10 jel, hogy hagyd abba a tornát

A terhesség egyik következménye, hogy változik a tested, méghozzá folyamatosan. A súlypontod eltolódik, egyre több plusz súlyt vagy kénytelen cipelni, és gyorsabban elfáradsz. Így hát ha terhesség alatt a tornát választod mozgásnak, nagyon kell figyelned a testedre, minden apró rezdülésre.

Ha valamilyen csoportba jársz, akkor a vezető általában figyel valamennyire, de a jelzéseket te érzed és értelmezned is neked kell őket. A tested tehát igyekszik tudatni veled, ha valami nincs egészen rendben. Lássunk 10 jelet, amit ne hagyj figyelmen kívül csak azért, mert a többiek jobban bírják a tornát, és velük nem történik ilyesmi.

1.) Hányinger

Ha torna után hányingered van, akkor lehet, hogy túl sok tejsav gyűlt össze a gyomrodban. Ez az izomműködéssel együtt jár. Ha már kipihented magad, lehűltél a torna után, és még mindig hányingered van, hívd fel az orvosodat.

2.) Szédülés

Ha hosszabb ideig szédülsz, esetleg a szédülést homályos látás, fejfájás, szívdobogás kíséri, akkor az jelenthet súlyos vérszegénységet is, ami gondot jelent a terhesség alatt, a szülésnél meg különösen. Ha nem múlik pihenésre sem, telefonálj.

3.) Hidegrázás / túlhevülés

Ha a kezed nyirkossá válik, váltakozva hol a hideg ráz, hol lever a víz, az azt jelenti, hogy a szervezeted éppen nehezen szabályozza a testhőmérsékletedet. Ez pedig káros lehet a babára is.


Amikor a tested túlmelegszik, a méhed helyett a bőröd kapja a nagyobb mennyiségű vért, hogy segítsen a szervezetednek lehűlni, ez pedig veszélyt jelent a babára. Ha nem szűnik rövid időn belül, hívd fel az orvosodat.

4.) Erős szívdobogás

Ha túlzottan izzadsz, és nem tudsz megszólalni, a szíved kiugrik, akkor túl keményen hajtod magad. Lassíts a tempón még akkor is, ha másnak nem okoz gondot, vagy ha a terhességed előtt ennek többszörösét bírtad. Most más a helyzet. Telefonálj mindenképpen, ha nem múlik pihenés hatására sem.

5.) Lábszárduzzanat

Az normális, ha a kezed is, lábad is puffadtabb lesz kissé a torna után. De ha fáj, bedagad, akkor gond lehet a vénáddal. Figyeld az órát, és ha nem múlik a fájdalom, és nem csökken a duzzanat max. egy órán belül, azonnal hívd fel az orvosodat.

10 jel, hogy hagyd abba a tornát

6.) Hüvelyi vérzés

Nem a pecsételésről van most szó, hanem a konkrét vérzésről. A terhesség korai szakaszában jelezhet vetélést, később már koraszülést, méhlepénnyel kapcsolatos szövődményeket, amilyen a placencta previa, vagy a leválás. Ez azonnali orvosi beavatkozást igényel. Ha nem éred el az orvost, menj be az ügyeletre.

7.) Homályos látás

Ha torna közben veszed észre, hogy homályos lett a látásod, az jelentheti azt, hogy kissé kiszáradtál, leesett a vérnyomásod. Ennek eredményeként a baba szervei nem jutnak kellő mennyiségű vérhez. Lehet jele a preeclampsiának is, ami súlyosan korlátozza a méhlepény vérellátását, ez nagyon veszélyes lehet a babádra. Hívd az orvosodat vagy irány az ügyelet.

8.) Ájulás

Ezt egyáltalán nem szabad félvállról venni a terhesség alatt. Lehet egyszerű oka is, mint egy kisebb kiszáradás, amire szintén oda kell figyelni, de lehet komolyabb keringési problémád is. Ha nem jut elég oxigén az agyadba, akkor az egyben azt is jelenti, hogy a babának sem jut elegendő. Ha nem éred el az orvosodat, indulj az ügyeletre.

9.) Visszatérő, éles hasi fájdalom

Előfordulhat, hogy csak a szalagok nyúlnak, de az éles fájdalom lehet összehúzódások miatt is, különösen, ha rendszeres időközönként visszatérnek. Ehhez már monitorozásra van szükség, hogy kiderüljön, mi is történik odabent. Ahhoz pedig orvosra van szükség, akár ügyeletesre is.

10.) Szivárgó magzatvíz

Ha teljesen átnedvesedik a ruhád, folyamatosan szivárog valami belőled, és nem tudod kontrollálni, akkor az lehet magzatvíz, és jelezheti, hogy hamarosan szülni fogsz. A saját orvosod hiányában szintén az ügyeletre kell menned.Szólj hozzá!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Don`t copy text!