November 14. – a cukorbetegség világnapja

Napjainkban 250 milliónál is többen élnek cukorbetegséggel világszerte, és a számuk évről évre nő. Ez a tendencia életmódváltoztatással, rendszeres sporttal, diétával visszafordítható lenne, ezért igyekeznek felhívni a figyelmet a fontosságára. Van világnapja, logója, üzenete minden évben.

A cukorbetegséghez tartozik a terhességi cukorbetetség is, amelyről mindneki hallott már, szerencsére átélnie nem mindenk kismamának kell. Ezzel együtt a várandósság alatt sokan ösztönösen igyekeznek egy egészségesebb életmódra váltani. Ehhez hozzátartozik a rendszeres testmozgás, ilyenkor nem az élsport, inkább a kifejezetten kismamáknak ajánlott sportok, mozgásformák, a szénhidrát és a finomított cukrok fogyasztásának csökkentése.

A terhességi cukorbetegséggel küzdő kismamák körében gyakori a császámertszés, éppen a GDM-re (gesztációs diabétesz mellitusz, terhességi cukorbetegség) hivatkozva. Ez önmagában azonban nem indokolja a császármetszést, még inzulin adása mellett sem. Ha a baba megfelelő állapotban van, lehet természetes szülésről álmodni és megvalósítani. Itt érdemes még azt is tudni, hogy ha a diéta megfelelő, akkor a cukros kismamák kisbabái sem lesznek túl nagyok.

Sajnos a terhességi cukorbetegség szűrése és diagnózisa nem egységes. A terheléses cukorvizsgálatnak több módja is létezik, és a szűrést szokásosan a terhesség alatt a 24. és 28. hét között végzik el. Nálunk, de nem mindenhol, a szakmai szervezetek szerint ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy ez a vizsgálat optimális időpontja.

Nálunk is előfordul, hogy korábban végzik a szűrést például olyan kismamáknál, akiknek az első terhességük már gesztációs diabétesszel szövődött volt. Vannak, akik szerint a magas kockázati csoportba tartozókat az első trimeszterben, akár az első terhesgondozás alkalmával érdemes lenne szűrni. A korai szakaszban elvégzett vizsgálat segíthet kiszűrni azokat, akik eddig még nem felismert, 2-es típusú cukorbetegséggel küzdenek.


Több kutatás is bizonyítékokkal szolgált arra vonatkozóan, hogy ha a cukorbetegséget mozgással, megfelelő életmóddal, táplálkozással sikerül kordában tartani, akkor az anya és a születendő baba egészségi állapota is javulni fog.

Magyarországi gyakorlat szerint mérnek egy éhomi véruckoszintet, ezután következik a 75 g glükózt tartalmazó csodaital, ami a legkedveltebb ital, de a glükózoldat szükséges, és kibírható. Majd 2 óra elteltével újabb vérvételre van szükség.

November 14. - a cukorbetegség világnapja

Ez Magyarországon így van, de nem mindenhol a világon. Több kutatás is igyekezett megállapítani, hogy a használatban lévő módok közül melyik a legmegfelelőbb, de egységes tudományos álláspontot eddig nem sikerült kialakítani.

Azt sem tudják határozottan eldönteni, hogy az egy vagy két lépéses vizsgálat a jobb, mindenkinek javasolt-e a vizsgálat, vagy csak a kockázati csoportba tartozóknak, hány vérvételre van valójában biztosan szükség, mennyi legyen az elfogyasztandó glükóz, és hol húzódik az a határ, amely értéknél már egyértelműen terhességi cukorbetegség lesz a diagnózis. Hogy az apróságokban, kivitelezésben a mindenhol más elve érvényesül, az természetes.

Nem mindenhol kell a nálunk megszokott, nem mindenki gyomra által tolerált oldatot inni. Van, ahol ezt az oldatot helyben elkészítik választható ízben (én epreset kértem, és nem sokban különbözött egy túlédesített szörptől). Máshol nem inni, hanem enni kell, az is változó, hogy mit és mennyit. Ezekben az esetekben kellemetlen mellékhatás lényegesen ritkábban jelentkezik, mint a sima glükózoldat esetén.

Forrás: Evidence Based BirthSzólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!