Az úszás terhesség alatt is többnyire biztonságos módja a testmozgásnak, a legtöbben bátran mehetnek a megszokott módon úszni.

Nagyszerű sport, van egy csomó előnye, de a legjobb benne az, hogy mozgás közben súlytalannak, könnyűnek érzed magad, leveszi a terheket az ízületeidről, és lényegében mindegy, hogy mennyi plusz súlyt szedtél magadra. Minden izmot, ízületet megmozgat, és a szülés is könnyebb lesz majd.

Úszás terhesség alatt: előnyök

Úszás közben az összes nagy izomcsoportot használod, nem túl intenzív, mégis segít karbantartani a szív- és érrendszeredet, javítja a vérkeringést, növeli az izomtónust és az izomerőt, állóképességet.

Ha úszol, kalóriát égetsz, kevésbé érzed magad fáradtnak, jobban alszol, jobban tűröd a terhesség alatti fizikai és érzelmi megterheléseket.

Fontos, hogy a terhelés fokozatos és mérsékelt legyen, ne hajtsd túl magad. Külön jó, hogy úszás közben a sérülés kockázata igazán kicsi.


Biztonsági tippek

Mikor mehetsz? Ne azt nézd, hogy hány hetes terhes vagy, hanem hogy zárt-e teljesen a méhszájad. Amíg igen, és amíg jól esik, addig mehetsz.

Sok orvos ettől függetlenül az első trimeszterben nem javasolja az uszodát, az esetleges fertőzések miatt. Ezeket ugyan lehet kezelni, de ebben az időszakban a baba még sérülékeny, és nem szívesen adnak kezelést, ha nem muszáj.

Fertőzésektől való félelem: ez tökéletesen érthető, ezért az első tanács, nézd meg, hová mész. Ha van lehetőség, akkor keress olyan helyet, ahol van babaúszás.

Ha eddig nem voltál hajlamos mindenféle fertőzések összeszedésére, akkor jó esély van rá, hogy terhesen is elkerülnek majd.

Hogy mitől kapja el egyik kismama a fertőzést, és mitől nem a másik, sok dologtól függhet. Ok lehet akár lelki probléma is, vagy a hüvelyflóra rendellenességei is. Ha kialakul mégis valami, akkor az orvos kezelni fogja.

Különféle tamponok: orvosa válogatja, hogy ajánlja-e vagy ellenzi. Többféle tamponos megoldás is kering, lehet választani a Canestenes, Neogranormonos, olívaolajos között is. De csak akkor, ha az orvos, mégpedig a saját orvosod egyetért vele!

Az orvosoddal való konzultációkor legyen téma az is, hogy egyébként hajlamos vagy-e fertőzéseket összeszedni, volt-e már, milyen gyakran, és micsoda. Ezek esetleg befolyásolják a véleményét. Kényelmi oka is van, hogy nem javasolt, egyszerűen nem tudod olyan mélyre helyezni, mint egyébként, és kellemetlen érzés.

Tenger, Balaton, gyógyvíz: ritkán tiltják a tengert és a Balatont is, ha nem vagy hajlamos a fertőzésekre. A melegvizű gyógyfürdőket viszont kerüld el, egyrészt a lehetséges fertőzések miatt, másrészt a meleg víz nem javasolt a terhesség alatt.

Figyelj magadra: ne maradj a fürdőruhában, mosakodj meg úszás után, legyen nálad intim mosakodó, vagy kendő, vagy amit egyébként használsz, ha használsz egyáltalán ilyesmit.

Biztonságos

Az úszás az egyik legbiztonságosabb módja a terhesség alatti testmozgásnak. Ha rendszeresen úsztál már a babavárás előtt is, akkor jó esetben képes vagy arra, hogy különösebb változtatás nélkül ússz most is.

Ha nem úsztál vagy egyáltalán nem sportoltál a terhességed előtt, akkor is járhatsz úszni, csak beszélj előtte orvossal, védőnővel, szülésznővel, hogy járni fogsz, mennyi időt, távot, erőkifejtést javasol kezdetnek.

Ha ne akarsz velük bajlódni, akkor mindenképpen kezdd lassan, hagyj időt az izmaidnak a bemelegedéshez és a lehűléshez is, és ne erőltesd meg magad.

Különösen ne büszkeségből, hogy a másik kismama maratont úszik, te meg még keresztben sem érsz a végére lihegés nélkül…
Úszás közben könnyű megfeledkezni a kellő mennyiségű folyadék bejuttatásáról, pedig attól, hogy kívül vizes vagy, belül még könnyen kiszáradhatsz.

Hivatalos ajánlás nincs arra nézve, hogy sportolás közben mennyi vizet kellene elfogyasztani, ezért jó megoldás az elején meginni egy nagy pohárral, majd nagyjából 20-30 percenként újabb pohárral. Ha a levegő meleg, párás, akkor több folyadékra lesz szükség.

Néhány egyéb tipp

Az első trimeszterben, ha minden rendben, akkor naponta ússz 30 percet. Ha van lehetőséged és sikerül ezzel kezdeni a napot, akkor segít ellensúlyozni a hányingert, és feltölt energiával a nap hátralevő részére.

Ez az a sport, amit nem kell a második harmad beköszöntével sem folyamatosan csökkentened, járhatsz úszni, amíg jól esik, mert ez az egyik legkönnyebb mozgásforma a kismamák számára. Valószínűleg különösebb változtatásokra nem lesz szükséged, esetleg a hasad növekedésével másik fürdőruhára kell váltanod.

A harmadik trimeszterben fontossá válik, hogy úszás közben a víz tehermentesíti az ízületeket, szalagokat, megakadályozza, hogy károsodjanak, közben véd a túlhevülés ellen.

A mellúszás különösen előnyös a 3. trimeszterben, mert megdolgozza a hát- és mellizmokat. Ez a két terület jellemzően fájdalmas a terhesség vége felé, ahogy a testi változások fokozódnak.

Úszás terhesség alatt

A legjobb úszásnemek a terhesség alatt

A legjobb a mellúszás, mert nem kell úszás közben a törzset forgatni, és viszonylag kis erőfeszítéssel jár. Segít ellensúlyozni a nagy pocak hátadra, gerincedre nehezedő súlyát. A terhesség alatt gyakori, hogy a gerinc, a vállak és a medence tartása is megváltozik. A mellúszás finoman erősíti az izmokat és segít ezt ellensúlyozni.

A másik jó úszásnem a hátúszás. Mivel a víz csökkenti a gravitáció hatását a testedre, ezért nyugodtan fekhetsz a hátadon anélkül, hogy idegeskedned kellene a vér áramlása, a méhlepény működése és a baba egészsége miatt, ahogy a szárazföldön tennéd.1 hozzászólás

  1. Terka

Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!