A terhesség alatti magas vérnyomás kóros állapot, amely kezelés nélkül nem csak a kismama egészségét, hanem a magzat életét és fejlődését is veszélyeztetheti azáltal, hogy hatására romlik a méhlepény vérellátása.

Önmagában is veszélyes probléma, ami még komolyabbá válik, ha szövődményekkel jár együtt. A magas vérnyomás a teherbeesés előtt normál vérnyomással rendelkezőknél is jelentkezhet a terhesség folyamán.

De mikor beszélünk magas vérnyomásról?

Magas vérnyomásról (hypertonia) beszélünk abban az esetben, ha az értékek két alkalommal is meghaladják a 140 / 90 Hgmm-t, és a két mérés között legalább hat óra telt el.

A 140 / 90 Hgmm nincs kőbe vésve, az orvos tekintheti már a 120 / 80-as értéket is magasnak. Ezzel az a gond, hogy ha nem ismer régről, és nincs tisztában a teherbeesés előtti vérnyomásod értékeivel, akkor könnyen tévedhet és hozhat rossz döntést.

A magas vérnyomást úgy is diagnosztizálhatják, hogy a terhesség során mért értékeket a terhesség előtti, vagy az első trimeszterben mért értékekhez hasonlítják.


Ezzel a módszerrel akkor állapítják meg a magas vérnyomást, ha a szisztolés érték legalább 30, a diasztolés érték pedig legalább 15 Hgmm-rel magasabb, mint előtte.

A szisztolés érték az első szám, és a kar fő artériájában a szív összehúzódásakor kialakuló nyomást jelenti, a második szám a diasztolés érték, és a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja.

Ezért van nagyon fontos szerepük a háziorvosoknak, védőnőknek, mert nekik van a legnagyobb esélyük arra, hogy tisztában legyenek a terhesség előtti, vagy a teherbeesés utáni hetekben mért vérnyomásod értékeivel.

Nagyon fontos a folyamatos ellenőrzés, mert sem a hypertonia kialakulását, sem a szövődményeit és súlyosságukat nem tudják előre jelezni.

A legjobb, ha a teherbeesés tervezésekor kideríted, mennyi a normál vérnyomásod, és a terhesség kezdetétől mindig ugyanabban az időben rendszeresen méred.

A terhesség alatti magas vérnyomást csoportokra osztják aszerint, hogy mikor alakult ki, és hogy együtt jár-e egyéb szövődményekkel. Számíts a következőkre:

  • Nagyon fontos megállapítani, hogy mikor kezdődött a magas vérnyomás,
  • van-e vesebetegséged.
  • Kérhetnek 24 órás vérnyomásmérést.
  • Szükség lehet 24 órás vizeletgyűjtésre, hogy kiderüljön, ürül-e fehérje.
  • Nem árt egy szemészeti
  • és egy mindenre kiterjedő laborvizsgálat sem.

Folyamatosan ellenőrizni kell a baba állapotát, ilyenkor biometriát, flowmetriát végeznek, lepény érettségét figyelik, mérik a magzatvíz mennyiségét, számolni kell a magzat mozgását azonos időben, ugyanannyi ideig.

Magas vérnyomás terhesség alatt

Ha a vérnyomásod gyógyszeres kezelés ellenére sem áll helyre, ha van fehérjeürítés, mutatkoznak a preecclampsia tünetei, és főleg ha első babádat várod, valószínűleg kórházi kezelést fognak javasolni.

Vérnyomásprobléma esetén is fontos a táplálkozás, ezért szükség lehet egy dietetikus segítségére. Figyelni kell az étrendre, a sószegénység nagyon fontos.

Van rá esély, hogy a szülés után a vérnyomásod újra normális lesz, és semmilyen kezelést nem igényel majd. A következő terhességnél viszont figyelni kell erre is.

A magas vérnyomásnak lehetnek szövődményei, pl. ecclampsia, HELLP-szindróma, koraszülés, magzati növekedési retardáció, és több más is. Ne idegeskedj miattuk, csak tartsd be az orvosi utasításokat, és ha valami nem világos, vagy nem tűnik jónak, kérdezz, esetleg keress fel mást is!

(Ne hagyd, hogy két orvos (háziorvos és nőgyógyász) tökölődjön, és a másik döntésére várjon… Keress egy harmadikat!)
Magas vérnyomás szempontjából veszélyeztetettnek számítasz, ha ikerterhes vagy, esetleg cukorbeteg, érrendszeri megbetegedésed vagy vesebetegséged van, a családban előfordult preecclampsia.

Célszerű otthon naplót vezetni a rendszeres vérnyomásmérésekről, és időközönként kontrolláltatni higanyos mérővel is. Nagyon kell figyelni a vizesedésre. Gyógyszerként ACE-gátlót tilos szedni, mert a magzatban kárt okozhat.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!