A preeclampsia egy összetett betegség, és sajnos a kismamák 3 – 8 %-a érintett. Akkor állítják fel a preeclampsia diagnózisát, ha a terhesség 20. hete után magas a vérnyomásod, vizesedsz és fehérjét találnak a vizeletedben.

Neve is több van, lehet terhességi toxémia, terhességi mérgezés, vagy hivatalosan praeeclampsia. A 20. hét után jelentkezik, előzmények nélkül bárkinél.

A terhesség alatt magas vérnyomásnak számít a kétszer egymás után legalább 6 órás eltéréssel mért 140 / 90 feletti érték (140 Hgmm-nél magasabb szisztolés, vagy 90 Hgmm-nél magasabb diasztolés érték), a terhesség 20. hete után olyan kismamáknál, akiknek korábban nem volt vérnyomásproblémájuk. Az ürített fehérje mennyisége pedig több mint 300 mg / nap a 24 órás gyűjtött vizeletben.

Akkor is magasnak számít a vérnyomás, ha ezeket az értékeket ugyan nem éri el, de a terhesség előtt, vagy az első trimeszterben mért értékekhez képest az első érték (szisztolés) 25 Hgmm-rel, a második érték (diasztolés) 15 Hgmm-rel magasabb.

Súlyos preeclampsia esetén a vérnyomás értékei közül az egyik már 160 / 110-nél magasabb (vagy mindkettő persze) 2 egymástól független alkalommal történő mérés esetén, nyugodt, fekvő helyzetben. Ebben az esetben a fehérjeürítés 500 mg vagy több a 24 órás vizeletben.


A preeclampsia lehet enyhébb, és annyira súlyos is, hogy hatással lehet több szervre, és akár életveszélyes problémákat is okozhat. Sokszor a megoldást csak a szülés (császármetszés) jelenti. A preeclampsia a szülés után hat héttel megszűnik.

Mik a preeclampsia tünetei?

Mivel nagyon gyorsan jelentkezhet, ezért fontos, hogy tisztában legyél a tüneteivel.

Enyhe preeclampsia esetén ezek: magas vérnyomás, ödéma, fehérjevizelés.

Hívd az orvosodat, ha a súlyos preeclampsia tüneteit észleled:

 • túl gyorsan hízol, a folyamatos mérés a lassan kialakuló vizenyőt segít kiszűrni, mert az először csak a belső szervekben jelentkezik
 • felpuffadt az arcod, a szemed környéke
 • nem csak enyhén duzzadt a kezed
 • hirtelen és túlzott láb- vagy bokadagadás
 • gyakorlatilag az egész testen jelentkező vizenyő (ödéma)
 • súlyos  és tartós fejfájás
 • látászavarok, kettős vagy homályos látás, foltok vagy villódzó fények, fényérzékenység, bármi, ami nem megszokott
 • erős hasi fájdalom vagy nyomásérzékenység
 • hányinger, hányás

A súlyos tünetek, mint az erős fejfájás, kettős látás vagy foltos látás (látótérkiesés), hányás utalhatnak a preeclampsia súlyos szövődményére, az eclampsiás görcsre. Ha ezeket észleled, azonnal kórházba kell menni.

Mivel a preeclampsia a korai szakaszban nyilvánvaló tünetek nélkül is előfordulhat, nagyon fontos, hogy minden vizsgálatra, szűrésre és tanácsadásra elmenj.

Néhány tünet normális terhességi panasznak is tűnhet, így lehet, hogy csak későn fedezik fel, ha nem jelensz meg minden ellenőrzésen. Az egyébként gyakran fellépő ödéma nem veszélyes, ha nincs magas vérnyomás is mellé.

Mitől lesz nagyobb a preeclampsia kockázata?

Leggyakrabban az első terhesség folyamán alakul ki, de ha egyszer már volt, akkor a későbbi terhességek folyamán sokkal nagyobb valószínűséggel lesz újra. Vannak egyéb kockázati tényezők is:

 • krónikus magas vérnyomás
 • véralvadási zavarok
 • cukorbetegség
 • vesebetegség
 • autoimmun betegség
 • genetika: közeli hozzátartozónak is volt (anya, testvér)
 • jelentős túlsúly
 • ikerterhesség
 • 20 év alatt és 40 éves kor felett.

És ezeken túl bármi, mivel a betegség kiváltó okát nem ismerik. Lehetsz 33 éves, normál testalkatú, normál egészségű, nem dohányzó, nem alkoholizáló, egy babát váró kismama is…

Preeclampsia

El lehet kerülni?

Mivel nem ismerik a biztos kiváltó okot, ezért azt sem tudja senki pontosan, hogy hogyan lehetne megelőzni. Kutatásokat folyamatosan végeznek, de az eredményeik néha ellentmondanak egymásnak. Így nem bizonyított 100%-osan, hogy a plusz kalciumbevitel, a vitaminok szedése segíthet.

A legjobb, ha minden terhesgondozásra elmész, megjelensz a védőnőnél, háziorvosnál, nőgyógyásznál is a megfelelő időpontokban. A vérnyomást, testsúlyt és a vizeletben levő fehérjét gyakran ellenőrzik, a vizesedés pedig látható.

A magas vérnyomás károsítja az érfalat, és ennek következtében különböző szövődmények léphetnek fel, pl. veseelégtelenség, agyi érbetegség, magzati retardáció. Magas vérnyomás esetén az ajánlott alacsony sótartalmú diétát be kell tartani (bár nagyon nehéz).

Egy lehetőség a korai szűrésre

A preeclampsia a legsúlyosabb esetekben az anya és a magzat életét is veszélyeztetheti. Emiatt kiemelten fontos, hogy a kialakulásának kockázatát minél hamarabb megállapítsák.
Erre van már lehetőség a 12. héten, együtt a Down-szindrómát is szűrő kombinált teszttel.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!