Ha a cukorterhelés eredménye alapján diétára fognak, az a legtöbb esetben egyben azt is jelenti, hogy a vércukorszintet rendszeresen ellenőrizni kell.

A helyzet itt is az, mint sok más témában, hogy ahány orvost, dietetikust, védőnőt kérdezel, mindenki mást fog mondani. Mást mondanak a diétáról, mást a mérésekről, mást a helyes értékekről.

Nem is baj mindaddig, amíg a számodra, a te szervezetednek jó az, amit kérnek. Viszont ha kétségeid támadnak, kérdezz meg mást is.

Sok esetben elegendő, ha hetente, vagy kéthetente megjelensz, és ők megmérik. Máskor folyamatos otthoni mérést is kérnek a kórházi mellé. Több helyen megcsináltatják vizeletből a 24 órás cukorprofilt.

Megint más a helyzet, ha ágyhoz kötött veszélyeztetett terhes vagy. Akkor muszáj otthon nagyon pontosan mérni, a saját, de még inkább a kisbabád érdekében.


Az eredményeket az elfogyasztott szénhidrát mennyiségekkel együtt egy táblázatban kell vezetni, amit általában hetente vagy kéthetente be is kell mutatni.

Nem mindenki kéri, de ha nem hazudsz benne, akkor van értelme, mert a szakértő szem hamar kiszúrja, ha baj van, már akkor, amikor te még semmit sem érzékelsz belőle, vagy nem fogod fel a jelentőségét.

A magzat érdekében nagyon fontos, hogy szabályosan táplálkozz, rendesen mérj, és korrekt adatokat írj fel.

A terhességi cukorbetegség veszélyes a magzatra, ha nem foglalkozol vele, és nem tartod kordában. Általában eltelik egy – két hét, mire érződik a diéta hatása, beáll a cukorszint. Ha valamit nem jól mérsz, számolsz, eszel, lehet rajta javítani.

Ha kétségeid vannak, és nem kapsz értelmes segítséget, azonnal keress másik dietetikust, és kérd ki az ő véleményét is!

A rendszeres méréshez szükséged lesz egy vércukormérőre, és hozzá csíkokra. Ha nem új a készülék, akkor esetleg megkérnek, hogy egyszer az elején vidd be, hogy ellenőrizni tudják a mért adatok helyességét.

A vércukorszint mérése

Vércukorszint mérése

Felkeléskor, étkezés és kávézás előtt, tehát éhgyomorra kell az első mérést elvégezni. Ehhez egyetlen vércseppet kell a csíkra cseppenteni, a szúrást a dobozban mellékelt kis eszközzel lehet megejteni. Az erőssége fokozatokban állítható, és tényleg ki lehet bírni.

A következő mérést a megfelelő mennyiségű szénhidrátot tartalmazó reggeli után egy vagy két órával kell végezni. Ugyanezeket a lépéseket kell elvégezni tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora és az esetleges utóvacsora után is. Egy példa táblázatot itt megnézhetsz.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!