Cytomegalovírus (CMV) terhesség alatt

Az alap tudnivaló a cytomegalovírusról azon kívül, hogy a herpeszvírusok családjába tartozik, hogy a fertőzött kismamáknak nagyjából a fele a terhessége folyamán átadja a magzatának is. A jó hír az, hogy (a körülmények függvényében) a legtöbb baba nem mutat tüneteket születéskor, és később sem lesznek a CMV-hez köthető problémái.

De ez nem igazán ad megnyugvásra okot, mert más kisbabák nagyon betegen születnek, megint mások pedig egészségesnek tűnnek, de hónapokkal vagy akár évekkel később szövődmények alakulnak ki náluk. A cytomegalovírus fertőzése terhesség alatt vetéléshez is vezethet.

A cytomegalovírus-fertőzésnek két típusa van: elsődleges, amikor először kapod el, és a visszatérő fertőzés. A kettő közül a terhesség alatt jelentkező elsődleges fertőzés szokott inkább szövődményeket okozni.

Hogy kaphatja meg a baba a cytomegalovírus fertőzést az édesanyától?

Sajnos nagyon egyszerűen. A kismamáról a magzatra átterjedhet a méhlepényen keresztül a méhben, vagy szülés közben a szülőcsatornán való áthaladás közben, és később szoptatással, az anyatej segítségével is.

Ha az anyuka szülés után fertőződik meg, az egészséges kisbabáját nyugodtan szoptathatja, mert ugyan a baba is megkapja a vírust, de nem lesz beteg, az immunrendszere reagál rá. Ráadásul az anyatejjel átkerülnek az anya által termelt ellenanyagok is, amelyek segítik a kisbaba szervezetét.


Fontos, hogy ez egészséges kisbabákra igaz. Beteg vagy kis súlyú koraszülött babáknál inkább a fagyasztott anyatej adását vagy tápszeres táplálást szoktak javasolni a szoptatás helyett.

A méhen belüli megfertőződés oka lehet az anya friss fertőzése, vagy sokkal ritkábban ugyan, de a régi megbetegedéséből maradt vírusok újra aktiválódása is.

Mekkora eséllyel fertőzöm meg a kisbabámat?

Ez attól függ, hogy te mikor fertőződtél meg először ezzel a vírussal. Ezt nem mindenki tudja magáról, mert nagyon sok embernél teljesen tünetmentes a fertőzés. Ebből az is következik, hogy a terheseknek legalább a fele már volt fertőzött a teherbeesés előtt.

A többi herpeszvírushoz hasonlóan a cytomegalovírus a kezdeti fertőzés után szunnyad a szervezetben. Később képes újra aktiválódni, ez a visszatérő CMV-fertőzés. Az újrafertőződéskor nagyon kicsi az esélye, hogy a baba is megfertőződik, a súlyos szövődmények kockázata pedig  szerencsére még alacsonyabb.

Tehát ha az első fertőzés hat hónapnál régebben történt, mint a fogantatás, akkor valószínűleg a baba nem fog megfertőződni. Viszont ha a terhesség alatt találkozol először a vírussal, akkor sokkal nagyobb az esélye (kb. 40-50%) a baba veleszületett fertőzésének és így a szövődményeknek is.

A terhesség alatt visszatérő fertőzés esetén is van esély a baba megfertőződésére, de már kisebb a károsodás kockázata (kb. 25%), és enyhébb tünetekkel fog járni.

Lehetséges szövődmények

A veleszületett CMV-fertőzés többféle szövődményt is okozhat elég tág határok között. Leginkább a központi idegrendszert támadja meg. Nem mindegy a következményekre nézve, hogy a terhesség melyik periódusában éri a fertőzés, de összességében a terhesség bármelyik szakaszában veszélyes.

Az első trimeszterben a legsúlyosabbak a szövődmények, fejlődési rendellenességet okoz, és legtöbbször a baba agya is károsodik. A terhesség második felében gyulladások lépnek fel, ami a majdnem kifejlett szerveket károsítja.

Ha a szülés időpontja körül történik a megfertőződés, a baba számára általában nem jár következményekkel, ritka esetben tüdőgyulladás alakulhat ki.

  • A legtöbb szerencsésnek (kb. 70%) csendes fertőzése van, ami annyit jelent, hogy nincsenek tünetei a születésekor, és később sem gyakoriak a következmények. (Szülés körüli időpontban fertőződött.)
  • A viszonylag enyhe következmények közé tartozik a látászavar, halláskárosodás, szellemi fejlődésben való lemaradás. Ezek általában a baba egy éves koráig kiderülnek, és nagyjából 5-10%-ot értint. (A terhesség vége felé fertőződött.)
  • Súlyosabbak azok, amelyek már születéskor egyértelműen felismerhetőek, ezek általában gyulladásos tünetekkel járnak, és szintén kb. 5-10%-ot érintenek. Előfordulhat szemprobléma az ideghártya gyulladásától a vakságig, májgyulladás, lépgyulladás, akár véralvadási zavar is.
    Hatással van az idegrendszerre, ami kisfejűséget, epilepsziát is okozhat. Gyakori a sárgaság, légzési elégtelenség. A fertőzés után visszamaradhat süketség, vakság, szellemi károsodás. (Első trimeszterbeli fertőzés.)
  • A legsúlyosabb következménye a vetélés, halvaszületés, koraszülés (kb. 5-10%). (A terhesség első heteiben történt fertőzés.)

Hogyan fertőződtem meg? Hogyan terjed a cytomegalovírus?

Terjed nemi úton, tehát spermával, hüvelyváladékkal, és mindenféle egyéb testnedvvel: nyállal, vérrel, könnyekkel, vizelettel és széklettel is. A babára átterjedhet anyatejjel is.

Megfertőződhetsz úgy is, ha egy fertőzött személy evőeszközeit használod mosogatás nélkül, vagy csak hozzáérsz egy fertőzött személy bármilyen váladékához a kezeddel, majd a saját szádat, orrodat érinted.

Cytomegalovírus terhesség alatt

Honnan tudhatom, hogy CMV által fertőzött vagyok-e?

Nem lehet tudni vizsgálat nélkül. A legtöbben egyáltalán nem tudnak róla, hogy akár a múltban, akár a jelenben van fertőzése, mert teljesen tünetmentes lehet. Esetleg enyhe tüneteket tapasztalhatsz, mint pl. az influenza tünetei.

Ha az immunrendszereddel bármi baj van, akkor lehetsz nagyon lázas, kaphatsz tüdőgyulladást, májgyulladást is. Vérvizsgálattal tudják igazolni vagy kizárni a vírus jelenlétét.
Van mód a fertőzés megelőzésére?

Ha oltásra gondolsz itt, akkor nincs. A legtöbb, amit megtehetsz, hogy betartod az alapvető tisztasági szabályokat, a terhesség tervezésekor, vagy a megállapításakor elmész vérvizsgálatra, és kéred a CMV szűrését, ezenkívül rendszeresen eljársz terhesgondozásra.

Ha a terhesség alatt igazolják, hogy elsődleges fertőzésed van, az első trimeszterben (a 20. hétig) gyakran javasolják a terhesség megszakítását, mert a fertőzés magzatra való átterjedésének esélye elég magas, 40-50% között van. A fertőzött magzatoknak a fele lesz ténylegesen beteg, 35%-uk pedig súlyosan megbetegszik.1 hozzászólás

  1. Hendrick

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!