés közben megfertőzheti a babát is, és ez komoly következményekkel is járhat.

Ráadásul előfordulhat az is, hogy a terhesség miatt rosszabbul viseled az adott betegséget, és következménye koraszülés is lehet.

Természetesen nem lehet az összes fertőzés forrását kiiktatni, amíg terhes vagy, de a kockázatokat lehet csökkenteni, és ezért mindent meg is kell tenni. Az első lépés még a terhesség tervezésekor az előzetes szűrések elvégeztetése. Sok aggodalomtól, stressztől, esetleg még problémától is megkíméled magad ezzel.


Ha nem tervezted a babát, akkor minél hamarabb meg kell jelenni az orvosnál a nulladik vizsgálaton. Ez viccesen hangzik, de így nevezik. Beutalót fogsz kapni egy laborvizsgálatra, amit vagy ő ad, vagy a háziorvos.

Itt már egyszerű vérvizsgálattal kideríthető, hogy pl. a komoly következményekkel járó bárányhimlő vagy rózsahimlő ellen védett vagy-e. Találhatnak olyan fertőzést is, amelyről nem is tudsz.

Előzd meg!

Sokat tehetsz saját magad is azért, hogy csökkentsd a kockázatát annak, hogy bármit is elkapj. Itt nagyon egyszerű dolgokra gondolok, kézmosás, saját pohár, törölköző, macskaalomhoz nem nyúlsz, a kertben és takarításkor kesztyűt húzol, lehetőség szerint természetes anyagokat használsz.

Figyelj, hogy mit és hogyan eszel. Megmosva, tisztán, rendesen megfőzve, párolva, sütve. Szóval nem nyersen és mosatlanul. A fogorvosnál való megjelenés a fogínybetegség elkerülése miatt fontos.

Ha tudod, hogy ki voltál téve fertőzésveszélynek, mondjuk a környezetedben volt rubeolás (vagy bármi egyéb), amikor még nem tudtad, hogy babát vársz, mindenképpen használd fel minél hamarabb a laborbeutalódat.

A leggyakoribb fertőzések a hüvelyi fertőzések

A hüvelyi fertőzésnek több típusa van, ilyen pl. a bakteriális vaginózis, a trichomoniázis, kandidiázis. Hogy megtudjuk, mivel is van dolgunk, orvoshoz kell menni, aki hüvelyváladékból állapítja meg, melyikről van szó. A pontos diagnózishoz nem elég a tünetek felsorolása, és sima vizsgálat sem.

Alapesetben a hüvely savas környezet, amely saját baktériumflórával rendelkezik. Ha ez a savasság csökken bármilyen ok miatt, fokozza a fertőzés valószínűségét. A savasságot csökkenthetik a hormonális változások, táplálkozás, némely gyógyszer és a gyakori hüvelyöblítés is.

A hüvelyben tanyázó baktériumok közül a legfontosabb a lactobacillus, ez nyújt védelmet a fertőzésekkel, kórokozókkal szemben.

Tünetei: külső nemi szerven viszkető, égő érzés, kellemetlen szagú, néha gennyes, bővebb folyás, fájdalmas pisilés. A fertőzések általában csak nagyon kellemetlenek, de ritkán súlyosak. Terhesség alatt azonban nagyon fontos figyelni, és minél előbb kezelést kérni.

Fertőzések terhesség alatt

A leggyakoribb fertőzésekSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!