Kisbabát vársz? A cica terhesség alatt is maradhat

Amikor kiderül, hogy kisbaba érkezik, a kedves rokonság és baráti kör csupa jóindulatból szeretné, ha az egyébként régóta a családhoz tartozó macskától megszabadulnál. De nyugi, a cica terhesség alatt is maradhat.

A toxoplazma egy egysejtű kórokozó (toxoplasma gondii), az általa okozott fertőzés a toxoplazmózis. A legáltalánosabb, amit mindenki tud róla, hogy a cicák ürülékétől lehet elkapni. De nem csak attól. Bűnös lehet a mosatlan zöldség, gyümölcs, nyers hús, de össze lehet szedni kertészkedés közben is.

A toxoplazma fertőzésen tünetmentesen át lehet esni, így sokan nem is tudják, hogy már találkozott vele a szervezetük. Vizsgálni vérvétellel lehet, ezt terhesség esetén nem csak cicatartóknak érdemes elvégeztetni. Amennyiben a vérből kimutatják az ellenanyagokat, egy perc további aggodalomra sincs ok, a szervezet ugyanis védett a további fertőzésekkel szemben. Ha nincsenek ellenanyagok, akkor érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy szükség esetén a kezelést meg lehessen kezdeni.

Ha tehát elkapnád

Jöhet a gyógyszer, és a babát is kezelni fogják születése után. De aggódni nem szükséges, ha időben észreveszik és kezelik, akkor a baba nagy valószínűséggel egészséges lesz.

Tünetek

A cicáknak is vannak tüneteik, náluk leginkább hasmenés jellemző, de ritkán előfordulhat komolyabb gyulladás is. A legtöbb ember, aki egészséges immunrendszerrel rendelkezik, tünetmentesen átesik a fertőzésen, sokan még gyerekként. A tünetek lehetnek esetleg hőemelkedés, influenzaszerű tünetek. A szervezet által termelt ellenanyagok pedig nagy valószínűséggel életre szóló védettséget adnak.


Miért fontos a szűrés?

A toxoplazmózis terhesség alatt veszélyes lehet, nem a kismamára, hanem a születendő gyermekre. A kórokozó átjuthat a méhlepényen és megbetegítheti a magzatot, amelynek ritkán ugyan, de súlyos következményei is lehetnek. Szerencsére sok esetben a magzat egyáltalán nem fertőződik meg, de a terhesség harmadik trimeszterében erre azért nagyobb az esély. Ha a szűrés eredménye szerint korábban már átestél a fertőzésen, nincs mitől tartanod.

Azt is tudni érdemes, hogy egy cicatartónál sem biztos, hogy már átesett valamikor a fertőzésen, csak lehetséges, de éppen így van nem cicatartók esetén is.

Kisbabát vársz? A cica terhesség alatt is maradhat

Nem csak a macskaürülékkel lehet megfertőződni

A toxoplazma érdekes fejlődési ciklusának köszönhetően egy fertőzött macska belében elszaporodnak a toxoplazma kórokozói, és kialakulnak belőlük az ivarsejtek. Megtermékenyítés után létrejönnek az ún. oociszták, amelyeket a macska az alomba (vagy szabadba) ürít. Innen jutnak a legkülönbözőbb állatok, vagy az ember szervezetébe, mégpedig szájon át. A toxoplazmák aztán osztódnak és létrehozzák a fertőzést.

A cica nagyjából 10 napig üríti a fertőzésképes ivarsejteket, azután pedig többet soha. Azok a cicák tehát, akik már átestek a fertőzésen, többet nem fognak fertőzni. A macskaalomnak minimum egy, de néha több, akár 5 nap is kell a levegőn, hogy a benne található oociszták fertőzőképessé váljanak. Az almot pedig szokás minden nap cserélni, így a fertőzés esélye jelentősen csökkenthető.

Ahhoz tehát, hogy egy cica terhesség alatt egy kismamát megfertőzzön, szükséges egy olyan cica, aki pont akkor kapja el a fertőzést, és a kismama pont abban a kb 10 napban nem figyel kellően oda, és a szájába kerül a macskaalomból a fertőzésképes petesejt. Elég esélytelennek tűnik.

Sokkal könnyebb a fertőzést elkapni földdel való munka után, ha valaki nem elég alaposan mos kezet, szennyezett gyümölcsöt vagy zöldséget eszik, vagy egy kicsi gyerek megkóstolja a földet. Mivel a talajról táplálkozó állatok is képesek megfertőződni, például a sertés is, ha fertőzött, és a húsát elfogyasztjuk, akkor a szerveikben, izomzatukban képződött szöveti cisztákkal fertőzhetnek. Ezért lehet veszélyes a nyers vagy nem kellően átsült, átfőtt hús.

Védekezni lehet

  • Az elsődleges a higiéniai szabályok betartása, különösen, ha állatokkal érintkezel.
  • Ugyanez igaz kertészkedés, bármilyen kinti földdel érintkező munka után.
  • A gyümölcsöket, zöldségeket alaposan mosd meg.
  • Ne érintkezz nyers hússal, és ne is egyél nem teljesen átfőtt, megsült húst.
  • Ha már van cica, akkor az ő almát naponta cserélni kell, mégpedig valaki másnak.
  • Ugyanez a cica, ha lehet, ne mászkáljon ki és ne kapjon nyers húst.

Ha a cicád hosszabb ideje a család tagja, nem kap nyers húst, lakásban él, nem kell tőle megválni. A lényeg: a cica terhesség alatt is maradhat.

Forrás: OEK, Dr. Szilágyi SándorSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!