A cukorbetegség olyan állapot, amikor a vércukorszint magasabb a normálisnál. Akkor alakul ki, amikor nem termelődik megfelelő mennyiségű inzulin, és ezért a vérből a cukor nem tud bejutni a sejtekbe.

Terhességi cukorbetegség

Sajnos a várandósság nem minden kismamánál problémamentes. A terhesség hajlamosabbá tesz a cukorbetegségre, és az azt megelőző csökkent cukortűrő képességre (glükóztoleranciára). A terhességi cukorbetegség onnan kapta a nevét, hogy a terhesség alatt fedezik fel.

Több dolog is hajlamosító tényező lehet:

  • pl. ha van a családban cukorbeteg,
  • ha túlsúlyos vagy,
  • magas a vérnyomásod,
  • ikreket vársz,
  • 35 (van orvos, aki szerint már 30!) feletti „öreg”  🙂 vagy.

Szintén növelheti a kockázatot, ha volt már vetélésed, vagy 4000 grammnál nagyobb súllyal született gyermeked.

Amennyiben a terhesség megállapításakor kiderül, hogy hajlamod lehet a terhességi cukorbetegségre, akkor a szűrést már a terhesség első harmadában el kell végezni, és negatív eredmény esetén a 24 – 28. héten meg kell ismételni.


A terhességi cukorbetegek esetében gyakrabban fordul elő koraszülés. Ha a kismama túl sokat hízik a terhesség alatt, állhat a hátterében egy későbbi cukorbetegség. Ha nem derül ki, és / vagy nem kezelik, meszesedhetnek a méhlepény erei, aminek pedig súlyos következményei lehetnek.

Mi történik a szervezetedben?

A várandósság ideje alatt az anyai szervezet az inzulinnal ellentétes hatású hormonokat is termel. A méhlepény olyan anyagokat is előállít, amelyek nemcsak akadályozzák az inzulin hatásának kifejtődését, de le is bontják azt.

Előfordul, hogy ilyenkor az inzulin nem képes kellő mértékben csökkenteni a vércukorszintet, kezdetben csak az étkezések után, később már éhomi állapotban is.

A terhességi cukorbetegségnek a várandósság előtt nincs különös előjele. A terhesség alatt néha felismerhetőek a cukorbetegség kórjelző tünetei: a megnövekedett folyadékigény, a gyakoribb vizeletürítés, bőrviszketés, gombásodás, húgyúti fertőzések, általában viszont semmilyen panaszt nem okoz, néha fáradékonyságot, levertséget lehet tapasztalni.

Azért vannak a kötelező vizsgálatok, hogy biztosan kiderüljön, ha baj van a vércukorszinttel, mivel a tüneteket könnyű a terhesség velejárójának tekinteni.

Éppen ezért van jelentősége a terhesség 24 – 28. hetében a kötelező cukorterhelésnek. A vércukorvizsgálat előtt 10 órás „éhezést” kérnek, sem enni, sem inni nem szabad.

Leveszik az éhomi vért, megmérik a vércukor szintjét. Normális esetben ennek 6,0 mmol / l alatt kell maradnia. Ezután 75 gramm szőlőcukrot kell vízzel elkeverni, és meginni.

Mozogni nem nagyon szabad, mert csökkenti a vér cukorszintjét. Nem véletlenül javasolják a mozgást magasabb eredmények esetén. 120 perc elteltével megmérik a vércukor értéket.

Normális szénhidrát-anyagcsere esetén a vércukorszint két órával a vizsgálat után 7,8mmol / l alatt van. Ha 7,8 mmol /l és 11,1 mmol / l között van, akkor ez elméletben csökkent cukortolerancia, fölötte pedig cukorbetegség.

Viszont terhesség esetén a csökkent glükóztoleranciát is terhességi diabéteszként értékelik.

Terhességi cukorbetegség

Diétázz!

A diagnózis felállítása után megpróbálnak megtanítani diétázni. Ennek a célja, hogy egyenletes szinten tartsa a vércukorszintet. A napi szénhidrát bevitelnek általános gyakorlat szerint legalább 150 grammnak kell lennie, de előírhatnak 125 grammot is. Ez alatt sem a baba, sem pedig a mama nem jut hozzá a szükséges minimumhoz.

Javasolt a három főétkezés és a három kisebb étkezés betartása, ráadásul úgy, hogy az összetételre is figyelni kell. Az élelmi rostokban gazdag szénhidrát (tehát zöldségek, teljes kiőrlésű gabonából készült ételek) tegyék ki a 40-50%-át, 20-25% legyen a fehérje, tehát hús, tej(termékek), és kb 30% telítetlen zsírsavakban gazdag ételek.
Az utolsó esti és az első reggeli étkezés között jó, ha nem telik el 10 óránál hosszabb idő. Reggelire fontos a magas rosttartalmú, könnyű táplálék.

Bizonyos nézetek szerint innentől csak rajtunk múlik, hogy mi történik, ugyanis a diéta pontos betartásával, és rendszeres ellenőrzésekkel nem kell aggódni sem a baba, sem a saját egészséged miatt.

Ha a vércukorszint továbbra is magas, inzulinkezelést javasolnak.

A terhességi cukorbetegségnek sajnos lehetnek szövődményei a kismamára és a babára nézve is. Mivel nem fáj, könnyű legyinteni rá. Viszont hatása van az érrendszerre, pl. a méhlepény ereire, ezért előfordulhat, hogy a kicsi nem elég éretten, rossz keringési-légzési funkciókkal születik, de kialakulhat fejlődési rendellenesség is.

A magzat számára szükséges energiát a vércukorszint szolgáltatja. A cukor könnyedén átjut a méhlepényen, így ha az anya vércukorszintje magas, akkor a magzaté is az. Az anyánál gyakrabban fordul elő magas vérnyomás és terhességi eclampsia, a magzat pedig túlságosan nagyra nőhet.

A szülés után viszont valószínű, hogy a kicsinek alacsony lesz a vércukorszintje, és azt szintén kezelni kell.3 hozzászólás

  1. Gabi
  2. zilvi16

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!