A bakteriális vaginózis az egyik leggyakoribb hüvelyi fertőzés. Kialakulásának oka, hogy a hüvelyben található baktériumflóra egyensúlya felborul. Általában kellemetlen szagú hüvelyi folyással jár, de nagyon sokan semmi jelét nem tapasztalják. Terhesség alatt nagyon fontos a kezelése, nem szabad elhanyagolni, mert szövődményekkel járhat.

Hogyan derül ki a bakteriális vaginózis?

Tünetei:

  • Kellemetlen szagú, halvány szürkés színű hüvelyi folyás, amelynek milyensége és mennyisége változó lehet.
  • Jelentkezhet irritáció a nemi szerveken,
  • érzékenység,
  • duzzanat,
  • viszketés.

Az esetlegesen jelentkező tünetei hasonlítanak a gombás fertőzés vagy a trichomoniázis tüneteire. Ezért ezeket és még egyebeket, mint a gonorrhea és a chlamydia, ki kell zárni. De az is lehet és nem is ritkán, hogy egyáltalán nem vagy alig okoz tüneteket.

Terhesség tervezésekor, vagy a terhesség tényének megállapításakor általában végeznek ilyen jellegű vizsgálatot akkor is, ha nincs tünet, nincs panasz. Ha korábban már volt vele probléma, fontos megemlíteni az orvosnak.

De én terhes vagyok!

Alapvetően nem veszélyes állapot, de a terhesség folyamán okozhat komplikációkat. Lehet a következménye magzatvízfertőzés, a burok idő előtt megrepedése miatt bekövetkező koraszülés, vagy alacsony súllyal született kisbaba.


A bakteriális vaginózist összefüggésbe hozták a kismedencei gyulladással. Ezzel az a baj, hogy a kismedencei gyulladás vezethet méhen kívüli terhességhez, vagy terméketlenséghez is.

Mi okozza?

Az, hogy a normálisan jelenlévő tejsavbaktériumok száma csökken, és bizonyos kórokozó baktériumok elszaporodnak a hüvelyben. A hüvely savasságát a lactobacillus tartja fenn.

Gyakoribb ez a fertőzés azoknál, akik gyakran váltogatják a partnereiket, dohányoznak, gyakran alkalmaznak hüvelyöblítést és méhen belüli fogamzásgátló eszközt használnak. De ez nem azt jelenti, hogy ez nemi betegség, nemi életet még nem élő lányoknál is előfordulhat.

Bakteriális vaginózis

Mit lehet tenni?

Orvoshoz kell menni, akinek pontosan el kell mondani, milyen a folyás. Fel kell készülni a következő kérdésekre: próbálkoztál-e valamilyen saját praktikával, mikor kezdődött, milyen egyéb tünetek vannak, pl. viszketés, seb, fájdalom.

Mikor jelenik meg, menstruációkor, vagy a ciklus más időszakában, állandóan jelen van-e, vagy néha elmúlik, volt-e már ilyened valamikor. Milyen fogamzásgátló módszereket használsz.

Ezután az orvos a hüvelyváladékból vesz mintát. Mikroszkóp alatti vizsgálattal lehet kimutatni a gyulladást okozó bűnösöket. Ellenőrzi, hogy meddig terjed a fertőzés. Megvizsgálja a méhnyakat is, mert a folyás nem csak hüvelyfertőzésre utalhat.

Általában antibiotikumot adnak és kúpot. A gyógyszereket terhesség alatt is lehet szedni.

Nagyon fontos lehetőség szerint a szűrés terhesség előtt és alatt is, főleg akkor, ha már volt koraszülésed. Nem szabad legyinteni akkor sem, ha nincs semmilyen erre utaló tünet. Kezelés után sajnos könnyen kiújul.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!